Bravčová panenka

Bravčová panenka so žemľovou knedličkou a s kôprovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Žemľové knedličky: Nakrájané suché pečivo zmiešame s vopred na oleji orestovanou cibuľkou, pridáme mlieko, nasekanú žihľavu, soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok, žĺtky, vyšľahané bielky a zmiešame. Zmes vytvarujeme na požadované porcie a varíme v pare 30 minút. Pred servírovaním opečieme na masle.
  2. Kôprová omáčka: Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, do ktorej prilejeme mlieko, smotanu a poriadne premiešame. Ochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme koreniny. Opatrne povaríme na malom ohni 20 minút za občasného miešania. Omáčku prepasírujeme cez sito a pridáme nasekaný kôpor.
  3. Panenku opláchneme, osušíme, očistíme a vcelku opečieme na horúcej panvičke s olejom z každej strany jemne dohneda. Pridáme pár strúčikov cesnaku, vetvičku rozmarínu a pečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 10 minút (podľa hrúbky). Vyberieme z rúry, minútu počkáme. Na mäso položíme 100 g nakrájaného masla a necháme odstáť. Pri podávaní mäso osolíme a okoreníme.
  4. Medzitým nachystáme brokolicu, ktorú blanšírujeme v horúcej osolenej vode 2 minúty a potom opečieme jemne na masle.
  5. Bravčovú panenku podávame so žihľavovou knedľou, s kôprovou omáčkou a baby brokolicou. Na knedličku pridáme lyžicu kyslej smotany a môžeme dozdobiť vypraženou žihľavou (listy žihľavy sa osušia, opražia v oleji pri 150 stupňoch asi 30 sekúnd dochrumkava a potom osušia na servítke).