Fazuľový perkelt
Fazuľový perkelt s viedenským párkom
Autor receptu: kvakac
K tomuto perkeltu sa tiež hodí aj tuniak alebo hermelín. Dá sa tiež zvyšok naliať do
pohárov, sterilizovať a použiť do zásoby. No môžete to jesť aj bez mäsa, v podstate mäso
k
tomu je bonus.
7 - 8 porcií |
15 minút príprava |
70 minút tepelná úprava |
Postup
- Fazuľu večer opláchneme, dáme do nádoby a zalejeme vodou. Na druhy deň vodu vylejeme. Fazuľu dáme do hrnca, zalejeme čistou vodou a varíme ako prvú bez soli.
- V druhom hrnci na rozohriaty olej dáme pokrájanú cibuľu a dusíme bez zakrytia asi 15 minút, aby sa všetka voda vyparila a ostala bledo hnedá. Zatiaľ si nakrájame kapiu a paradajky na drobno.
- Po opečení cibule pridáme cesnak krájaný na drobno. Podusíme ho, aby pekne zavoňal a pridáme bazalku, čili a korenie, nech sa to pekne spojí a zavonia.
- Teraz už dáme na drobno nakrájanú kapiu a paradajky. Zamiešame a dusíme na silnejšom ohni. Postupne pridáme ocot, cukor, soľ a po troške prilievame vývar. Dusíme až pokiaľ ostane aj kapia mäkká. Potom to buď prepasírujeme alebo rozmixujeme. Pri pasírovani je to jemnejšie. Tak nechám na vás ako spravíte.
- Dáme hrniec späť na sporák a znovu rozvaríme. Zatiaľ sa fazuľa uvarila. Vodu z nej zlejeme a fazuľu dáme do perkeltu, varíme spolu asi desať minút.
- Kto chce párky k tomu, tak ich ohriať priamo v perkelte. Celkom na zaver pridáme maslo na zjemnenie chuti.
- Naložíme na tanier nejaký chlieb k tomu a môžeme konzumovať. Keď perkelt ostane, dá sa naliať do pohárov a sterilizovať. Pokiaľ budete sterilizovať, tak nedávajte maslo. Sterilizujte po hodine po dva dni. To bude do zásoby.
- Tu je ďalší variant s tuniakom. Aj s hermelínom sa dá, no ten si na panvici najskôr opečte.
- Ešte jeden obrázok s enciánom a volovým očkom.