Čalamáda
Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Inšpiráciou na tento recept bol internet, hľadal som recept na olejovú čalamádu, ktorú poznám ešte z detstva. Trocha som upravil pomer surovín, teraz je to tak akurát. Veľmi dobrá je už predtým než sa dá do pohárov.
Postup
- Nastrúhame kapustu, cibuľu pokrájame na mesiačiky.
- Papriky pokrájame na pásiky a pridáme ku kapuste a cibuli. Dobré je ak je časť papriky trocha pálivá, dodá to čalamáde jemnú pikantnosť. Kto chce, môže pridať nejakú tu chilli...
- Mrkvu nastrúhame na slzičkovom strúhadle a pridáme tiež.
- Celú zmes zasypeme cukrom a soľou, pridáme olej a ocot a dobre premiešame.
- Všetko prikryjeme utierkou a necháme postáť do budúceho dňa. Zelenina pustí šťavu a chute sa prepoja. Potom znova premiešame.
- Naplníme do pohárov, netreba veľmi utláčať, zalejeme šťavou čo nám zvýšila a zaviečkujeme. Pred zaviečkovaním treba suchou utierkou otrieť hrdlo pohára aby tam nezostali zvyšky zeleniny alebo oleja. Dáme sterilizovať. Ja to robím tak že nechám vystupiť tepotu na 100, a potom vyberiem. Na ešte horúce viečka položím mokrú studenú utierku. Robievam to tak už roky, málokedy sa mi stalo žeby niektoré viečko nechytilo.
- Časť zeleniny môžeme odložiť a použiť ako šalát k obedu alebo večeri, je veľmi chutná.