Bravčová panenka
Bravčová panenka

Bravčová panenka so žemľovou knedličkou a s kôprovou omáčkou

Jaroslav Bachleda
šéfkuchár Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 25. júla 2021
Bravčová panenka so žemľovou knedličkou a s kôprovou omáčkou
Foto: Hotel Lomnica
4
porcie

Suroviny

800 g
100 g
50 ml
3 strúčiky
5 g čerstvý
Žemľové knedličky:
450 g (ideálne rožky)
150 g
600 ml
4 ks
12 lístkov (mladá)
50 g
Kôprová omáčka:
30 g
25 g
500 ml
100 ml
50 g
15 ml
2 ks
7 guľôčok
4 guľôčky
podľa chuti
podľa chuti
Okrem toho:
250 g
100 g




Postup

  1. 1

    Žemľové knedličky: Nakrájané suché pečivo zmiešame s vopred na oleji orestovanou cibuľkou, pridáme mlieko, nasekanú žihľavu, soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok, žĺtky, vyšľahané bielky a zmiešame. Zmes vytvarujeme na požadované porcie a varíme v pare 30 minút. Pred servírovaním opečieme na masle.

  2. 2

    Kôprová omáčka: Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, do ktorej prilejeme mlieko, smotanu a poriadne premiešame. Ochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme koreniny. Opatrne povaríme na malom ohni 20 minút za občasného miešania. Omáčku prepasírujeme cez sito a pridáme nasekaný kôpor.

  3. 3

    Panenku opláchneme, osušíme, očistíme a vcelku opečieme na horúcej panvičke s olejom z každej strany jemne dohneda. Pridáme pár strúčikov cesnaku, vetvičku rozmarínu a pečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 10 minút (podľa hrúbky). Vyberieme z rúry, minútu počkáme. Na mäso položíme 100 g nakrájaného masla a necháme odstáť. Pri podávaní mäso osolíme a okoreníme.

  4. 4

    Medzitým nachystáme brokolicu, ktorú blanšírujeme v horúcej osolenej vode 2 minúty a potom opečieme jemne na masle.

  5. 5

    Bravčovú panenku podávame so žihľavovou knedľou, s kôprovou omáčkou a baby brokolicou. Na knedličku pridáme lyžicu kyslej smotany a môžeme dozdobiť vypraženou žihľavou (listy žihľavy sa osušia, opražia v oleji pri 150 stupňoch asi 30 sekúnd dochrumkava a potom osušia na servítke).

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia