Čalamáda
Čalamáda

Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 8. novembra 2019
Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept)
Foto: Gordonko

Jeden z mnohých receptov na čalamádu...

Suroviny

4 kg
2 kg
2 kg
1 kg
1 kg
1 kg
1 l
2 bal.
1 PL (Borkén)

Online leták

Postup

  1. 1

    Potrebné suroviny.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny očistíme a nastrúhame.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V octe si rozpustíme 2 sáčky DEKA. Kto nemá rád horčičné zrnká, pri zalievaní precedí cez sitko.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko nastrúhané - posypeme kryštálovým cukrom a 1 lyžicou pyrosyryčitanu a zalejeme octom z DEKOM - odteraz sa do toho nesmie ničím kovovým. Premiešame.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zakryté necháme uležať 12 - 24 hodín.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom uložíme do plastových kýblikov.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evanaaa
@gordonko , bude výborná čalamáda, viem to, lebo aj ja som presne takú robila kedysi, ale bez borkénu, no vydržala....dávala som ju do 7dc pohárov.
martakv
Aj ja robím podobne, len dávam iný pomer surovín - po 1 kg kapusta, cibuľa, paprika a uhorky. Kto chce, môže pridať mrkvu, ale aj karfiol a pod. Podľa chuti cukor a ocot a podľa potreby DEKO (to podľa toho, koľko surovín použijete). 24 hodín nechať odležať, potom naplniť do fliaš a uschovať v chlade (v pivnici, komore...). Kto rád pikantné, pridá aj čili papričky podľa chuti. Borkén som nedávala ani ja a naozaj sa nekazí a vydrží minimálne do ďalšej sezóny.
1x zahra
izabella929
@gordonko ,na podobnú čalamádu som chodila na trh v Šalgóratjáne v Maďarsku..kúpila som si chrumkavú lacipečienku, k tomu chlebík hebký ako páper a tejto čalamády..no na celý deň som bola nasýtená..oni pridávali k nej aj drobné kvasenú uhorčičky, také jednohubky..juj čo to bolo fajné..
torticka
Prosím Vás, asi ako dlho vydrží bez zavarenia? Ďakujem.