Divina so sviečkovou omáčkou fotorecept
Foto: kimlo
Rád skúšam nové recepty, na sviečkovú som ich už vyskúšal niekoľko, niektoré ma zaujali, naposledy však tento. Postup som získal z Bonviváni.sk, príprava je Zobraziť celý popisRád skúšam nové recepty, na sviečkovú som ich už vyskúšal niekoľko, niektoré ma zaujali, naposledy však tento. Postup som získal z Bonviváni.sk, príprava je trocha zdĺhavá a netradičná ale konečný výsledok stojí za to. Lepšiu sviečkovú som zatiaľ nejedol. Namiesto hovädzieho mäsa som použil plece z vysokej diviny, len som ho zroloval a zviazal špagátom aby držalo tvar.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
2 kg (alebo hovädzie zadné...) |
|
40 g |
|
Moridlo: | |
1500 ml |
|
120 ml |
|
500 g |
|
300 g |
|
100 g |
|
150 g |
|
6 ks |
|
6 ks |
|
10 ks |
|
2 ks |
|
2 štipky |
|
1 ks |
|
Ostatné: | |
50 g |
|
80 g |
|
8-10 ks |
|
100 g |
|
1 PL |
|
300 ml |
|
500 ml |
|
Postup
-
1
Najskôr treba pripraviť moridlo, v ktorom sa bude mäso aj zelenina luhovať aspoň 2 dni v chladničke. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kocky, cibuľu na mesiačiky, citrón dobre umyjeme a pokrájame na štvrtiny. Do hrnca dáme variť vodu s octom a koreninami. Vhodné je na koreniny použiť uzavreté sitko, aby sa dali potom ľahšie vybrať. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a povaríme 15 minút. Necháme vychladnúť.
-
2
Mäso nasolíme, dáme do vhodnej nádoby a zalejeme vychladnutým moridlom so zeleninou, citrónom a koreninami, aby bolo ponorené. Prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 dni. Občas mäso prevrátime.
-
3
Po tomto čase sa mäso vyluhovalo a zelenina zmäkla. Mäso vyberieme, zeleninu precedíme, citrón a koreniny vyhodíme, výluh odložíme na neskoršie použitie. Mäso bolo v pôvodnom recepte špikované údenou slaninou, ja som však nepoužil sviečkovicu, ale pliecko z diviny, tak som ho pomocou špagáta upravil do tvaru aby sa s ním lepšie pracovalo. Nešpikoval som.
-
4
Na panvici alebo väčšom kastróle dáme rozpustiť maslo s údenou slaninou pokrájanou na malé kocky.
-
5
Orestujume, a pridáme mäso, ktoré prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Potom mäso vyberieme a odložíme do tepla.
-
6
Do výpeku pridáme precedenú zeleninu a restujeme až nám začne hnednúť.
-
7
Vtedy prisypeme kryštálový cukor a počas miešania necháme skaramelizovať. Vtedy pridáme lyžicu horčice, orestujeme, a zalejeme dobrým hovädzím vývarom a necháme zovrieť. Mäso preložíme do pekáča, v ktorom ho budeme piecť.
-
8
Ja som použil rímsky hlinený pekáč, predtým som ho namočil na 30 minút do studenej vody. Mäso zalejeme výpekom so zeleninou, prilejeme asi polovocu zvyšného moridla a prikryté dáme do rúry. Vzhľadom na použitie rímskeho pekáča ho treba vkladať do studenej rúry a potom zapnúť. Pečieme pri 170 st asi 3,5 hodiny do mäkka.
-
9
Keď je mäso mäkké, odložíme ho a zeleninu aj s výpekom prelejeme do hrnca, v ktorom ju rozmixujeme do hladka. Za stáleho miešania pridáme šľahačkovú smotanu a necháme prevariť.
-
10
Z mäsa odstránime špagát a ostrým nožom ho nakrájame na plátky.
-
11
Je veľmi mäkké a krehké.
-
12
Podávame s knedľou, prípadne môžeme ozdobiť plátkom citrónu a lyžičkou brusnicového džemu...
dala podobne do moridla na dva dni, koreniny som mala vo vrecúšku, kupujem už hotové "pyramídky", majú dva druhy - na sviečkovú, a aj do vývaru, je to výhoda, v prípade potreby dám naraz aj dve do tekutiny ( vývaru) a nemusím nič vyberať.
Keď to budeš robiť z podrážky tak bude vysušené. Musíš trochu zainvestovať do mäsa, špekáčky na všetko nestačia.
Máš pravdu, čas a námaha sa oplatili, určite už pri tomto postupe zostanem. Vďaka za koment :-)
No kebyže povieš skôr, hadám by sa Ti ušlo, ale už je po nej, išla dobre na odbyt.. :-)
Tvoja babička vedela veľmi dobre ako sa robí dobrá sviečková. :-)
Máš pravdu, to naloženie do "láku" dáva omáčke skvelú chuť, mäso sa tam vyluhuje a pridá jej na chuti a sile. Recept sa Ti naozaj oplatí vyskúšať. S tými koreninami ja to tak že keby som ich tam da na voľnol, tak po precedení by som ich musel hľdať medzi kúskami zeleniny...použil som radšej ponorné sitko, je to dobrý pomocník. Vďaka za koment :-)
Ďakujem za pochvalu a uzananie, veľmi si to cením :-)
Vidím že používaš podobný postup, asi vieš dobre prečo.. :-) Tie vrecúška s koreninami poznám ale ešte som ich nepoužil. Tú zverinu určite vyskúšaj, oplatí sa.
Tiež som rozmýšľal použiť namiesto pekáča pomalý hrniec, ale nevyšiel by mi obsahovo, mám len 3,5 litrový, a kus mäsa spolu s moridlom a zeleninou sa mi doň nevošlo. Preto padlo rozhodnutie použiť rímsky pekáč, a neľutujem.
Tá omáčka sa volá sviečková omáčka. :-)
Ďakujem za milý komentár. Čo sa týka tej tresky, myslím že som to už písal v diskusii pod receptom, cibuľu je dobré uvariť na štvrťky nakrájanú v tom náleve spolu s mrkvou a rybou, potom vychladnutú rozmixovať, nebude surová a treska má lepšiu chuť. A čo sa týka tých spomínaných šalátov a potravín predtým, nuž to čo bolo kedysi normálne a bežné, tak to je dnes už akože "bio" alebo "poctivé" a oveľa drahšie... Nech sa Ti darí. :-)
Tiež mám dobrý zdroj diviny a začína sa mi občas akosi "množiť" v mrazáku, tak sa ju snažím využívať aj v takých obyčajných receptoch... fotím všetko mobilom, vďaka za pochvalu. :-)
:-)
Uz sa moridluje a ide do nedele odpocivat do chladnicky.
Opäť sa oplatilo si počkať kým srnčie v moridle skrehlo. Fantastické jedlo. Ďakujem za recept a pozdravujem.