Divina so sviečkovou omáčkou fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 19. marca 2018 11:46
Ďalšie recepty »
Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept)Foto: kimlo

Rád skúšam nové recepty, na sviečkovú som ich už vyskúšal niekoľko, niektoré ma zaujali, naposledy však tento. Postup som získal z Bonviváni.sk, príprava je trocha zdĺhavá a netradičná ale konečný výsledok stojí za to. Lepšiu sviečkovú som zatiaľ nejedol. Namiesto hovädzieho mäsa som použil plece z vysokej diviny, len som ho zroloval a zviazal špagátom aby držalo tvar.

8
porcií
60 min
príprava
200 min
na 170 °C

Suroviny

2 kg (alebo hovädzie zadné...)
40  g
Moridlo:
1500 ml
120 ml
500 g
300 g
100 g
150 g
6 ks
6 ks
10 ks
2 ks
2 štipky
1 ks
Ostatné:
50 g
80 g
8-10 ks
100 g
1 PL
300 ml
500 ml
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Najskôr treba pripraviť moridlo, v ktorom sa bude mäso aj zelenina luhovať aspoň 2 dni v chladničke. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kocky, cibuľu na mesiačiky, citrón dobre umyjeme a pokrájame na štvrtiny. Do hrnca dáme variť vodu s octom a koreninami. Vhodné je na koreniny použiť uzavreté sitko, aby sa dali potom ľahšie vybrať. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a povaríme 15 minút. Necháme vychladnúť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso nasolíme, dáme do vhodnej nádoby a zalejeme vychladnutým moridlom so zeleninou, citrónom a koreninami, aby bolo ponorené. Prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 dni. Občas mäso prevrátime.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po tomto čase sa mäso vyluhovalo a zelenina zmäkla. Mäso vyberieme, zeleninu precedíme, citrón a koreniny vyhodíme, výluh odložíme na neskoršie použitie. Mäso bolo v pôvodnom recepte špikované údenou slaninou, ja som však nepoužil sviečkovicu, ale pliecko z diviny, tak som ho pomocou špagáta upravil do tvaru aby sa s ním lepšie pracovalo. Nešpikoval som.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici alebo väčšom kastróle dáme rozpustiť maslo s údenou slaninou pokrájanou na malé kocky.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Orestujume, a pridáme mäso, ktoré prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Potom mäso vyberieme a odložíme do tepla.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do výpeku pridáme precedenú zeleninu a restujeme až nám začne hnednúť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vtedy prisypeme kryštálový cukor a počas miešania necháme skaramelizovať. Vtedy pridáme lyžicu horčice, orestujeme, a zalejeme dobrým hovädzím vývarom a necháme zovrieť. Mäso preložíme do pekáča, v ktorom ho budeme piecť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som použil rímsky hlinený pekáč, predtým som ho namočil na 30 minút do studenej vody. Mäso zalejeme výpekom so zeleninou, prilejeme asi polovocu zvyšného moridla a prikryté dáme do rúry. Vzhľadom na použitie rímskeho pekáča ho treba vkladať do studenej rúry a potom zapnúť. Pečieme pri 170 st asi 3,5 hodiny do mäkka.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď je mäso mäkké, odložíme ho a zeleninu aj s výpekom prelejeme do hrnca, v ktorom ju rozmixujeme do hladka. Za stáleho miešania pridáme šľahačkovú smotanu a necháme prevariť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z mäsa odstránime špagát a ostrým nožom ho nakrájame na plátky.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Je veľmi mäkké a krehké.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávame s knedľou, prípadne môžeme ozdobiť plátkom citrónu a lyžičkou brusnicového džemu...

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist