Čalamáda
Čalamáda

Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 8. novembra 2019
Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept)
Foto: Gordonko

Jeden z mnohých receptov na čalamádu...

Suroviny

4 kg
2 kg
2 kg
1 kg
1 kg
1 kg
1 l
2 bal.
1 PL (Borkén)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebné suroviny.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny očistíme a nastrúhame.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V octe si rozpustíme 2 sáčky DEKA. Kto nemá rád horčičné zrnká, pri zalievaní precedí cez sitko.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko nastrúhané - posypeme kryštálovým cukrom a 1 lyžicou pyrosyryčitanu a zalejeme octom z DEKOM - odteraz sa do toho nesmie ničím kovovým. Premiešame.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zakryté necháme uležať 12 - 24 hodín.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom uložíme do plastových kýblikov.

    Rožňavská čalamáda - bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
Aj ja robím podobne, len dávam iný pomer surovín - po 1 kg kapusta, cibuľa, paprika a uhorky. Kto chce, môže pridať mrkvu, ale aj karfiol a pod. Podľa chuti cukor a ocot a podľa potreby DEKO (to podľa toho, koľko surovín použijete). 24 hodín nechať odležať, potom naplniť do fliaš a uschovať v chlade (v pivnici, komore...). Kto rád pikantné, pridá aj čili papričky podľa chuti. Borkén som nedávala ani ja a naozaj sa nekazí a vydrží minimálne do ďalšej sezóny.
@gordonko ,na podobnú čalamádu som chodila na trh v Šalgóratjáne v Maďarsku..kúpila som si chrumkavú lacipečienku, k tomu chlebík hebký ako páper a tejto čalamády..no na celý deň som bola nasýtená..oni pridávali k nej aj drobné kvasenú uhorčičky, také jednohubky..juj čo to bolo fajné..

Pridaj komentár k receptu: