Lenivý jablkovo-makový koláč fotorecept
Foto: olinecka
Koláč pre tých, ktorí majú radi mak a jablká. Poteší veľkých aj malých, prekvapí chuťou. Zvládne ho aj začiatočník jednoducho a rýchlo.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
160 g |
|
200 g (alebo Hera) |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 ČL |
|
6 PL |
|
Jablková plnka: | |
900-1000 g nastrúhane |
|
hrsť |
|
4-5 PL (podľa sladkosti jabĺk) |
|
1 PL |
|
(na posypanie) |
|
Maková plnka: | |
500 g (hotová, Dr.Oetker) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: Múku preosejeme, pridáme cukor, nastrúhame tuk, pridáme zvyšok surovín.
-
2
Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť.
-
3
Suroviny na jablkovú náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame, pridáme hrsť hrozienok a premiešame.
-
4
Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti. Jednu časť cesta rozvaľkáme, preložíme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech 25x30 cm.
-
5
Makovú plnku rozotrieme na cesto, uhladíme, rozložíme nastrúhané jablká s hrozienkami.
-
6
Posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a potom aj strúhankou.
-
7
Rozvaľkáme druhú časť cesta a prenesieme na jablkovú náplň, zľahka pritlačíme. popicháme vidličkou a vrch potrieme rozšľahaným bielkom.
-
8
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30- 35 minút do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť.
-
9
Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť... Po ochutnávke.
Maslo čerstvé alebo hera v pohode určite sa oplatí upiecť.Dakujem za nahliadnutie a čas prečítať recept som rada že sa, páči.
Ďakujem za príjemný komentár,potešil.
Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.
Nech je ako chce, vyzerá super dobre. Si šikovná. Ďakujem, že sa s nami delíš o také dobré recepty.
Reagujem pretože je nenáročný a výborný ďakujem za príjemný komentár a nahliadnutie receptu.@kucharka som rada ,že sa recept páči potešil komentár...