Zástupcovia reštaurácie Eck (v strede) s cenou za najlepšiu reštauráciu.
Foto: Jarmila Horváthová
Hodnotenie reštaurácií je výsledkom návštev v reštauráciách, kde hodnotitelia posudzujú jedlo, obsluhu, prostredie aj nápoje. Najlepších šéfkuchárov si vyberajú spomedzi seba samotní majstri varešky.
Najlepší z najlepších pre rok 2024
Ak by ste sa chceli ísť najesť do prvých troch reštaurácií na Slovensku podľa hodnotiteľov Gurmána a vyskúšať kuchárske umenie ich šéfkuchárov, mali by ste ísť do Bratislavy a do Batizoviec pod Vysoké Tatry.Na prvom mieste sa tak ano minulý rok umiestnila reštaurácia Eck z bratislavského Devína so šéfkuchárom Danielom Tilingerom, ktorý sa stal aj šéfkuchárom roka.
Druhé miesto obsadila stálica na slovenskej gastroscéne – Gašperov Mlyn z Batizoviec a jeho šéfkuchár Ján Breza skončil štvrtý medzi šéfkuchármi.
Pomyselný bronz putuje do Bratislavy, do reštaurácie Irin, ktorá sa nachádza v bratislavskom Starom meste a jej majiteľ a šéfkuchár v jednej osobe Lukáš Hesko obsadil medzi šéfkuchármi druhé miesto. Táto reštaurácia dostala aj ocenenie Hospitality Awards za mimoriadne priateľský servis.
Zástupcovia troch najlepších reštaurácií Slovenska s oceneniami.
Foto: Jarmila Horváthová
Kuchárske nádeje v Košiciach a v Lučenci
Ak by ste hľadali výnimočné jedlo v hoteli, tak treba ísť do Vysokých Tatier, reštaurácie z tatranských hotelov totiž obsadili tri prvé miesta – vyhrala reštaurácia Franz Jozef v hoteli Lomnica v Tatranskej Lomnici, druhá skončila reštaurácia v Grand Hoteli Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese a tretia skončila ďalšia reštaurácia z hotela Lomnica – Sissi.Ale dobré jedlo samozrejme neexistuje len v Bratislave či v Tatrách – medzi 20-timi najlepšími kuchármi nájdeme mená od Bratislavy po Košice. Aj kuchárske objavy roka varia v Lučenci a v Košiciach – stali sa nimi Lukáš Heuser z lučeneckej reštaurácie Origin a Matej Bakoš z košického Bakoš Bistro.
Objavy roka (zľava) Matej Bakoš, z Bakoš Bistro, Košice a Lukáš Heuser z Origin, Lučenec s vydavateľom Gurmána Radoslavom Nackinom.
Foto: Jarmila Horváthová
Víťazi Gurmán Award 2024
Najlepšia reštaurácia: Eck, BratislavaPrémiová reštaurácia roka: Eck, Bratislava
Tématická reštaurácia roka: Edomae Sushi Matsuki, Bratislava
Hotelová reštaurácia roka: Franz Jozef, Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica
Kuchár roka: Daniel Tilinger, Eck, Bratislava
Somelier roka: Patrícia Bačová
Objav roka: Lukáš Heuser, Origin, Lučenec, Matej Bakoš, Bakoš Bistro, Košice
Cena za celoživotné dielo: Richard Císar, Banská Bystrica
Diskusia k článku