Kysnutý jablkový koláč
Kysnutý jablkový koláč

Ľahučký a krehký jablkový koláč fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. februára 2020
Ľahučký a krehký jablkový koláč (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný jablkový koláč z ľahučkého jemného kysnutého cesta :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/01/lahucky-krehky-jablkovy-kolac.html

35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
1 bal. (38 g)
300 g
150 g
cca 5,5 dl
42 g čerstvé
1 ks
2 PL
2 KL
Plnka:
7-8 ks veľké
2 PL
1 PL
100 g
Okrem toho:
250 g
1-2 PL
Na potretie:
1 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetko potrebné na prípravu cesta.

    Ľahučký a krehký jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a pudingový prášok. Potom pridáme celkom zmäknuté maslo, bielok, citrónovú šťavu a v 3 dl mlieku + 1 kl cukru napučané droždie.Tých zvyšných cca 2,5 dl mlieka prilievame postupne počas vypracúvania. Cesto treba po každom priliatí mlieka poriadne premačkať, aby vsalo do seba to mlieko. Musíme dostať mäkké, poriadne lepivé cesto, presne ako na 3. fotke v rámčeku. Nakoniec takto vypracované cesto už len bez akéhokoľvek ďalšieho miesenia len upravíme do tvaru bochníka. Spodok podsypeme trochou múky, ako aj boky a vrch. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

    Ľahučký a krehký jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto kysne, zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Očistíme a následne na plátky pokrájame 7 väčších jabĺk.Tie zmiešame so škoricou a pudingom. Cukor pridáme tesne pred plnením koláča, to aby nepustili zbytočne šťavu. Použila som hnedý cukor, dá plnke lepšiu, takú karamelovejšiu chuť. Ďalej si pripravíme tvaroh, ktorý zmiešame s 1-2 PL kryšt. cukru.

    Ľahučký a krehký jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 2 časti a každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 6 mm. Dĺžku obdĺžnika musíte prispôsobiť svojmu plechu. Do stredu dáme polovicu jabĺk a aj polovicu tvarohu v kopčekoch. Pozdĺž na bokoch obdĺžnika cesto pokrájame. Napokon koláč uzavrieme tak, že pokrájané pásiky cesta prekladáme postupne cez seba, presne podľa obrázku. Tie celkom posledné 2 pásiky som vopchala pod tie predposledné, aby to lepšie držalo.

    Ľahučký a krehký jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Oba koláče položíme na plech s papierom, natrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a ihneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 170 °C na cca 35 minút. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Ihneď po upečení potrieme horúci koláč poriadne kúskom masla. Kým som dopiekla bol už večer, takže aj tá farba dopečeného koláča je na fotke trochu tmavšia :-)

    Ľahučký a krehký jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč chutí fantasticky!!! Cesto je jemné a krehučké. Jablká sú v ňom krásne v celku, ale pritom mäkké a šťavnaté :-) Koláč nie je presladený, je akurát dobrý sladký. V ceste je síce viacej cukru, ale jablká to vyvážia.

    Ľahučký a krehký jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podľa chuti pocukrujeme a môžeme podávať ;-P Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1

    Ľahučký a krehký jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík i postup, fotečky. Těsto nadýchané, pletení super - dokonce i pro mě proveditelné, haha Díky i za vychytávku - potřít máslem po upečení, hmm Tvoj lahučký a krehký koláčik musí být velká dobrota, milá Cesmínko
olinecka
Vynikajúci výsledok foto, vidím že máš kúpené írske maslo či? Poznám ho aj jeho výbornú chuť, kupujem keď ideme k dcére do Nemecka. Priznávam, že dávam maslo naše do pečenia, ale tomu čo donesieme sa nevyrovná, tvrdé, nedá sa roztierať. Chválim nemám, čo dodať iba, že fantázia. Pozdravujem
cesminaz
@Izabelka @Haji @Torticka dakujem vám za nahliadnutie a milé komentíky :-) som velmi rada, že sa vám koláč páči. @janamaria :-) som si istá, že bude taký istý pekný, ved tu nie je čo pokaziť, je to jednoduchý recept a postup :-) Dúfam,že sa potom ozveš,že ako to dopadlo! @Olinecka zlatá, vdaka za pochvalu :-) Ano na foto je írske maslo. Používam aj írske, aj nemecké a aj rakúske :-) kedy ktoré kúpim, alebo kedy na ktoré je zľava :-)) Ale toto írske je by som povedala také lahodnejšie než nemecké :-) Pozdravujem! Prajem všetkým pekný deň :-)
frezia
Pekny kolac. Chcela som si aktivovat tvoj blog, ale doteraz mi nic neprislo na moju emailovu adresu
1x haji
roxanne
Mila Cesminaz, mozes, prosim ta, opisat, aky je rozdiel v chuti / konzistencii kysnuteho cesta, ked sa don prida pudingovy prasok? Casto robis klasicke kysnute cesto a teraz prvy krat vidim pridany puding, tak rozmyslam, aky efekt to asi malo. Dakujem.
1x haji
cesminaz
@frezia (6.2.2020 11:22)

Ahoj milá @Frezia ,som rada, že už je to v poriadku :-) Pri tom "abonieren" ked dáš mail, tak ti tiež prídu recepty na mail.Síce nie hned,ale niekedy až na druhý-tretí deň :-/ - ale prídu.Neviem prečo sa to občas oneskorí. Ale ked dás na "folgen" tak tam ti to tiež príde do nejakej "Leseliste" :-) No hlavné je,že už ti to funguje :-) Som velmi rada, že ma aj na Blogu budeš sledovať a dúfam, že si vždy nájdeš nejaký recept čo ti bude po chuti ;-P Pozdravujem!
2x frezia a haji
cesminaz
@roxanne (6.2.2020 17:20)

Milá @roxanne , ano robievam väčšinou klasickejšie kysnuté cestá ako píšeš.Toto bol môj taký experiment kedže ja rada skúšam niečo nového :-) A veru cesto je fantastické! Ten pudingový prášok zmení konzistenciu cesta. Cesto nie je len mäkké a lahké, ale je také krehučké. Vysvetlila by som to asi tak... Konzistencia cesta je podobná napríklad cestu na "krapfen" - rakúske šišky , do ktorých ide vela žltkov. Tie žltky robia to cesto takým krehkým, akoby rosypkavým. No a túto istú konzistenciu dostaneš pri tomto ceste s pudingom :-) Oniečo lepšie to mám rozpísané na blogu :-) Naozaj odporúčam tento koláč, je fantastický a cesto je super! Určite že na takýto spôsob budem cesto robiť / kombinovať ešte aj pri inom sladkom pečive :-) Ja strašne rada vymýšlam ;-)) Dakujem za komentík a pekný večer prajem!
1x haji
janamaria
mila cesminaz.napecene a polka uz aj je fuc este za horuca.vyboooooooorny.ja som spravila zmenu troska.jeden som spravila ciste jablkovy a druhy ciste tvarohovy tak ako to mame radi,no na chuti to nic neodbera naplne si mozno dat hociake makovu,orechovu,lekvarovu atd.dakujem za perfektny recept.
kucharka
Aj my sme si pochutili na tomto závine, ozaj je veľmi dobrýýý.... jemný a mäkký, voňavý a sladký :-))

“Oba koláče položíme na plech s papierom..” sa píše v recepte. ... Ja som si koláč pekne naplnila a zaplietla na pracovnej doske, už vtedy vyzeral krásne ... lenže nastal taký menší technický problém : ako preniesť koláč na plech?!?!
Bol to celkom dlhý kus a keďže bol pozapletaný, tak len čo som ho nadvihla, začal sa akoby rozpadávať... no proste hrůza. Potom som si spomenula na techniku ako sa menia plachty v nemocnici pod nehybným nemocným a opatrne vsúvala papier na pečenie pod závin a potom na papieri ho preniesla na plech... :-)) celkom sranda.
Nakoniec to všetko dobre dopadlo, aj keď môj závin nieje fotogenický ako tvoj. A o tom, že je dobrý svedčí aj to, že už je viac ako polka fuč!
Ďakujem za recept.


cesminaz
@janamaria (9.2.2020 19:20)

Velmi ma teší tvoja odozva a že sa ti koláč podaril :-) Máš úplnú pravdu, náplne si už každý dá podla svojej chuti, nemusia byť čisto jablká :-) Som velmi rada, že koláč chutil a vdaka za správu!
cesminaz
@kucharka (10.2.2020 18:05)

:-))) tak to si sa troška natrápila. Ja zvyknem takéto trochu väčšie a dlhšie "záviny" preniest tak, že jednému koncu kúsok nadvyhnem a rýchlo vsuniem malú plochú doštičku čo mám na krájanie :-) Zíde asi do pòl až trištvrte koláča, má iba cca.1,5mm a je celkom hladkého povrchu. Tú len rýchlo vsuniem, druhý koniec závinu chytím a vyšupnem do plechu s papierom ;-)) A závin zostane na 95% taký istý " krásny" ako si ho mala na pracovnej doske ;-P Ale nevadí milá @Kuch árka na fotke vidno, že cesto je skvelej konzistencie aj ked je dotrápené :-)))) Som velmi rada, že koláč chutil a vdaka za tvoju správu aj s fotkou! Pekný deň.
1x haji
kucharka
@cesminaz , aj ja mám takú lopatku/naberačku s ktorou si pomáham, jednu užšiu a dlhšiu a jednu širšiu... ale tentoraz to veru nepomohlo, závin sa mi rozpadával. Ale nevadí, nabudúce budem múdrejšia...


1x haji
haji
Dobře jsem se pobavila, stěhování těsta, závinu na plech je vždy ta nejlepší zábava na světě. Kam se hrabe Lauer a Hardy!! Mám plno veselých historek na podobné téma. Žena je múdrá a vždy si umí zaradit! Trénink dělá závodníka. V kuchyni se nikdy nenudím. Naopak se často směju sama na sobě, jak jsem - neohrabaná a nebo - jak jsem šikovná! Boženky, boženky, budu tento koláč muset udělat. Už dlouho jsem neprovozovala "hod těstem" na plech. Haha
cesminaz
@kucharka (11.2.2020 08:49)

Moja doštička má už zo 30 rokov :-) mám ju ešte od mamy :-) Je chudinka už zodratá,ale ešte stále vo velmi dobrom stave. S tými klasickými lopatkami by som závin v celosti iste nepreniesla ;-))


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia