Bravčová pečeň
Bravčová pečeň

Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami

Roman Martinkovič
šéfkuchár Hotela FIS Jasná****, 28. januára 2019
Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Zabíjačka patrí k pokladom slovenskej gastronómie. Nie je len o hodovaní, ale aj o tradíciách a osobitej atmosfére. Pri tlačenke, jaternici, laloku či klobáske sa to však nekončí. Zo zakáľačkových surovín sa Zobraziť celý popisZabíjačka patrí k pokladom slovenskej gastronómie. Nie je len o hodovaní, ale aj o tradíciách a osobitej atmosfére. Pri tlačenke, jaternici, laloku či klobáske sa to však nekončí. Zo zakáľačkových surovín sa totiž dajú pripraviť desiatky nápaditejších jedál.

4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

 g
50 g
200 g
40 g
200 ml
Cibuľové pyré:
800 g
100 ml
100 ml
Karamelizované jablká:
250 g
50 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Pečeň očistíme od blán, nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a okoreníme, obalíme v múke a krátko opečieme na horúcej masti. Vyberieme a necháme zakryté na teplom mieste.

  2. 2

    Do výpeku dáme pokrájanú cibuľu, tymian, cesnak a chvíľu restujeme do zlatohneda. Podlejeme pivom a necháme zredukovať na polovicu, pridáme kocky masla a necháme povariť. Nakoniec vložíme pečeň naspäť a spolu krátko podusíme. Pred podávaním posolíme.

  3. 3

    Jablká olúpeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm, jablká opečieme na masle, pridáme cukor, necháme trochu skaramelizovať a pridáme biele víno. Krátko podusíme.

  4. 4

    Cibuľové pyré: Cibuľu umyjeme a posolíme, okoreníme. Každú cibuľu položíme na alobal, pokvapkáme masťou a pridáme vetvičku tymianu. Zabalíme do alobalu a pečieme asi hodinu pri teplote 180 °C. Po upečení rozbalíme a necháme vychladnúť. Z cibúľ odstránime šupky a rozmixujeme na jemné pyré, preložíme do kastróla a spolu s vínom, so smotanou a s maslom necháme pomaly redukovať na hustý krém.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia