Hovädzí perkelt
Hovädzí perkelt

Výborný hovädzí perkelt videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. decembra 2023

Toto je jedno z našich obľúbených jedál. Poznám ho ešte z detstva, robievala ho moja mama. Pripravujem k nemu rôznu cestovinu, nokerle alebo Zobraziť celý popisToto je jedno z našich obľúbených jedál. Poznám ho ešte z detstva, robievala ho moja mama. Pripravujem k nemu rôznu cestovinu, nokerle alebo ryžu. Vždy chutí super a rodinka sa mu zakaždým poteší. Aj keď toto jedlo pozná skoro každý a má svoj vlastný recept, možno vás niečím inšpiruje aj môj.
Zdroj: Recept nájdete na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Výborný hovädzí perkelt (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

1,5 kg
3-4 ks
3-4 ks
2 ks veľká
2 PL
3 KL
1 KL
10 guľôčok
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
200 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetko, čo budeme potrebovať. Hovädziu nožinu pokrájame na stredne veľké kocky, cibuľu na drobno a paradajky a papriku na stredne veľké kúsky, alebo podľa zvyku. Paradajky a papriku môžete použiť podľa chuti, ja zvyknem dávať do perkeltu vždy viac, dodá to skvelú, tak trocha lečovú chuť.

  2. 2

    Na oleji zosklovatíme cibuľu. Následne pridáme mletú papriku a pár sekúnd necháme poškvrčať. Pridáme mäso, premiešame, dobre osolíme a zakryté necháme, aby si mäso pustilo svoju vlastnú šťavu. Tá šťava sa z neho pomaly vydusí. Podľa potreby môžete pridať hneď na začiatku aj trošičku vody, tým napomôžete rýchlejšiemu duseniu/uvoľňovaniu šťavy a predídete tomu, aby sa mäso začalo namiesto dusenia piecť a ani mletá paprika sa vám nepripečie.

  3. 3

    Keď už mäso pustilo všetku svoju šťavu, pridáme vodu, ja som dala 1,5 litra. Mleté a celé čierne korenie, mletú rascu a soľ podľa potreby. Zakryjeme a necháme perkelt variť kým mäso krásne nezmäkne. Ak máte kuchtu, kľudne môžete dať aj do kuchty, budete mať perkelt do hodinky hotový - aj ja to tak zvyknem.

  4. 4

    Keď je už mäso uvarené pekne do mäkka, pridáme paradajky a papriku a necháme, aby sa celé začalo variť. Potom vlejeme zátrepku z múky a vody a dobre premiešame a necháme variť kým zelenina celkom nezmäkne. Ak treba, tak pridáme ešte soľ a ak chcete tak kľudne aj trocha Vegety. Ale ak nechcete, tak nedajte.

  5. 5

    Perkelt môžete podávať s ryžou, cestovinou, nokerlami, s prívarkom, knedľou, alebo kľudne len s chlebom. Celkom podľa vašej chuti. Ja som tentoraz robila s kolienkami. Prajem dobrú chuť !

    Výborný hovädzí perkelt (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

    Výborný hovädzí perkelt (videorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

hannes
No. U nás používame rovnaké suroviny, akurát vynecháme ten kmín a korenie. Aj postup je podobný a voláme to guláš...
afataga
Stara dobra klasika, robim podobne, nedavam vegetu a muku. Este mame rezne a salat, potom uz tiez uvarim nieco normalne :-).
hannes
@hannes (26.12.2023 10:03)

A pravdaže, bez múky a vegety. Dá sa to zahustiť aj krajšie, napr. dostatkom cibule, , ktorú treba opražiť, až chytí farbu. Zvyšok práce urobí tuk z glejovky. No a tá vegeta, tá je zbytočná. Vo všetkých jedlách. Je to iba reklama a fáma...
cesminaz
@hannes (26.12.2023 10:03)

Ja varím guláš inak. Začiatok ten istý ako tu, dávam 1-2 paradajky a papriku, dávam aj bobkový list , cesnak a majoránku. A pravdaže pár zemiakov. Čiže ako vidíš, u mňa je guláš niečo celkom iné. A aby som nezabudla, tak do gulášu zvyknem na zahustenie postrúhať 1 zemiak a do gulášu vegetu nedávam.
cesminaz
@hannes (26.12.2023 17:33)

