Pošírovaná bravčová panenka

Bravčová panenka pošírovaná v červenom víne

Autor receptu: siuuu

Tento recept som už veeeľmi dávno nerobila napriek tomu, že je výborný a až dnes mi tak prišiel na chuť.* Je to azda najjemnejšia panenka, aká sa dá pripraviť. Alkohol sa z vína vyvarí, takže sa nemusíte báť, že by ste po zjedení tejto fajnovej panenky boli pod vplyvom alkoholu :-D

2
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Panenku umyjeme, osušíme, odstránime prípadné blany. Víno dáme do hrnca, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, šalotku prekrojenú na polovicu, celé čierne a nové korenie, bobkový list a soľ - ja som dnes pridala aj jednu mini červenú očistenú repu, ktorá bola zabudnutá v chladničke. Prikryjeme a privedieme k varu. Varíme cca 5-8 minút. Potom vypneme plameň pod hrncom, vyberieme von zeleninu a do horúceho vína vložíme očistenú panenku vcelku tak, aby podľa možnosti bola úplne ponorená. Hrniec prikryjeme a panenku necháme kúpať vo vínnom kúpeli 20 až 25 minút, podľa veľkosti panenky. Po uplynutí času panenku vyberieme von z kúpeľa, zabalíme ju do alobalu a necháme 10 minút odpočívať.
  2. Medzitým si pripravíme prílohu - mne sa najviac osvedčila práve batatovo-zemiaková kaša. Očistené zemiaky a bataty pokrájame na menšie kusy a v osolenej vode uvaríme do mäkka. Uvarené zemiaky a bataty scedíme, vrátime do hrnca, pridáme maslo, smotanu, trocha syra a urobíme kašu / pyré. Dochutíme soľou a korením. Ten syr dodá kaši naozaj lahodnú chuť.
  3. Zeleninu z vínneho kúpeľa môžete tak ako ja opiecť na troche vína z varenia, ku ktorému som pridala kúsok masla, soľ, čerstvo mleté korenie, nechala som sčasti zredukovať a v redukcii som glazovala červenú repu a šalotku, na mrkvu som dnes akosi nemala chuť.
  4. Oddýchnutú panenku pokrájame na plátky a podávame s kašou a zeleninou, preliatu zvyšným výpekom z glazovania zeleniny. Veľká dobrota ;-)