Čalamáda
Čalamáda

Prešporská čalamáda

doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 10. novembra 2021
Prešporská čalamáda
Foto: Miloš Mikuš

Suroviny

1,5 – 2 kg (do celkovej hmotnosti 6 kg)
500 g
500 g
500 g
400 g
400 g
200 g
200 g
200 g (alebo paštrnák)
100 g
1 ks menší
1 ks menší
1 ks menší
1 ks
3 PL (a/alebo petržlenová)
3 PL čerstvé (kôpor, mäta, bazalka)
100 g (alebo med)
150 ml
300 ml (8 %)
2 PL
60 g




Postup

  1. 1

    Zeleninu dobre umyjeme, papriky očistíme, patizón, cibuľu, mrkvu a petržlen ošúpeme. Z póru necháme len tretinu zelených listov. Cibuľu, kapustu, papriky a paradajky pokrájame na pásiky, zeler, baklažán, patizón na malé kocky, uhorky, pór, mrkvu a petržlen na kolieska. Karfiol rozoberieme na drobné ružičky. Vňate a bylinky umyjeme a pokrájame nadrobno.

  2. 2

    Pokrájanú zeleninu zmiešame s Dekom, cukrom a horčicovými semienkami. Zalejeme vínom a octom a necháme odstáť cez noc alebo 24 hodín. Aspoň raz–dvakrát za ten čas premiešame.

  3. 3

    Naplníme do pohárikov, uzavrieme a sterilizujeme 30 minút. Po troch dňoch sterilizovanie zopakujeme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia