Prešporská čalamáda
doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 10. novembra 2021
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 10. novembra 2021
Foto: Miloš Mikuš
Suroviny
1,5 – 2 kg (do celkovej hmotnosti 6 kg) |
|
500 g |
|
500 g |
|
500 g |
|
400 g |
|
400 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
200 g (alebo paštrnák) |
|
100 g |
|
1 ks menší |
|
1 ks menší |
|
1 ks menší |
|
1 ks |
|
3 PL (a/alebo petržlenová) |
|
3 PL čerstvé (kôpor, mäta, bazalka) |
|
100 g (alebo med) |
|
150 ml |
|
300 ml (8 %) |
|
2 PL |
|
60 g |
|
Postup
-
1
Zeleninu dobre umyjeme, papriky očistíme, patizón, cibuľu, mrkvu a petržlen ošúpeme. Z póru necháme len tretinu zelených listov. Cibuľu, kapustu, papriky a paradajky pokrájame na pásiky, zeler, baklažán, patizón na malé kocky, uhorky, pór, mrkvu a petržlen na kolieska. Karfiol rozoberieme na drobné ružičky. Vňate a bylinky umyjeme a pokrájame nadrobno.
- 2
Pokrájanú zeleninu zmiešame s Dekom, cukrom a horčicovými semienkami. Zalejeme vínom a octom a necháme odstáť cez noc alebo 24 hodín. Aspoň raz–dvakrát za ten čas premiešame.
- 3
Naplníme do pohárikov, uzavrieme a sterilizujeme 30 minút. Po troch dňoch sterilizovanie zopakujeme.
Tiež Čalamáda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu