Pečená divina
Pečená divina

Divina so sviečkovou omáčkou fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 19. marca 2018
Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: kimlo

Rád skúšam nové recepty, na sviečkovú som ich už vyskúšal niekoľko, niektoré ma zaujali, naposledy však tento. Postup som získal z Bonviváni.sk, príprava je trocha zdĺhavá a netradičná ale konečný výsledok stojí za to. Lepšiu sviečkovú som zatiaľ nejedol. Namiesto hovädzieho mäsa som použil plece z vysokej diviny, len som ho zroloval a zviazal špagátom aby držalo tvar.

8
porcií
60 minút
príprava
200 minút
na 170 °C

Suroviny

2 kg (alebo hovädzie zadné...)
40  g
Moridlo:
1500 ml
120 ml
500 g
300 g
100 g
150 g
6 ks
6 ks
10 ks
2 ks
2 štipky
1 ks
Ostatné:
50 g
80 g
8-10 ks
100 g
1 PL
300 ml
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr treba pripraviť moridlo, v ktorom sa bude mäso aj zelenina luhovať aspoň 2 dni v chladničke. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kocky, cibuľu na mesiačiky, citrón dobre umyjeme a pokrájame na štvrtiny. Do hrnca dáme variť vodu s octom a koreninami. Vhodné je na koreniny použiť uzavreté sitko, aby sa dali potom ľahšie vybrať. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a povaríme 15 minút. Necháme vychladnúť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso nasolíme, dáme do vhodnej nádoby a zalejeme vychladnutým moridlom so zeleninou, citrónom a koreninami, aby bolo ponorené. Prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 dni. Občas mäso prevrátime.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po tomto čase sa mäso vyluhovalo a zelenina zmäkla. Mäso vyberieme, zeleninu precedíme, citrón a koreniny vyhodíme, výluh odložíme na neskoršie použitie. Mäso bolo v pôvodnom recepte špikované údenou slaninou, ja som však nepoužil sviečkovicu, ale pliecko z diviny, tak som ho pomocou špagáta upravil do tvaru aby sa s ním lepšie pracovalo. Nešpikoval som.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici alebo väčšom kastróle dáme rozpustiť maslo s údenou slaninou pokrájanou na malé kocky.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Orestujume, a pridáme mäso, ktoré prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Potom mäso vyberieme a odložíme do tepla.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do výpeku pridáme precedenú zeleninu a restujeme až nám začne hnednúť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vtedy prisypeme kryštálový cukor a počas miešania necháme skaramelizovať. Vtedy pridáme lyžicu horčice, orestujeme, a zalejeme dobrým hovädzím vývarom a necháme zovrieť. Mäso preložíme do pekáča, v ktorom ho budeme piecť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som použil rímsky hlinený pekáč, predtým som ho namočil na 30 minút do studenej vody. Mäso zalejeme výpekom so zeleninou, prilejeme asi polovocu zvyšného moridla a prikryté dáme do rúry. Vzhľadom na použitie rímskeho pekáča ho treba vkladať do studenej rúry a potom zapnúť. Pečieme pri 170 st asi 3,5 hodiny do mäkka.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď je mäso mäkké, odložíme ho a zeleninu aj s výpekom prelejeme do hrnca, v ktorom ju rozmixujeme do hladka. Za stáleho miešania pridáme šľahačkovú smotanu a necháme prevariť.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z mäsa odstránime špagát a ostrým nožom ho nakrájame na plátky.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Je veľmi mäkké a krehké.

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávame s knedľou, prípadne môžeme ozdobiť plátkom citrónu a lyžičkou brusnicového džemu...

    Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
Nádhera, a presne takéto máme dnes na večeru, síce len z morčacieho stehna, ale aj to je vynikajúce, žemľové knedle k tomu. Ja tiež nešpikujem slaninou, mne zas vadí tá slaninová chuť, keď na ńu v mäse natrafím. Viac, ako suché mäso. Toto je recept, kde sa čas a námaha bohate vyplatí.
Tento recept mi pripomína dávnu minulosť. Moja babička robievala sviečkovú s omáčkou presne tak isto. Opísala som si recept od mamky ale robila som ju len raz, ani neviem prečo. Potom som si našla nejaký iný recept a na babičkin som zabudla. Veľká vďaka za pripomenutie. A určite v blízkej budúcnosti spravím. A len tak na dôvažok: môj ocko sa zaľúbil najskôr do babičkinej sviečkovej a až potom do mojej mamky :)
presne takto do "láku" nakladala moja česká maminka divinu alebo domáceho králika, aspoň na tri dni. Podľa mňa to je ideálne u tohto druhu mäsa. Keď si včas zmyslím, že budem variť "sviečkovú", tak naložím aj klasické hovädzie, mäso aj omáčka je totiž potom naozaj skvelá. S tým rozdielom, že mäso solím až pred opekaním. Recept sa určite oplatí vyskúšať. Inak koreniny sa môžu nasypať do moridla a potom precediť :-)
Hmm, to musí být dobrota! i fota vypadají prudce jedle, o vůni nemluvě a chuť, hmm Jsi šikovný, smekám!!
Krásne! Divinu som ešte nemala príležitosť takto robiť, ale nedávno som robila z hovädzieho, ktoré som
dala podobne do moridla na dva dni, koreniny som mala vo vrecúšku, kupujem už hotové "pyramídky", majú dva druhy - na sviečkovú, a aj do vývaru, je to výhoda, v prípade potreby dám naraz aj dve do tekutiny ( vývaru) a nemusím nič vyberať.
@Tiginko (19.3.2018 14:54)

