Srnčí perkelt na spôsob sviečkovej

janazjarku - fotkajanazjarku, 10. januára 2011

Kde sa vzal, tu sa vzal zrazu kus srnčieho mäska v kuchyni :-) Nie, nebol od pytliaka, ale od dobrého poľovníckeho kamaráta Števka a Zobraziť celý popisKde sa vzal, tu sa vzal zrazu kus srnčieho mäska v kuchyni :-) Nie, nebol od pytliaka, ale od dobrého poľovníckeho kamaráta Števka a tak som si niečo od mladosti vylovila v pamäti i uvarila niečo čo potešilo chuťové poháriky :-) ak by náhoda chcela a tiež by sa u vás objavil kúsok srnky tak skúste..

6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
3 ks
2 ks
3 ks
5 ks
5 ks,bobule
2 PL
0,5 l
100 ml
4 l
100 ml




Postup

  1. 1

    Mäso zo srnky /po prípade zo srnca/ namočíme cca 12 hodín pred prípravou do vody s octom.

  2. 2

    Príprava je klasická a preto som nefotila fotorecept, lebo nakrájať mäso, nastrúhať zeleninu a nakrájať cibuľu naozaj nie je treba dokumentovať :-)

  3. 3

    Divé mäso /môžeme použiť okrem srnky aj inú divočinu tmavého mäsa napríklad jeleňa/ odmočené a nasýtené mäso z octovej vody osušíme a pokrájame na kúsky aké sa nám páčia..kocky, plátky, rezance..Koreňovú zeleninu- mrkva, petržlen, kaleráb a zeler postrúhame na hrubo /tekvicové strúhanie/ pričom dávame pozor na prsty, aby sme si nevyrobili nedobrovolnú transfúziu /môj prípad/ v tom prípade požiadame osobu najbližšie stojacu, aby dostrúhala :-D. Mrkvy som dala dve stredné, dva tenké petržleny, pol kalerábu čo sa mi do dlane zmestil a kus zeleru len tak od oka veľkosť závisí samozrejme od veľkosti oka. Cibuľu nakrájame na kocky. Postup: Cibuľu speníme na oleji, keď je sklovitá pridáme srnku a opečieme na bielo. Pridáme koreniny postupne mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list,borievku, horčicu a miešame, keď to už rozvoniava pridáme červenú mletú papriku a rozdrvené čili papričky /pozor pokiaľ si dôkladne neumyjeme ruky nedotýkame sa prstami citlivých miest na tele!:-)/pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu, posledná pochutina pred dusením je soľ podľa chuti a predpísanej diety. Mäsko za podlievania vriacou vodou dusíme až dovtedy pokiaľ nie je mäkké a divina je nevyspytateľná.. keď je mäso ako perinka troškou ju poprášime hladkou múkou asi 1 kávová lyžička a zalejeme smotanou na varenie . Necháme zovrieť a je dovarené. Podávame s čím chceme no najlepšie s knédlikom, alebo haluškami či cestovinou. Chutí presne tak ako sme ochucovali teda fantasticky :-)

Diskusia k receptu

tatranka
Takéto jedlá,kde je zeleninka,chutné mäso,pochutiny a smotana,miľujem.
mamina2
aj nam sa zrazu objavila divinka z kuchyni sice špicak ale to je jedno, takze urcite vyskusam vyzera moc lakavo a nieje to svieckova klasicka lebo to robim vzdy ked mame divinu...
e001
No dnes som to vyskúšal a všetci sa zalizovali. Doposiaľ som divinu robil iba na víne, alebo guláš. Toto bol iný level. Našťastie mi zostala jedna porcia na zajtra, tak si to repete vychutnám.
1x haji