Fazuľový perkelt

Fazuľový perkelt s viedenským párkom

Autor receptu: kvakac

K tomuto perkeltu sa tiež hodí aj tuniak alebo hermelín. Dá sa tiež zvyšok naliať do pohárov, sterilizovať a použiť do zásoby. No môžete to jesť aj bez mäsa, v podstate mäso k tomu je bonus.

7 - 8
porcií
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Fazuľu večer opláchneme, dáme do nádoby a zalejeme vodou. Na druhy deň vodu vylejeme. Fazuľu dáme do hrnca, zalejeme čistou vodou a varíme ako prvú bez soli.
  2. V druhom hrnci na rozohriaty olej dáme pokrájanú cibuľu a dusíme bez zakrytia asi 15 minút, aby sa všetka voda vyparila a ostala bledo hnedá. Zatiaľ si nakrájame kapiu a paradajky na drobno.
  3. Po opečení cibule pridáme cesnak krájaný na drobno. Podusíme ho, aby pekne zavoňal a pridáme bazalku, čili a korenie, nech sa to pekne spojí a zavonia.
  4. Teraz už dáme na drobno nakrájanú kapiu a paradajky. Zamiešame a dusíme na silnejšom ohni. Postupne pridáme ocot, cukor, soľ a po troške prilievame vývar. Dusíme až pokiaľ ostane aj kapia mäkká. Potom to buď prepasírujeme alebo rozmixujeme. Pri pasírovani je to jemnejšie. Tak nechám na vás ako spravíte.
  5. Dáme hrniec späť na sporák a znovu rozvaríme. Zatiaľ sa fazuľa uvarila. Vodu z nej zlejeme a fazuľu dáme do perkeltu, varíme spolu asi desať minút.
  6. Kto chce párky k tomu, tak ich ohriať priamo v perkelte. Celkom na zaver pridáme maslo na zjemnenie chuti.
  7. Naložíme na tanier nejaký chlieb k tomu a môžeme konzumovať. Keď perkelt ostane, dá sa naliať do pohárov a sterilizovať. Pokiaľ budete sterilizovať, tak nedávajte maslo. Sterilizujte po hodine po dva dni. To bude do zásoby.
  8. Tu je ďalší variant s tuniakom. Aj s hermelínom sa dá, no ten si na panvici najskôr opečte.
  9. Ešte jeden obrázok s enciánom a volovým očkom.