Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child

sjuz - fotkasjuz, 22. januára 2011
Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child
Foto: sjuz

Film Julia a Julie ste podaktorí videli, bol aj ako výhra na Vareche. Ja som si ho pozrela až neskôr. Očaril ma nápad Julie Zobraziť celý popisFilm Julia a Julie ste podaktorí videli, bol aj ako výhra na Vareche. Ja som si ho pozrela až neskôr. Očaril ma nápad Julie Powel, ktorá sa odhodlala variť 365 dní každý deň jeden recept od svetoznámej kuchárky Julie Child, a písať o tom blog. Mimochodom - blog naozaj existuje:) Skoro som jej až závidela, že jej to napadlo ako prvej... :)) No a snáď najznámejší recept je hovädzie po burgundsky - Beef Bourguignon. Ten vám teraz ponúkam:) - jeho prípravu som si fakt užívala:) Ale bez perál...:)

30-45 minút
príprava
2-3 hod minút
na 230/150 °C

Suroviny

1,6 kg zadné nakrájané na kocky
250 g prerastená
1 ks väčšia
1 ks veľká
2 PL
750 ml  - nie hocijaké :) - najlepšie plné mladé, napr. Beaujolais, Burgundské alebo Chianti
500 ml
2 PL
2 strúčiky
2 stonky  čerstvý
1 ks
18-24 ks , alebo malá cibuľa
250 g čerstvé
 klasické




Postup

  1. 1

    Tento recept som našla na nete, keď som hľadala originál recept od Julie Child. Dúfam, že sa jej verná obdivovateľka ktorá prekladá niektoré jej recepty nenahnevá, že som sa rozhodla ho pripraviť, a spostredkovať vám ho na Vareche z jej prekladu z AJ. A ako som sa dočítala, výsledok tohto receptu je vraj natoľko MŇAM, že sa rozhodnete Júliu už nepustiť zo svojej kuchyne:) Podotýkam - že fígle použité pri varení nie sú z mojej, ale Juliinej hlavy:)! Kto by mal záujem vidieť Juliu pri varení, tu je link na zopár videí:) http://www.youtube.com/watch?v=HBQD3aSZ9R4 Ale v "šialenstve" zvanom Julia som zrejme sama...:)) na obr. Julie Child

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 1
  2. 2

    Je vhodné si prichystať všetky suroviny vopred - nakrájať - pretože počas varenia nebude toľko času:) V recepte sú uvedené suroviny podľa originálu, ja som však robila z menšej dávky. A vínko som kúpila Beaujolais Nouveau 2010. Mňam:)

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 2
  3. 3

    Slaninu vložíme do vriacej vody aj s kožou na 10 minút. Varíme na nižšej teplote - blanšírujeme. Medzitým si rozohrejeme rúru na 230 st. C.

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 3
  4. 4

    Slaninu vyberieme, osušíme na papierovom obrúsku, a orestujeme na rozpálenej panvici na lyžici oleja. Panvicu odstavíme z ohňa a vyberieme slaninu.

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 4
  5. 5

    Kocky mäsa dôkladne osušíme papierovou utierkou do sucha. Toto je dôležité, pretože mäso by pustilo vodu a neopieklo sa do hneda s kôrkou.

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 5
  6. 6

    Panvicu vrátime na sporák a kocky mäsa orestujeme do hneda. Nedávajte na panvicu príliš veľa mäsa naraz, znížil by sa tým bod varu a z mäsa by začala vytekať šťava! Orestované mäso aj so slaninou vložíme do hrnca, alebo pekáča, ktorý neskôr dáme do rúry.

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 6
  7. 7

    Na horúcom tuku z mäsa a slaniny restujeme zeleninu. Pokiaľ máme málo tuku, môžeme pridať plátok masla. Zeleninu je potrebné stále premiešavať.

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 7
  8. 8

    Zeleninu pridáme k mäsu do pekáča, jemne osolíme, okoreníme. Poprášime múkou a s hrncom dôkladne zatrasieme, aby sa múka zľahka premiešala s obsahom.

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 8
  9. 9

    Hrniec - neprikrytý - vložíme do vyhriatej rúry na 4 minúty. Po 4 minútach vyberieme, znovu dobre pretrasieme a znovu vložíme do rúry na 4 minúty. Takto múka zhnedne a potiahne všetku zeleninu a mäso jemnou kôrkou. Hrniec po 4 minútach vyberieme, znížime teplotu rúry na 150 st. C.

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 9
  10. 10

    Do hrnca vlejeme víno a vývar tak, aby bolo mäso zaliate - potopené. Pridáme rajčinový pretlak, pretlačený cesnak, tymián a bobkový list. Premiešame, zakryjeme a vložíme do rúry ktorá má 150 st. C. Teplotu regulujeme tak, aby mäso len jemne pobublávalo, teda sa len veľmi pomaly varilo. Varíme cca dve a pol, až tri hodiny. Po každej hodine pozrite - premiešajte, ochutnajte, mäso musí byť mäkkučké.