Kto chce použiť vegetu tak použije, kto nie tak nie, je to každého osobná vec. Podla mňa vegeta nieje len reklama, ona mení chuť jedlu keďže vegeta sa skladá zo sušenej koreňovej zeleniny. Ale vôbec nemienim tu rozoberať Vegetu a urobiť z toho debatu. Čo sa týka zahustenia, ja zahustujem aj kurací a aj hovädzí perkelt trochou múky, urobí to celkom inú chuť a šťava nebude vodová. Neviem pochopiť prečo sú niektorý ludia taký zhrozený a proti zahusteniu múkou v niektorých jedlách...akoby nejedli múku v inej forme, napríklad chleba alebo rôzne cestoviny... Vdaka za tvoje nahliadnutie a komentár. Príjemný večer.
hannes
Pekne si to vystihla, Cesminka. Vegeta MENÍ chuť jedla. Aj ja som ju pouťíval, hlavne na začiatku svojej kuchárskej cesty. No raz som cestoval vlakom do Prahy a v kupé som sa zoznámil so šéfkuchárom istého renomovaného hotela. Pravdaže, pochválil som sa, aj Vegetu som vychválil. No on ma okamžite vyviedol z omylu. Odvtedy chcem cítiť chuť jedla, a nie nejakej Vegety. Stačí citlivo koreniť a výsledok sa ukáže aj bez nej. Určite nepresvedčím všetkých, no väčšina vegiet obsahuje kopec éčiek, aj glutaman sodný. Je to čínsky výmysel, vraj na zosilnenie chuti. Čoho? Pcháme tých éčiek do seba dosť aj bez Vegety. Múkou zahusťujem pravdaže aj ja, no vyhýbam sa jej. Pokiaľ robím napr. kotlíkový guláš, snažím sa použiť zemiaky s vyšším obsahom škrobu. Pokiaľ také nemám, tiež postrúham zemiak. Majoránka a bobkáč v guláši? Tak do fazuľovice, ale do guláša načo? Ale dobre. Varenie je zábava a tak sa bavme. Uraziť som nechcel. Pozdrav a veľa zdaru v roku 2024.
kukulienka71
Jedno z mojich najobľúbenejších jedál v tejto kombinácii s kolienkami. Mám síce iný postup, ale neodmietla by som ten tanier. Vegetou sa dá zlepšiť ale aj pokaziť jedlo, záleží na množstve. Málinko môže zvýrazniť chuť, hlavne, ak sa jedlo podáva s cestovinou, lebo tá je bez chuti. Pekné sviatky želám.
haji
Pěkný receptík, hodný následování. Děkuji za inspiraci i za naladění pojmů perklet/guláš. Stejně to zapomenu, už mám hlavu děravou. Krásné pozdravení, milá Cesmínko!
bugout
Ak sa bavíme o pôvodnej maďarskej podstate tak
1. Guláš je polievka.
2. Perkelt sa múkou nezahusťuje, zahustí to rozvarena zelenina a glejovite časti mäsa. Perkelt veľa šťavi mať nemá. Praží sa a dusí a podlieva minimálne...
3. Paprikáš, smotana môže byť (nemusí ale zväčša je) aj múka môže veselo byť, šťavy veľa... Jedlo je varené
A ako si robia ľudia doma je ich vec. A glutaman používam čistý. Vegetu asi ani nemám doma... A nie mám používam ju ale iba v jednom prípade a síce do vajíčka keď robím chleba vo vajci. Múku používam rád a často z dôvodov ako píše @cesminaz
A @haji veľmi rád ťa tu opäť vidím!!!!
cesminaz
@hannes (27.12.2023 10:37)

Neurazila som sa, len som vyjadrila svoj názor na niečo, čo tu už bolo 100x kritizované a vždy tú kritiku každý prehltne. Každý si varí ako chce a ako mu chutí. Nieje dôvod kritizovať niekoho za jeho varenie alebo recept a vieš prečo? Lebo ja z toho aj tak jesť nebudem, ten dotyčný si zje sám čo si navaril... Čo sa vegety týka, používam ju len málokedy a to tiež len pri slovenských a maďarských jedlách, keďže som sa to z domu tak naučila. Priznám sa, že varím len málo netureckých jedál, ale chute čo si z detstva pamätám a jedlá čo mi chutili si veru uvarím tak, aby chutili rovnako ako predtým. Som názoru, že Vegeta chuť nezvýrazní, vegeta chuť "mení" a preto ju niekedy do istých jedál použijem a hotovo. A čo sa týka chuti jedál v ich "natúr" podobe, tak ich velmi dobre poznám. V tureckej kuchyni ich je tisíce, kde sa nepridávajú žiadne koreniny, len soľ a poprípade mäta či oregano. O tureckej kuchyni platí "menej je niekedy viac" 🙂 Vdaka ti za komentár a prajem ti tiež všetko dobré do nového roku!
cesminaz
@bugout (30.12.2023 18:26)

Ahoj @bugout
Poviem ti pravdu, že ja sa nedržím žiadnych pravidiel čo sa varenia týka. Varím si ako mi chutí a ten druhý nech si varí ako jemu chutí. Keď niečo "originálne" chcem v niečom zmeniť, tak to zmením. Či už je to nejaká konkrétna korenina na viac, alebo či má byť menej alebo viac šťavy... Moja mama varievala doma perkelt a paprikáš fakt s málo šťavou. No my s bratom sme si vždy nabrali do svojho taniera tolko šťavy, že v hrnci skoro nezostala šťava pre druhého🙂 Ja lúbim, keď mi cestovina, alebo ryža pláva v šťave🙂 No a preto si v svojej vlastnej domácnosti varím perkelty s viacej šťavou. Nedám jej tam tolko aby bol ako polievka, ale dám tolko, aby si ešte uchoval dobrú mäsovú chuť. Používam viac rasce, lebo rasca zvýrazňuje chuť mäsa. Guláš robím tiež s viacej šťavou, ale zahustujem jemne ešte zemiakom. Vdaka za tvoj komentár a prajem všetko dobré do nového roku.
1x bugout
cesminaz
@haji (30.12.2023 16:42)

Haji zlatá dakujem ti za nahliadnutie a komentík🧡 Krásne pozdravujem a prajem aj tebe všetko dobré do nového roku, no najmä zdravie lebo to je najdôležitejšie!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia