Čalamáda

Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Inšpiráciou na tento recept bol internet, hľadal som recept na olejovú čalamádu, ktorú poznám ešte z detstva. Trocha som upravil pomer surovín, teraz je to tak akurát. Veľmi dobrá je už predtým než sa dá do pohárov.

45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nastrúhame kapustu, cibuľu pokrájame na mesiačiky.
  2. Papriky pokrájame na pásiky a pridáme ku kapuste a cibuli. Dobré je ak je časť papriky trocha pálivá, dodá to čalamáde jemnú pikantnosť. Kto chce, môže pridať nejakú tu chilli...
  3. Mrkvu nastrúhame na slzičkovom strúhadle a pridáme tiež.
  4. Celú zmes zasypeme cukrom a soľou, pridáme olej a ocot a dobre premiešame.
  5. Všetko prikryjeme utierkou a necháme postáť do budúceho dňa. Zelenina pustí šťavu a chute sa prepoja. Potom znova premiešame.
  6. Naplníme do pohárov, netreba veľmi utláčať, zalejeme šťavou čo nám zvýšila a zaviečkujeme. Pred zaviečkovaním treba suchou utierkou otrieť hrdlo pohára aby tam nezostali zvyšky zeleniny alebo oleja. Dáme sterilizovať. Ja to robím tak že nechám vystupiť tepotu na 100, a potom vyberiem. Na ešte horúce viečka položím mokrú studenú utierku. Robievam to tak už roky, málokedy sa mi stalo žeby niektoré viečko nechytilo.
  7. Časť zeleniny môžeme odložiť a použiť ako šalát k obedu alebo večeri, je veľmi chutná.