Fazuľový perkelt
Fazuľový perkelt

Fazuľový perkelt s viedenským párkom

kvakac - fotkakvakac, 9. januára 2020
Fazuľový perkelt s viedenským párkom
Foto: kvakac

K tomuto perkeltu sa tiež hodí aj tuniak alebo hermelín. Dá sa tiež zvyšok naliať do pohárov, sterilizovať a použiť do zásoby. No môžete Zobraziť celý popisK tomuto perkeltu sa tiež hodí aj tuniak alebo hermelín. Dá sa tiež zvyšok naliať do pohárov, sterilizovať a použiť do zásoby. No môžete to jesť aj bez mäsa, v podstate mäso k tomu je bonus.

7 - 8
porcií
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (suchá)
500 g
500 g čerstvá
500 g čerstvé
500 ml (alebo zeleninový)
100 ml
75 ml
4 PL
1 hlavička
1 KL
1 KL (alebo biele)
1/2 KL
Na záver:
40 g




Postup

  1. 1

    Fazuľu večer opláchneme, dáme do nádoby a zalejeme vodou. Na druhy deň vodu vylejeme. Fazuľu dáme do hrnca, zalejeme čistou vodou a varíme ako prvú bez soli.

    Fazuľový perkelt s viedenským párkom - obrázok 1
  2. 2

    V druhom hrnci na rozohriaty olej dáme pokrájanú cibuľu a dusíme bez zakrytia asi 15 minút, aby sa všetka voda vyparila a ostala bledo hnedá. Zatiaľ si nakrájame kapiu a paradajky na drobno.

    Fazuľový perkelt s viedenským párkom - obrázok 2
  3. 3

    Po opečení cibule pridáme cesnak krájaný na drobno. Podusíme ho, aby pekne zavoňal a pridáme bazalku, čili a korenie, nech sa to pekne spojí a zavonia.

    Fazuľový perkelt s viedenským párkom - obrázok 3
  4. 4

    Teraz už dáme na drobno nakrájanú kapiu a paradajky. Zamiešame a dusíme na silnejšom ohni. Postupne pridáme ocot, cukor, soľ a po troške prilievame vývar. Dusíme až pokiaľ ostane aj kapia mäkká. Potom to buď prepasírujeme alebo rozmixujeme. Pri pasírovani je to jemnejšie. Tak nechám na vás ako spravíte.

    Fazuľový perkelt s viedenským párkom - obrázok 4
  5. 5

    Dáme hrniec späť na sporák a znovu rozvaríme. Zatiaľ sa fazuľa uvarila. Vodu z nej zlejeme a fazuľu dáme do perkeltu, varíme spolu asi desať minút.

    Fazuľový perkelt s viedenským párkom - obrázok 5
  6. 6

    Kto chce párky k tomu, tak ich ohriať priamo v perkelte. Celkom na zaver pridáme maslo na zjemnenie chuti.

    Fazuľový perkelt s viedenským párkom - obrázok 6
  7. 7

    Naložíme na tanier nejaký chlieb k tomu a môžeme konzumovať. Keď perkelt ostane, dá sa naliať do pohárov a sterilizovať. Pokiaľ budete sterilizovať, tak nedávajte maslo. Sterilizujte po hodine po dva dni. To bude do zásoby.

    Fazuľový perkelt s viedenským párkom - obrázok 7
  8. 8

    Tu je ďalší variant s tuniakom. Aj s hermelínom sa dá, no ten si na panvici najskôr opečte.

    Fazuľový perkelt s viedenským párkom - obrázok 8
  9. 9

    Ešte jeden obrázok s enciánom a volovým očkom.

    Fazuľový perkelt s viedenským párkom - obrázok 9

Diskusia k receptu

kvakac
Vďaka za koment. Je to trochu zmena, ale aj ta sa žiada.
haji
Dobrý nápad, také jsem se chystala na něco podobného. Jen mě rozčarovalo zjištění, že u nás zrušili koloniál, kde prodávali úžasnú farmárskú fazulu. Nu což, zůstanu u klasiky z řetězce. Díky za inspiraci. Máme podobné chutě, milý @kvakac !
1x kvakac
kvakac
Vďaka za koment. Tri dni sme ju jedli. Vždy ta istá a predsa zakaždým iná.
frezia68
Urobím originál,pasírovať asi nebudem,mne stačí rozmixovať a už sa teším :-).
janger
Dakujem @haji , ze pridala link na tento recept. Robila som nieco podobne prednedavnom, ale zo sterilizovanej fazule-kupenej (rozne druhy), bolo to chutne.
Skusim niekedy aj podla tohto pekneho receptu!
Len ten tuniak k tomu by mi veru nenapadol. Ale moze byt :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia