Kysnutý jablkový koláč

Ľahučký a krehký jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborný jablkový koláč z ľahučkého jemného kysnutého cesta :-)

35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetko potrebné na prípravu cesta.
  2. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a pudingový prášok. Potom pridáme celkom zmäknuté maslo, bielok, citrónovú šťavu a v 3 dl mlieku + 1 kl cukru napučané droždie.Tých zvyšných cca 2,5 dl mlieka prilievame postupne počas vypracúvania. Cesto treba po každom priliatí mlieka poriadne premačkať, aby vsalo do seba to mlieko. Musíme dostať mäkké, poriadne lepivé cesto, presne ako na 3. fotke v rámčeku. Nakoniec takto vypracované cesto už len bez akéhokoľvek ďalšieho miesenia len upravíme do tvaru bochníka. Spodok podsypeme trochou múky, ako aj boky a vrch. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
  3. Kým cesto kysne, zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Očistíme a následne na plátky pokrájame 7 väčších jabĺk.Tie zmiešame so škoricou a pudingom. Cukor pridáme tesne pred plnením koláča, to aby nepustili zbytočne šťavu. Použila som hnedý cukor, dá plnke lepšiu, takú karamelovejšiu chuť. Ďalej si pripravíme tvaroh, ktorý zmiešame s 1-2 PL kryšt. cukru.
  4. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 2 časti a každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 6 mm. Dĺžku obdĺžnika musíte prispôsobiť svojmu plechu. Do stredu dáme polovicu jabĺk a aj polovicu tvarohu v kopčekoch. Pozdĺž na bokoch obdĺžnika cesto pokrájame. Napokon koláč uzavrieme tak, že pokrájané pásiky cesta prekladáme postupne cez seba, presne podľa obrázku. Tie celkom posledné 2 pásiky som vopchala pod tie predposledné, aby to lepšie držalo.
  5. Oba koláče položíme na plech s papierom, natrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a ihneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 170 °C na cca 35 minút. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Ihneď po upečení potrieme horúci koláč poriadne kúskom masla. Kým som dopiekla bol už večer, takže aj tá farba dopečeného koláča je na fotke trochu tmavšia :-)
  6. Koláč chutí fantasticky!!! Cesto je jemné a krehučké. Jablká sú v ňom krásne v celku, ale pritom mäkké a šťavnaté :-) Koláč nie je presladený, je akurát dobrý sladký. V ceste je síce viacej cukru, ale jablká to vyvážia.
  7. Podľa chuti pocukrujeme a môžeme podávať ;-P Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1