Plnené zemiaky

Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept je z kuchárskej knihy. Ktorú som zdedil po mame, je to kniha z rokov 70. Sú tam niektoré moc dobré recepty, niektoré som málo upravil. Ako aj tento, ale jadro ostalo. Miesto bravčového mäsa som použil morčacie mäso a miesto podliať vodou, som podlial hovädzím vývarom.

4
porcie
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si podusím na 1 PL masti 1 cibuľu, slaninu a cesnak a nechám ochladnúť. Všetko krájam na hrubo aj tak to pôjde zomlieť.
  2. Rožok polejem mliekom nechám postáť.
  3. Teraz si očistím zemiaky a na oboch koncoch zrežem. Z jednej zrezanej časti vydlabem jamku. No aby mi steny ostali aspoň 0,5 cm hrubé a spodok aspoň 1 cm. Ja som to robil čajovou lyžicou, dobre to išlo. Prstami osolím zemiaky opatrne, lebo mám vývar slaný.
  4. V mlynčeku na mäso zomeliem mäso, rožok vytlačený z mlieka a chladnú cibuľu s cesnakom a slaninou. Tak aj asi 100 g výrezu zo zemiakov. Osolím, okorením, pridám majorán, petržlenovú vňať, 1KL rasce a vajce. Dobre to premiešam. Ak je to moc riedke tak to zahustím strúhankou.
  5. Naplním zemiaky, tak nech to je trochu kopcom.
  6. Vyberte hrniec, ktorý nelepí na dno. Ja som použil liatinový. Do neho som dal druhu lyžicu masti roztopiť. Na to druhú pokrájanú cibuľu na drobno a druhu KL rasce.
  7. Keď je cibuľa udusená na bledo hnedo, tak uložím do hrnca zemiaky s plnkou hore. Chvíľu pečiem a zalejem vývarom. Nechám to rozvariť a potom uberiem, nech sa to tichučko varí. Toho vývaru treba tak do 3/4 zemiakov na výšku. Pridám tam nové korenie, čierne korenie celé a bobový list.
  8. Po 15 minútach varenia pridám paradajkový pretlak. Varím ďalších 15 minút. Potom vypnem a nechám asi 10 až 15 minút postať. Všetko je komplet hotové.
  9. Paradajková šťava je veľmi dobrá, zemiaky mäkké a ochutené plnkou a paradajkovou šťavou. Môžem servírovať. Na tanier dám zemiaky podľa hladu, jeden, dva, alebo tri. Polejem paradajkovou šťavou a môžem obedovať. Želám aj vám dobrú chuť.
  10. Čo mi zvýšili suroviny som zomlel, ochutil a upiekol v rúre na plechu. To bol ako zákusok. Ešte dodám: tieto zemiaky plním aj vajcom s kolieskom klobásy a omáčka je kôprová aj to je tiež dobré. To do vývaru dám kôpor a zalejem sladkou smotanou. Postup ten istý, len menej práce s plnkou. To je pre @Bembo, keď nemá rád paradajkové.