Máš pravdu, to naloženie do "láku" dáva omáčke skvelú chuť, mäso sa tam vyluhuje a pridá jej na chuti a sile. Recept sa Ti naozaj oplatí vyskúšať. S tými koreninami ja to tak že keby som ich tam da na voľnol, tak po precedení by som ich musel hľdať medzi kúskami zeleniny...použil som radšej ponorné sitko, je to dobrý pomocník. Vďaka za koment :-)
@Evanaaa (19.3.2018 17:15)

Vidím že používaš podobný postup, asi vieš dobre prečo.. :-) Tie vrecúška s koreninami poznám ale ešte som ich nepoužil. Tú zverinu určite vyskúšaj, oplatí sa.
@Kecemis (20.3.2018 01:52)

Tiež som rozmýšľal použiť namiesto pekáča pomalý hrniec, ale nevyšiel by mi obsahovo, mám len 3,5 litrový, a kus mäsa spolu s moridlom a zeleninou sa mi doň nevošlo. Preto padlo rozhodnutie použiť rímsky pekáč, a neľutujem.
Recept môjho detstva, otec keď prišiel z poľovačky a priniesol zajaca, tak sme sa tešili, že bude sviečková. Postup aký si použil, takto robila mama, a tiež koreniny dávala do sitka na čaj. Tvoj fotopostup veľmi zrozumiteľne podaní . To luhovanie je potom s vynikajúcim výsledkom.
Mily Kimlo, musim sa usmievat, ze kde si objavil tento recept..Sme rovnaky rocnik, poznaju to aj ine "starsie" varechacky. Mne ho dala kedysi teta a robim to takto poctivo cele roky, vlastne desatrocia,dokonca aj to kovove(nerezove) sitko mam, aj karamelizovat, aj horcicu. A slaninku si nosim zo SK, ked sa podari. A rimsky hrniec je prave na tento recept super, lebo sa to pecie pomaly. Inak ja som "zavislacka" ,co sa tyka "Varechy", roky rokuce . Vsetkych vas sledujem(ha-ha) , aj som vela receptov odskusala. No a tebe konkretne sa chcem este podakovat za najlepsi recept na domacu Tresku..To sa mi hned vracaju spomienky, moj manzel, aj dospelacki synovia su nadseni, ked ju robievam. Mozno tie salaty kedysi neboli bio,, ale chutili. Ved pamätame.Krasny den prajem a mozno sa niekedy naucim aj ja pridat recepty... A teraz odchadzam na rodnu hrudu...Vsetkym vam prajem krasne velkonocne sviatky v tychto pohnutych casoch.
Divinu často doma riešim, že čo s ňou :) A toto sa mi veru páči, dobrý nápad stočiť to mäso a špagátom previazať , ukladám a určite vyskúšam :) Pekne pofotené.
@Dobruska22 (20.3.2018 10:47)

Ďakujem za milý komentár. Čo sa týka tej tresky, myslím že som to už písal v diskusii pod receptom, cibuľu je dobré uvariť na štvrťky nakrájanú v tom náleve spolu s mrkvou a rybou, potom vychladnutú rozmixovať, nebude surová a treska má lepšiu chuť. A čo sa týka tých spomínaných šalátov a potravín predtým, nuž to čo bolo kedysi normálne a bežné, tak to je dnes už akože "bio" alebo "poctivé" a oveľa drahšie... Nech sa Ti darí. :-)
@Siisa (20.3.2018 17:50)

Tiež mám dobrý zdroj diviny a začína sa mi občas akosi "množiť" v mrazáku, tak sa ju snažím využívať aj v takých obyčajných receptoch... fotím všetko mobilom, vďaka za pochvalu. :-)
Tiež som robila svieckovu z rovnakého zdroja. Do budúcna by som dala bud menej octu alebo nepoužila celý vyluh.. Prišlo mi to dosť kyslé.. Ale nevyhodili sme, zjedli sme
:-)

Pridaj komentár k receptu: