Pečená divina

Divina so sviečkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Rád skúšam nové recepty, na sviečkovú som ich už vyskúšal niekoľko, niektoré ma zaujali, naposledy však tento. Postup som získal z Bonviváni.sk, príprava je trocha zdĺhavá a netradičná ale konečný výsledok stojí za to. Lepšiu sviečkovú som zatiaľ nejedol. Namiesto hovädzieho mäsa som použil plece z vysokej diviny, len som ho zroloval a zviazal špagátom aby držalo tvar.

8
porcií
60 minút
príprava
200 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr treba pripraviť moridlo, v ktorom sa bude mäso aj zelenina luhovať aspoň 2 dni v chladničke. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kocky, cibuľu na mesiačiky, citrón dobre umyjeme a pokrájame na štvrtiny. Do hrnca dáme variť vodu s octom a koreninami. Vhodné je na koreniny použiť uzavreté sitko, aby sa dali potom ľahšie vybrať. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a povaríme 15 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Mäso nasolíme, dáme do vhodnej nádoby a zalejeme vychladnutým moridlom so zeleninou, citrónom a koreninami, aby bolo ponorené. Prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 dni. Občas mäso prevrátime.
  3. Po tomto čase sa mäso vyluhovalo a zelenina zmäkla. Mäso vyberieme, zeleninu precedíme, citrón a koreniny vyhodíme, výluh odložíme na neskoršie použitie. Mäso bolo v pôvodnom recepte špikované údenou slaninou, ja som však nepoužil sviečkovicu, ale pliecko z diviny, tak som ho pomocou špagáta upravil do tvaru aby sa s ním lepšie pracovalo. Nešpikoval som.
  4. Na panvici alebo väčšom kastróle dáme rozpustiť maslo s údenou slaninou pokrájanou na malé kocky.
  5. Orestujume, a pridáme mäso, ktoré prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Potom mäso vyberieme a odložíme do tepla.
  6. Do výpeku pridáme precedenú zeleninu a restujeme až nám začne hnednúť.
  7. Vtedy prisypeme kryštálový cukor a počas miešania necháme skaramelizovať. Vtedy pridáme lyžicu horčice, orestujeme, a zalejeme dobrým hovädzím vývarom a necháme zovrieť. Mäso preložíme do pekáča, v ktorom ho budeme piecť.
  8. Ja som použil rímsky hlinený pekáč, predtým som ho namočil na 30 minút do studenej vody. Mäso zalejeme výpekom so zeleninou, prilejeme asi polovocu zvyšného moridla a prikryté dáme do rúry. Vzhľadom na použitie rímskeho pekáča ho treba vkladať do studenej rúry a potom zapnúť. Pečieme pri 170 st asi 3,5 hodiny do mäkka.
  9. Keď je mäso mäkké, odložíme ho a zeleninu aj s výpekom prelejeme do hrnca, v ktorom ju rozmixujeme do hladka. Za stáleho miešania pridáme šľahačkovú smotanu a necháme prevariť.
  10. Z mäsa odstránime špagát a ostrým nožom ho nakrájame na plátky.
  11. Je veľmi mäkké a krehké.
  12. Podávame s knedľou, prípadne môžeme ozdobiť plátkom citrónu a lyžičkou brusnicového džemu...