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 10
  11. 11

    Kým sa nám mäso dusí v rúre, orestujeme si na masle malé cibuľky do zlata a potom šampiňóny. Suroviny musia byť suché, aby sa krásne opražili. Pražíme pomaly, cibuľka zostane sladká a krásne zlatá. Ja som šampiňóny vybrala skôr, a cibuľku ešte ďalej smažila. Hotové cibuľky aj huby odložíme nabok do misky.

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 11
  12. 12

    Keď je mäsko už mäkké, a šťava sa nám zdá riedka alebo príliš hustá, precedíme ju do inej nádoby. Vyberieme slaninu, a keď je príliš tuku na vrchu, môžeme ho odobrať naberačkou. Ak je šťava príliš vypečená a hustá, rozriedime vývarom. Ak je príliš tekutá, môžeme ju zredukovať na sporáku. Ak sa vám však hustota šťavy zdá byť dobrá, nemusíte nič cediť. Ja som mala šťavu akurát:)

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 12
  13. 13

    Mäso vrátime naspäť k hotovej šťave. Podľa chuti osolíme a okoreníme - ja som už nesolila ani nekorenila. Navrch poukladáme cibuľky a šampiňóny. Na záver môžeme posypať posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s vínom, s ktorým sme mäso varili - ak zostalo...:) a s čerstvou bagetou, aj keď úplne úžasne by sa hodili gnocchi :) Musím povedať, že výsledok bol nad moje očakávania:) - keď som to ochutnala, vyšlo zo mňa len slastné MMMŇAM! Prajem dobrú chuť:)

    Boeuf Bourguignon ako ho robila Julie Child - obrázok 13

Diskusia k receptu

marianne69
....krasa na tanieri az sa slinky zbiehaju:-)minule som zrovna ten film drzala v ruke kupit-nekupit,ale teraz uz viem,ze kupim:-))))
sovka62
Teeda, to je recept! Krásne si to popísala, pofotila, až sa slinky zbiehajú. Uložím si ho a vyskúšam, keď sa nás k stolu zíde viac, nielen my dvaja. A ešte chcem dodať, že ten začiatok, teda vysušenie mäsa, postupné opekanie na rozpálenom tuku (nie na cibuli, ak je v recepte pridám ju až k opečenému mäsu), by si mala osvojiť každá kuchárka. Je jedno, čo idete variť, ak mäso naozaj opečiete a nie udusíte na šťave, ktorú pustí pri nesprávnom postupe, určite sa to prejaví na hotovom jedle, mäsko bude šťavnaté.
2010
Krasne spravena a zdokumentovana francuzka klasika,Ja som svoju pridaval za tazsich podmienok led mi na krk sliapali hladny povodnovy dobrovolnici.Moj vzor bol francuzky kuchar Guillaume Brahimi s jeho verziou.
Inac film Julia Julie som videl v lietadle.
sjuz
ďakujem vám:) - keď mňa ten film tak očaril, že mám chuť skúšať všetko, má to však jednu chybu - nemám Juliinu kuchársku knihu...:(
Idem akurát pripraviť zemiakové gnocchi k tomu...:) Myslím, že je to príloha hodnejšia toho receptu, ako "nejaká" bageta...:)
sjuz
inak, Miška, Julia mala recept aj na stratené vajcia - dokonale opísaný...:), nájdeš na nete.
michsamant
@sjuz ja mam aj ten film na DVD a este som ho nepozerala, ale pozrela som si film s Juliou Roberts co si ty knihu spominala a kniha bude asi lepsia, lebo film bol trosku pridlhy a nudny (az tak pridlhy a sladky, ze som kazdu chvilu cakala, ze scena preskoci do Svajciarskych hor a zacnu tanuskat a spievat v hindi) :) keby tam neukazovali dobre vyzerajuce jedlo ani ma to moc nebavilo
sjuz
vidíš, Miška, a mňa bavil:), možno ten začiatok - uznávam...ale ten nápad bol fajn. Knihu už mám doma, je v češtine, dúfam, že tam budú aj iné recepty. Inak, chystám sa na vykostenú plnenú kačku pečenú v cestíčku...podľa Julie:), len musím nabrať odvahu, a naštudovať teóriu:))
evusik
už hlavné foto ma dorazilo, hneď mi bolo jasné, že to musí byť dobrota .... film mám aj ja ale ešte som ho nevidela, večer už aj pozerám.... recept - jedna báseň :-)
frezia68
No tak to je určite fajnotka.Hovädzie mám veľmi rada,aj dobré vínko v zásobe a aj návšteva bude tu pár dní ,tak to bude jeden z obedov-ďakujem za inšpiráciu.
jerica
Konečne vidím krásu aj s chuťou , súhlasím so všetkým hlavne od @sovka62. Bezchybne podaný zdokumentovaný recept.
Tento recept nielen uložím , ale aj čo najskôr vyskúšam,inšpirácia Tvojich receptov je ako dobrá návnada:-) mňam!
sjuz
sjuz, dnes 12:24
jerica ďakujem:),môj manžel nemá rád mäso na víne, a stále vravel, že hovädzie po burgundsky robievali aj v školskej jedálni, a že to bolo "odporné" :)), tak vôbec nebol nadšený mojim nadšením:)) až kým to neochutnal:)
Tu je o jej kuchárskej knihe, ale žial už u nás nie je dostať:(

 blog.martinus.sk/2009/08/kucharska-kniha-z-ktorej-by-dr-...




ejta
prečítala som knihu, videla som film a snáď aj raz uvarím toto jedlo :-)
julica
nádherné fotky, @sjuz. vyzerá to úžasne. tuším si ten film julia julie musím pozrieť, ešte keď sa tak aj volám. z toho, čo som o ňom doteraz počula, máme s juliou aj veľa spoločného - cez varenie únik od povinností :)
sjuz
vďaka Julica - tieto vlastnosti sa asi vyskytnú z času na čas asi u každého...:))
babav
@sjuz , klobuk dole ,majstrovske dielo! Julie Child patri medzi moje najoblubenejsie kulinarske osobnosti.Ked so pred 30 rokmi prisla do US mala ,ako jedna z prvych, vlastne TV show .V knihkupectvach
je k dispozicii cela biblia jej kucharskeho umenia.Najzaujimavejsie v
jej k.k. su prave sposob a metody pri vareni,ktore urobia velky rozdiel vo vyslednej chuti a prezentacii jedla.Knihu, podla ktorej bol film natoceny, som precitala jednym dychom a film ma nesklamal. Videla som ho najskor v kine a opakovane na DVD,nikdy sa pri nom nenudim;-).
honestka
@Sjuz : mala by si zaujem o jej 2 prve knihy: /Mastering the Art of French Cooking/? = ak v anglictine, nemam problem ti ich poslat, ale pravdepodobne si myslela v slovencine vsak? Ak ti zatial pomoze linka na tento sposob varenia, mozes zacat tu, ako prve je uvedene prave tvoje krasne dielo:  rouxbe.com/how-to-cook/french-cooking-recipes...
== a pripajam sa k Jerici a Sovke a na dovazok je NUTNE to pomale bublanie...
sjuz
honestka - v SJ nie sú, to viem...ďakujem krásne, pozriem sa na to. No môj syn mi knihu v pdf dnes podvečer už stiahol:)
Ešte raz ďakujem krásne:), všetkým za milé komenty! Teším sa, že sa vám recept páči:))
jamarlen
pridávam sa ku gratulantom k receptu, krásnemu úvodu k nemu. ja ti ďakujem najmä za inšpiráciu k tomu, ako sa dá variť s láskou, pre potechu duše, zábavu, inšpiráciu, pre lásku a prekvapenie milovaným.
som rád aj počtu komentárov, skrátka pozitívne naladenie cítiť aj cez internet, a vraj technológie nemajú cit .))))))
teším sa na ďaľšie.....
jody
Odpadla som. Idem sa najest. :-)
anickaskotska
fantasticke, musela som Tvoj recept hned vyskusat a vsetci doma sme si to uzivali, dcery sa ma pytali, ci im este zvysi na zajtrajsi obed. Film sme si pozreli asi pred dvomi mesiacmi na DVD v originali, Meryl Streep je moja oblubena herecka a svoju rolu zahrala excelentne. A uz mam otvorenu stranku, ktoru spominala honestka, vdaka za tip.
sjuz
vďaka za krásne komentáre všetkým:), potešilo ma, že sa recept páči:)
sjuz
honestka - ak by si mala teda možnosť, poprosím ťa o tie knihy - porovnám s tou, čo mám stiahnutú:) - veľká vďaka!
klaura
tomu sa povie kvalitka ... krásne spracovaný výborný recept ... ten film som aj ja vyhrala na Vareche a veľmi sa mi páčil ... aj som sa pohrávala s myšlienkou urobiť práve tento bourguignon, no zatiaľ som nenašla odvahu ... možno teraz podľa teba skúsim ... ukladáááám
marianne69
...DVD som kupila a som zvedavaaaaa .....knihy su skoro vzdy lepsie,tak uvidime....
lazaropolski
Zdravím, ďakujem za recept, máme originálny recept pani Julie, chystal som sa preložiť a použiť. Najbližšie na výročie sobáša. Veľmi sa varenie teším! Vyskúšali sme pečené kurča pani Julie a bolo skvelé!
mirinka241
je mozne nahradit vino nejakym slovenskym? dnes som zhanala v bille nejake burgundske ale nic take tam nemali... jedno jedine chianti co sa mi este ako tak pozdavalo, ale za taku cenu fuuuha :D
sjuz
mirinka241 - s tým si netreba robiť až také starosti - podstatné je tam dať také víno, ktoré sa dá piť a chutí vám, hlavne suché, nie polosladké a sladké. Nie nejaké krabicové samozrejme:) Nech sa zadarí a užite si to varenie:)
tajnickas
@sjuz recept je nadherny, cez vikend urcite vyskusam, chcem sa ta spytat, odkial mas knihu, pretoze ja som zatial nasla len po anglicky
@michsamant ty myslis film s Juliou Roberts, jedz, modli sa a miluj, mne sa tiez nepacil, dokonca ani kniha, po dlhom case som sa musela nutit aby som ju docitala, ale to co mysli sjuz je prekrasny film Julie a Julia s Meryl Streep a aj ja som po jeho vzhliadnuti mala chut varit kazdy den :) odporucam... mohlo by nejake vydavatelsto dat tu knihu prelozit, urcite by sa im to vyplatilo!
sestricka126
hotova mnamka film si stale rada pozeram dookola recept urcite v najblizsej dobe vyskusam podla teba :) len je skoda ze kniha neni v cestine co sa tyka receptov lebo velmi by som chcela tie recepty vyskusat :) rada varim aj pri 2 deckach si to uzivam :)
frezia
Vsetky suroviny mam,dnes to vyskusam,je to krasny recept.
radox1
jeden z kralovskych receptov,spravna technologia varenia je velmi dolezita.
slavka2012
Presne tak, hovadzie na burgundsky sposob je vynikajuce, ak sa presne dodrzi technologicky postup. Ten je vsak natolko pracny a narocny na cas, ze v dnesnej dobe sa neda pripravovat casto...Osobne som ho robila iba raz, nie sice podla Julie Child, ale podla ineho francuzskeho receptu, ktory sa od Juliinho prakticky lisil len mnozstvom surovin - bol z 3 kg masa, a primeranych nasobkov ostatnych zloziek. Pri jeho priprave som stravila prakticky cely den a vecer bolo za chvilu po nom...@sestricka126 ja som si kucharske knihy s receptami Julie Child stiahla z internetu, pacili sa mi niektore na pripravu kurciat.
francuzska1
to tvoje Le boeuf bourguignon de Julia Child som videla aj na nejakych francuzskych strankach, ale ty si ho pripravila a nafotila tak vabne az mam pocit, ze ho mam pred sebou na tanieri!!! snimam pomyselny klobuk!!!
idem radsej spat, lebo sa vlupem do kompu, aby som si dala tuto mnamku:-))) dobru noc!!!
francuzska1
a ak by som vas mohla poprosit dievcence predsa len este predtym ako si lahnem, mohli by ste mi poslat do tajnej spravy link na tie uz vami spominane kucharske knihy ? rada by som si ich tiez stiahla a nahliadla do nich;-))) mne nebude vadit ak to bude trebars aj v anglictine ci francuzstine, cestine, alebo mate nieco aj v slovencine? dakujem
roomcho
Dnes sme varili podľa tohto receptu. Je to neskutočne dobré, bavilo nás to a výsledok bol nad očakávanie. Najťažším rozhodnutím bolo vyliať tam fľašu francúzkeho Bordeaux :-) My sme ako prílohu spravili zemiakové knedle - super!
katarina64
veľmi rada varím s "Julinkou",dokonca som si kúpila i jej kuchársku knihu a tento konkrétny recept varím min.1 krát do roka už niekoľko rokov a zase prišla naň rada a budem za "dokonalú"...
lulyna
Práve sme dohodli...nebíčko v papuľke to bolo. Mám kúpenú aj kuchársku knihu, tak budem robiť recepty častejšie.
afataga
Tento rcp mi nejako unikol, uzasne, len mi prosim vysvetli, naco sa ta slanina blansiruje?
Vdaka @lulyna , ze si ho vytiahla na svetlo sveta :-)
1x haji
45678
@afataga (14.6.2020 14:11)

Tiež som uvažovala, aký to má význam tu slaninu blansirovat, recept aj prezentácia je super, a foto lákavé :-)
lulyna
@afataga (14.6.2020 14:11)

To neviem načo sa blanširuje. Dnes sme pozerali dokumentárny cyklus Milovníci vín, a tento rcp robil aj originál kuchár a tiež ju blansiroval...ja ju nabuduce nakrajam a rovno opečiem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia