Divina so sviečkovou omáčkou fotorecept
Rád skúšam nové recepty, na sviečkovú som ich už vyskúšal niekoľko, niektoré ma zaujali, naposledy však tento. Postup som získal z Bonviváni.sk, príprava je trocha zdĺhavá a netradičná ale konečný výsledok stojí za to. Lepšiu sviečkovú som zatiaľ nejedol. Namiesto hovädzieho mäsa som použil plece z vysokej diviny, len som ho zroloval a zviazal špagátom aby držalo tvar.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
2 kg (alebo hovädzie zadné...) |
|
40 g |
|
Moridlo: | |
1500 ml |
|
120 ml |
|
500 g |
|
300 g |
|
100 g |
|
150 g |
|
6 ks |
|
6 ks |
|
10 ks |
|
2 ks |
|
2 štipky |
|
1 ks |
|
Ostatné: | |
50 g |
|
80 g |
|
8-10 ks |
|
100 g |
|
1 PL |
|
300 ml |
|
500 ml |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Najskôr treba pripraviť moridlo, v ktorom sa bude mäso aj zelenina luhovať aspoň 2 dni v chladničke. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kocky, cibuľu na mesiačiky, citrón dobre umyjeme a pokrájame na štvrtiny. Do hrnca dáme variť vodu s octom a koreninami. Vhodné je na koreniny použiť uzavreté sitko, aby sa dali potom ľahšie vybrať. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a povaríme 15 minút. Necháme vychladnúť.
-
2
Mäso nasolíme, dáme do vhodnej nádoby a zalejeme vychladnutým moridlom so zeleninou, citrónom a koreninami, aby bolo ponorené. Prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 dni. Občas mäso prevrátime.
-
3
Po tomto čase sa mäso vyluhovalo a zelenina zmäkla. Mäso vyberieme, zeleninu precedíme, citrón a koreniny vyhodíme, výluh odložíme na neskoršie použitie. Mäso bolo v pôvodnom recepte špikované údenou slaninou, ja som však nepoužil sviečkovicu, ale pliecko z diviny, tak som ho pomocou špagáta upravil do tvaru aby sa s ním lepšie pracovalo. Nešpikoval som.
-
4
Na panvici alebo väčšom kastróle dáme rozpustiť maslo s údenou slaninou pokrájanou na malé kocky.
-
5
Orestujume, a pridáme mäso, ktoré prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Potom mäso vyberieme a odložíme do tepla.
-
6
Do výpeku pridáme precedenú zeleninu a restujeme až nám začne hnednúť.
-
7
Vtedy prisypeme kryštálový cukor a počas miešania necháme skaramelizovať. Vtedy pridáme lyžicu horčice, orestujeme, a zalejeme dobrým hovädzím vývarom a necháme zovrieť. Mäso preložíme do pekáča, v ktorom ho budeme piecť.
-
8
Ja som použil rímsky hlinený pekáč, predtým som ho namočil na 30 minút do studenej vody. Mäso zalejeme výpekom so zeleninou, prilejeme asi polovocu zvyšného moridla a prikryté dáme do rúry. Vzhľadom na použitie rímskeho pekáča ho treba vkladať do studenej rúry a potom zapnúť. Pečieme pri 170 st asi 3,5 hodiny do mäkka.
-
9
Keď je mäso mäkké, odložíme ho a zeleninu aj s výpekom prelejeme do hrnca, v ktorom ju rozmixujeme do hladka. Za stáleho miešania pridáme šľahačkovú smotanu a necháme prevariť.
-
10
Z mäsa odstránime špagát a ostrým nožom ho nakrájame na plátky.
-
11
Je veľmi mäkké a krehké.
-
12
Podávame s knedľou, prípadne môžeme ozdobiť plátkom citrónu a lyžičkou brusnicového džemu...
Keď to budeš robiť z podrážky tak bude vysušené. Musíš trochu zainvestovať do mäsa, špekáčky na všetko nestačia.
Máš pravdu, čas a námaha sa oplatili, určite už pri tomto postupe zostanem. Vďaka za koment :-)