Čalamáda
Čalamáda

Veľmi dobrá čalamáda fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 3. septembra 2018
Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept)
Foto: kimlo

Inšpiráciou na tento recept bol internet, hľadal som recept na olejovú čalamádu, ktorú poznám ešte z detstva. Trocha som upravil pomer surovín, teraz je Zobraziť celý popisInšpiráciou na tento recept bol internet, hľadal som recept na olejovú čalamádu, ktorú poznám ešte z detstva. Trocha som upravil pomer surovín, teraz je to tak akurát. Veľmi dobrá je už predtým než sa dá do pohárov.

45 minút
príprava

Suroviny

1 stredná hlávka
5 ks
5 ks
5 ks
5 ks
5 ks
400 ml
300 ml
400 g
100 g




Postup

  1. 1

    Nastrúhame kapustu, cibuľu pokrájame na mesiačiky.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papriky pokrájame na pásiky a pridáme ku kapuste a cibuli. Dobré je ak je časť papriky trocha pálivá, dodá to čalamáde jemnú pikantnosť. Kto chce, môže pridať nejakú tu chilli...

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mrkvu nastrúhame na slzičkovom strúhadle a pridáme tiež.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celú zmes zasypeme cukrom a soľou, pridáme olej a ocot a dobre premiešame.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko prikryjeme utierkou a necháme postáť do budúceho dňa. Zelenina pustí šťavu a chute sa prepoja. Potom znova premiešame.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naplníme do pohárov, netreba veľmi utláčať, zalejeme šťavou čo nám zvýšila a zaviečkujeme. Pred zaviečkovaním treba suchou utierkou otrieť hrdlo pohára aby tam nezostali zvyšky zeleniny alebo oleja. Dáme sterilizovať. Ja to robím tak že nechám vystupiť tepotu na 100, a potom vyberiem. Na ešte horúce viečka položím mokrú studenú utierku. Robievam to tak už roky, málokedy sa mi stalo žeby niektoré viečko nechytilo.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Časť zeleniny môžeme odložiť a použiť ako šalát k obedu alebo večeri, je veľmi chutná.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kvakac
Tento recept mi prišiel veľmi vhod. Zelenina je, tak pôjdem na to. Ja som totiž zavyslak od čalamády. Dokážem ju jesť stále. Vďaka za recept.
motyka
Netreba uhorky, lebo už nemáme, tak túto vyskúšam tiež. Vyzerá výborne.
1x kimlo
haji
Maminka dělala něco podobného. Ještě do toho přišlo hořčičné semínko a to byl pro mě kámen úrazu, bo kousnout do něj - brrr Poctivě jsem kuličky vybírala, piplačka, ale zbytek byl výborný. Uvažuji o tom, že recept vyzkouším, vypadá to náramně chutně. Jsi moc šikovný a pracovitý, smekám!
kecemis
Vyzera dobre. Az tak ze uvazujem o casovej vhodnosti. Ale dost uz, odchadzam na trh pre suroviny. Vdaka za recept.
1x kimlo
radost
@Kimlo (4.9.2018 06:45)

jeeej...supeeer
a kde chodíš zbíjať jedlá..??
pridáme sa
:-))))))))))))))))
2x haji a motyka
bozulka
@Kimlo (4.9.2018 06:45)

Súhlasím ,je vynikajúca.Robievala som veľa rokov tiež,ale nedávala som zelenú papriku...nemám ju rada,všetky ostatné papriky milujem !
1x kimlo
dana53
Poznám tento recept ale väčšinou mi vo fľašiach zhnedla podotýkam že som nesterilizovala.teraz chcem vyskúšať mám zeleninu ale chcem poradiť čo sa stane ak natrafim na tzv.letnú kapustu, lebo v tomto smere mi určite v obchode neporadia. Dakujem za prípadnú radu. calamada je inak výborná. Dakujem.
bembo
V sobotu a nedeľu som si dal taký trojboj tvojich receptov. Najprv to bola polievka z kuriatok, večer som si pripravil všetko na túto čalamádu. V nedeľu som ešte zaváral uhorky a papričky a ukončil čalamádou. Pripájam aj nejaké obrázky.


bembo
A na záver ešte aj zaváraná hruška sa mi medzi ostatné priplietla. Chcel som si aj tie olomoucké tvarůžky pripraviť podľa teba, ale v Lidli majú len nejaké nemecké napodobeniny, neviem, či by to bolo ono.
1x kimlo
bembo
Poprosil by som redakciu, keby mi opravila drobné chyby, nakoľko som komentoval z mobilu, lebo cez počítač neviem pridávať obrázky (tarúžky majú byť tvarůžky), obrázok pootočiť na výšku. Ďakujem.
kimlo
@Bembo (13.9.2018 15:01)
Vďaka za fotky, dobre si navaril aj pozaváral, máme rovnaké chute... olomoucké tvarôžky mávajú u nás v Bille aj v Tescu, skús pohľadať tam...
bembo
@Redakcia (13.9.2018 16:01)

Ďakujem redakcii za opravu chýb,a otočenie obrázku.
bembo
@Kimlo (14.9.2018 09:32)

Nie len chute,ale aj "V krouhač" máme rovnaký.Ďakujem za radu,pozriem sa aj v Bille aj v Tescu.Až sa mi podarí kúpiť,a vyskúšam dám určite vedieť.Jeden pohár tejto čalamády ešte čerstvej som už stihol aj skonzumovať.Je výborná,počítam,že až nejaký čas ešte vyzrie,bude ešte lepšia.Dal som tam aj štipľavú papriku ktorá jej dala jemne štipľavú chuť,aby si ju mohla dať aj moja žena.
1x haji
kimlo
@Bembo (14.9.2018 14:16)
Áno všimol som si V krouhač. Ja som ho kúpil pred 25 rokmi v Bieloruskom Minsku v jednom ich tuzexe za 20 USD, doteraz je ostrý ako britva a to som sa už na ňom veru nastruhal desiatky kíl kapusty a zeleniny... :-)
1x haji
bembo
@Kimlo (14.9.2018 16:16)

Ja som ho kúpil na Agrokomplexe v Nitre (celá sada stála 900 Ks) asi pred 20 rokmi.Dodnes ho žiadny neprekonal,a tiež je stále ostrý,a to som takisto na ňom postrúhal 10 kíl zeleniny.
pacik
Naozaj " Veľmi dobrá čalamáda". Doteraz som ju nepoznala, ale zvedavosť mi nedala, urobila som ju a po dvoch týždňoch od zavárania už aj otvorila prvý pohár. Skvelááááá...
1x bembo
haji
Poloviční dávka ve velikej mise už si hoví na balkoně. Zítra zavařím. Bylo to mírně adrenalinkové, ale už je vše OK. Mám podíly zeleniny trochu jiné /to co bylo k dispozici/, ale druhy jsem dodržela. Mám o hodně víc mrkve, ale to nemůže být na škodu. @Kimlo , díky za fajn receptík!
1x kimlo
haji
Už se chladí. Vyšlo mi 10 malých pohárov, z toho 2 menší. A troška v krabičce na zítřejší testík. Sklenice jsem tam trápila 10 minut, bo nemám teploměr, ale voda okolo bublala. Jinak vařím déle. Věřím, že se chytnou. Potom písnu o chuti, zavařovala jsem hlavně pro maminku.
haji
@Haji (2.10.2018 19:06)
Trocha v krabičce padla včera večer. Jedním slovem výborná chuť! Naležené bude ještě lepší, super recept! Pak podám zbytek hlášení, či maminke chutilo.
rela
@kimlo , čalamádu som nerobila minimálne 20 rokov. Tvoja ma oslovila a tak som urobila menšiu dávku. Je skutočne výborná. Niečo som zavarila, niečo nechála v chladničke. Chcem skúsiť, ako dlho vydrží nezavarená. Ďakujem za inšpiráciu :-)
mariamka
fakt výborne vychutená, už nachystaná do pohárov, nedalo sa neochutnať :), robila som z 3 kg kapusty, zvyšné 23 išli do súdka :) a krájač tiež už čo-to pamätá... a stále funguje @Kimlo vďaka


2x haji a kimlo
haji
I u nás moc chutná, velmi úspěšný recept, děkuji i za maminku.
1x kimlo
sanntte
Spýtam sa - nikdy som nerobila čalamadu kde išiel olej, ako potom chutí? sladšie, kyslejšie? Co urobí ten olej so zeleninou? Díky Ivet
1x kimlo
kimlo
@sanntte (1.4.2023 19:23)
Olej sám o sebe je chuťovo neutrálny, akurát môže podporiť chute ostatných surovín, lebo niektoré vitamíny a látky zo zeleniny sa v tuku rozpúšťajú, je to len môj názor, lepsie by sa k tomu mohol vyjadriť kolega @chemik ten je v týchto veciach doma. Ja osobne mám šaláty s pridaným olejom rad, ale pokiaľ sa týka calamady ktorá sa sterilizujte na dlhšiu dobu, treba myslieť aj na dobu spotreby, dnešné rastlinné oleje (netrúfam si odhadnúť z čoho ich vyrábajú..) majú v takýchto zavaraninach tendenciu zatuchnuť a výsledná chuť a šalát nakoniec skončí vo bio odpade. Holt, časy kvalitných surovín sa pominuli… kľudne sa dá šalát použiť aj bez oleja, ten sa dá ako čerstvý pridať priamo do porcie. 🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia