Pečená divina
Pečená divina

Divina so sviečkovou omáčkou fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 19. marca 2018
Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: kimlo

Rád skúšam nové recepty, na sviečkovú som ich už vyskúšal niekoľko, niektoré ma zaujali, naposledy však tento. Postup som získal z Bonviváni.sk, príprava je trocha zdĺhavá a netradičná ale konečný výsledok stojí za to. Lepšiu sviečkovú som zatiaľ nejedol. Namiesto hovädzieho mäsa som použil plece z vysokej diviny, len som ho zroloval a zviazal špagátom aby držalo tvar.

8
porcií
60 minút
príprava
200 minút
na 170 °C

Suroviny

2 kg (alebo hovädzie zadné...)
40  g
Moridlo:
1500 ml
120 ml
500 g
300 g
100 g
150 g
6 ks
6 ks
10 ks
2 ks
2 štipky
1 ks
Ostatné:
50 g
80 g
8-10 ks
100 g
1 PL
300 ml
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr treba pripraviť moridlo, v ktorom sa bude mäso aj zelenina luhovať aspoň 2 dni v chladničke. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kocky, cibuľu na mesiačiky, citrón dobre umyjeme a pokrájame na štvrtiny. Do hrnca dáme variť vodu s octom a koreninami. Vhodné je na koreniny použiť uzavreté sitko, aby sa dali potom ľahšie vybrať. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a povaríme 15 minút. Necháme vychladnúť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso nasolíme, dáme do vhodnej nádoby a zalejeme vychladnutým moridlom so zeleninou, citrónom a koreninami, aby bolo ponorené. Prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 dni. Občas mäso prevrátime.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po tomto čase sa mäso vyluhovalo a zelenina zmäkla. Mäso vyberieme, zeleninu precedíme, citrón a koreniny vyhodíme, výluh odložíme na neskoršie použitie. Mäso bolo v pôvodnom recepte špikované údenou slaninou, ja som však nepoužil sviečkovicu, ale pliecko z diviny, tak som ho pomocou špagáta upravil do tvaru aby sa s ním lepšie pracovalo. Nešpikoval som.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici alebo väčšom kastróle dáme rozpustiť maslo s údenou slaninou pokrájanou na malé kocky.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Orestujume, a pridáme mäso, ktoré prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Potom mäso vyberieme a odložíme do tepla.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do výpeku pridáme precedenú zeleninu a restujeme až nám začne hnednúť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vtedy prisypeme kryštálový cukor a počas miešania necháme skaramelizovať. Vtedy pridáme lyžicu horčice, orestujeme, a zalejeme dobrým hovädzím vývarom a necháme zovrieť. Mäso preložíme do pekáča, v ktorom ho budeme piecť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som použil rímsky hlinený pekáč, predtým som ho namočil na 30 minút do studenej vody. Mäso zalejeme výpekom so zeleninou, prilejeme asi polovocu zvyšného moridla a prikryté dáme do rúry. Vzhľadom na použitie rímskeho pekáča ho treba vkladať do studenej rúry a potom zapnúť. Pečieme pri 170 st asi 3,5 hodiny do mäkka.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď je mäso mäkké, odložíme ho a zeleninu aj s výpekom prelejeme do hrnca, v ktorom ju rozmixujeme do hladka. Za stáleho miešania pridáme šľahačkovú smotanu a necháme prevariť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z mäsa odstránime špagát a ostrým nožom ho nakrájame na plátky.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Je veľmi mäkké a krehké.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávame s knedľou, prípadne môžeme ozdobiť plátkom citrónu a lyžičkou brusnicového džemu...

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Strucik (19.3.2018 18:39)

Keď to budeš robiť z podrážky tak bude vysušené. Musíš trochu zainvestovať do mäsa, špekáčky na všetko nestačia.
Mily Kimlo, musim sa usmievat, ze kde si objavil tento recept..Sme rovnaky rocnik, poznaju to aj ine "starsie" varechacky. Mne ho dala kedysi teta a robim to takto poctivo cele roky, vlastne desatrocia,dokonca aj to kovove(nerezove) sitko mam, aj karamelizovat, aj horcicu. A slaninku si nosim zo SK, ked sa podari. A rimsky hrniec je prave na tento recept super, lebo sa to pecie pomaly. Inak ja som "zavislacka" ,co sa tyka "Varechy", roky rokuce . Vsetkych vas sledujem(ha-ha) , aj som vela receptov odskusala. No a tebe konkretne sa chcem este podakovat za najlepsi recept na domacu Tresku..To sa mi hned vracaju spomienky, moj manzel, aj dospelacki synovia su nadseni, ked ju robievam. Mozno tie salaty kedysi neboli bio,, ale chutili. Ved pamätame.Krasny den prajem a mozno sa niekedy naucim aj ja pridat recepty... A teraz odchadzam na rodnu hrudu...Vsetkym vam prajem krasne velkonocne sviatky v tychto pohnutych casoch.
@Bubaya (19.3.2018 13:28)

Máš pravdu, čas a námaha sa oplatili, určite už pri tomto postupe zostanem. Vďaka za koment :-)
1x bubaya