Burgundské z hovädzích líčok (Beef Bourguignon)

radox1 - fotkaradox1, 5. januára 2015
Burgundské z hovädzích líčok (Beef Bourguignon)
Foto: radox1

Na nový rok to chcelo niečo slávnostnejšie,tak som sa tentoraz rozhodol pre Beef Bourguignon.

4-5
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Suroviny

1 kg (alebo močing, plece lúpane)
100 g údená
2 PL hustý
2 ks
1 ks veľká
2 ks
2 lístky
1/2 ČL
1/2 ČL
1 PL
200 g malé
50 g
150 g malé
0,5 l (alebo voda)
0,5 l
5 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na asi 4 cm kocky,cibuľu a slaninu na pásiky.V širokom hrnci opražime slaninu a vyberieme ju.Do výpeku pridáme olej, vložíme mäso a z kazdej strany ho dobre postupne poopekáme a opäť vyberieme.Vložíme cibuľu,cesnak,nakrájanú mrkvu na koliečka a opečieme do hneda.Do zeleniny zarestujeme pretlak,a ked sa tuk opäť vyčíri vlejeme víno(tentoraz som použil z čiernych ríbezlí-plnohodnotné víno z devína,žiadne čučo,naozaj odporúčam)a necháme z polovice odvariť.Vložíme naspät mäso,slaninu,všetky koreniny,zaprášime múkou a podliate vývarom vložime prikryté do vyhriatej rúry 150° na 3 h.Po udusení štavu precedíme(nepasírujeme),zoberieme tuk z hladiny a ak je riedka tak ju odvaríme do požadovanej konzistencie.tento krok nie potrebný pokial je štava dostatočne hustá a nie je potrebná jej jemnosť.

    Burgundské z hovädzích líčok (Beef Bourguignon) - obrázok 1
  2. 2

    Vo väčšej panvici na masle opečieme šampinóny-najlepšie sú tie hnedé, maličké a v celku,pridáme malé šalotky alebo cibulky z plechovice-ja som nemal a nahradil lupenmi menších cibúľ a všetko opečieme do hneda-nikdy nepodlievame a môžeme expedovať.Ja to robím tak, že šampinóny a cibuľky dávam až navrh na mäso kôli estetike,poprípade servírujem zvlášť a každý si naberie sám. Podávam s opečenou bagetou alebo kašou.

Diskusia k receptu

59 komentárov k receptu
nádhera, beef bourguignon zbožňujem, aj keď z líčok som ho ešte nerobila a neviem či budem. Ale výborný je aj predného, resp. z móčingu. Len tak mimochodom, u nás sa traduje, že na Nový rok treba jesť prasiatko - pre šťastie po celý rok :-)
používateľ nemá avatar
asu
Milý Radox1, pozoruhodný recept. Dávam 5* a ukladám do KK určite skúsim z teľacích líčok a podám "report" ako to dopadlo.
@radox1 , beef bourguignon mám veľmi rada a líčka hovädzie či bravčové sú moje najobľúbenejšie mäso... chválim aj výber vína, určite svojou plnou chuťou posunulo toto jedlo do vyššieho levelu...narobil si mi riadne chute, viac sa nedá, tak len 5* ;)
tiež som robila prvý krát, ale bravčové líčka, mali sme na prvý vianočný sviatok a bola to veľká zmena, ja som robila také napácované, potom opečené a dusené s mrkvou, petržlenom a cibuľou, cca tak 3 hodiny na najslabšom ohni, tiež som zaliala troškou vody a červeným vínom, príloha zemiaková kaša a kapustový šalát - mňam -určite ich budem ešte robiť, len dúfam, že ich zoženiem, vrele odporúčam
parádny recept, aj fotka lákavá, naozaj úplne super, devínske ríbezľové áno... dobre robia, že pod hradom robia ochutnávku zadarmo, aby ľudia nos neohŕňali... len sa Ti tak trochu čudujem, že si predsalen nevymenil olej za úplne obyčajnú masť, ale to si predsa každý môže - keď bude recept robiť...
Muj syn byl na kurzu vareni u Pohlreicha a tohle se tam ucil. Hned nam to uvaril. Fakt lahudka. A s tou kasiiii, aaach! Ovsem hned mi vysvetlil, jak delam kasi blbe :-) Syn ma vareni jako konicka a dostal k nar poukaz na ten kurz. Ted se necham pozvat k tobe nebo k nemu! :-)
Velmi pekny recept, ukladam a 5*. K tomu ribezlovenu vinu, odporucam aj Pereg (ale ten bez aronie). Da sa kupit aj capovany za 2-2,5€/liter.
recept veľmi pekný, mne však u Beef Bourguignon rozhodne chýba Burgundské červené víno, preto Bourtgignon, či?
masť je tiež v tradičnom recepte, žiadny olej :-)
ak to však nie je Bourgignon, potom je všetko v poriadku :-)
Keď tam uvádzaš cibulky z plechovice,ja hodne používam Cipolle Borretane od firmy ITALIAMO,ktoré kupujem LIDLI.Momentálne sú v Galantskom LIDLI v akcii niečo cez 50 centov,a záruka do r.2017.Za tú cenu si ich kúpim viac,lebo aj keď som si ich robieval doma, sa neoplatí ani len tie šalotky šúpať.Tvoj recept sa mi veľmi páči.Určite vyskúšam,ukladám do KK.Ešte aby som nezabudol oni sú v náleve s octom,ale pokiaľ si použil v octovom náleve,odporúčam.sú veľmi chutné.
Toto mam rada:-) Z licok som este nerobila , musim skusit.
Na obranu Dity P. musim podotknut , ze to nie je ziadna "celebrita" ale velmi sikovna kucharka :-) Jeden cas posobila aj ako sefredaktorka casopisu Apetit , vydala par naozaj dobrych kucharskych knih a to iba v TV vyzera ako nemehlo :-)Trosku kopiruje imidz J.Child , ktora tiez vo svojich programoch nevyzerala bohvieako svetovo :-))) To asi prave preto , ze nie je herecka ale kucharka :-)
teraz som si od nej pozrel niekolko receptov,ani noz nemala na stole,vsetko nachystane a nakrajane od stabu,len hadze do hrnca a komentuje.mozno ma rozhlad,vyzna sa v gastronomii,a aj recepty moze mat dobre,ale rozhodne to nie je kucharka.
mali sme na Stefana podla ineho receptu tu z varechy, /aj som trochu improvizovala/ a mozem potvrdit, ze ta "namaha" stoji za to, nabuduce bude podla teba, s lickami alebo bez :)
Dita Pecháčková nie je kuchárka. Študovala právnickú fakultu, pracovala ako produkčná u filmu, tiež je bývalá šéfredaktorka, spisovateľka a len "moderátorka" relácie Deník Dity P.
U nás bolo včera, podľa Julie Child, ale v zásade sú tieto recepty veľmi podobné. Inak v tom jej sa tiež používa olej a nie masť. Vo vínach sa absolútne nevyznám, takmer nepijem, ale veľmi rada s nimi varím.. použila som čo bolo doma a sedelo s receptom. Okrem burgundského sa odporúča Beaujolais, Côtes do Rhône a Bordeaux-St,Émilion, resp. výrazné "telnaté" mladé červené vína (whatever that means). Toľko možno užitočná info k vareniu pre tých, čo sa vyznajú viac ako ja :-)





pekná práca, momentálne po sviatkoch máme odľahčenú kuchyňu, ale vrátime sa do starých koľají a pustím sa do toho...ja na rozdiel od ostatných som takéto ani podobné ešte nikdy nevarila :-)
pokial je v slanom naleve,tak nie.neviem ake to bude v slad.kyslom naleve,to som neskusal,ale v jedle by nemalo nic kysle citit.
dnes bolo na obed, neskutocna dobrota, dala som aj ednu chilli, vino alibernet, cibulu navrchu som vynechala, lebo tie male som nezohnala, ani hnede zampinony nemali, dala som biele, nechcelo sa mi v piatok poobede behat po obchodoch:

@radox , včera sa pieklo, mala som otvorené 4 recepty, Tvoj som na koniec dodržala do bodky, neobvárala som slaninu, nemarinovala mäso vo víne, cibuľové plátky opečené, šampiňony zvlášť opečené a pridané nakoniec, nemala som šalotku, chutilo a veľmi, včera manžel mal s bagetou, dnes už podľa poznanej chuti som uvarila ryžu a mne osobne s ňou veľmi chutilo, bude častejšie




tak dnes som navaril prvy svoj bourguingon podla tohto receptu a spievam chvalu. pridavam si do topky hovädzích smakocin. na prve miesto k stroganovu..
Uvarene, nenafotene :-(
Zjedene, fantasticke!

Namiesto sampinonov boli cerstve hriby z lesa. Tie krpate salotky sme nepridali (u nas ich nik nema rad).
Uzasny recept. Dakujem
@Radox1 (8.11.2018 09:45)

Veľmi precízne máš pripravené jedlo a tiež pekne odprezentovane,rada sa pri Tvojich receptoch zastavím a pokocham :-) samozrejme,občas aj odkukam a pripravím:-) prajem Ti veľa trpezlivosti, zdravia a dobrých nápadov.

Pridaj komentár k receptu: