Boeuf Bourguignon podľa Julie Child fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. júla 2015
Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept)
Foto: pusta

Ide o pracný a veľmi náročný klasický recept francúzskej kuchyne, ktorý práve Julie Child doviedla k dokonalosti, je to pomaly dusené hovädzie mäso na Zobraziť celý popisIde o pracný a veľmi náročný klasický recept francúzskej kuchyne, ktorý práve Julie Child doviedla k dokonalosti, je to pomaly dusené hovädzie mäso na červenom víne s bylinkami, koreninami, šampiňónmi a perlovými cibuľkami, tá vynaložená námaha v postupe naozaj stojí za to, výsledok a chuťový zážitok sa vám bohate odmení.

6
porcií
300 minút
príprava
180 minút
na 225/150 °C

Suroviny

1000 g (alebo móčing, krk)
400 ml zo špikových kostí domáci
250 ml suché burgundské
1 ks veľká
1 veľký strúčik
20 ks
150 g aj s kožou mäsitá domáca
40 g domáci
3 ks čerstvá stredne veľká
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
1 ČL čerstvý (alebo sušený)
2 lístky
2 PL
60 g čerstvé
1/2 ks na šťavu
250 g čerstvé
1 PL
300 g nové
1 zväzok
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Z údenej slaniny som odrezala kožu, pokrájala som ju na malé kocky a varila som ich aj s kožou 10 minút vo vriacej osolenej vode, scedila, nechala odkvapkať dobre z vody na cedníku, kocky slaniny som dala na rozohriaty olivový olej, vyškvarila som z nej tuk na rozpálenom oleji, vybrala som ich na tanier,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pokrájala som mäsko na kocky o veľkosti cca 3x4 cm, na rozpálenom oleji a vyškvarenom tuku zo slaniny som opražila sprudka po malých častiach postupne všetko mäsko, kým sa na povrchu nezatiahlo do hneda, nie je cieľom ho prepiecť, len opiecť, stačí asi 1 - 2 minúty za stáleho miešania, zvolila som hovädzí móčing pre jeho glejovitosť, glej sa pomalým dusením uvoľní a dodá šťave želanú rôsolovitosť, kto chce použije hovädzie zadné alebo hovädzí krk, mala som krásny móčing, použila som ho za spomínaným účelom a oplatilo sa,

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...opečené mäsko som vybrala na tanier, kam sa uvoľnilo niečo šťavy z opečeného mäska, ktorú som neskôr tiež použila,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...na olejovo - slaninovom výpeku z mäsa som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda, zatiaľ som očistila a umyla mrkvu, pokrájala na kolieska asi 3 - 4 mm hrubé, pridala som ju k cibuli, za stáleho miešania som ju nechala skaramelizovať, pridala som kocky vyškvarenej údenej slaniny a kožu zo slaniny,..

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...opečené mäso bez vytečenej šťavy a nasledujú dva dôležité kroky, mäsko som posypala 1 PL múky, nemiešala som, prikryla pokrievkou, dobre som popretriasala mäso v hrnci, aby sa obalilo z každej strany múkou, vložila som ho do rúry vyhriatej na 225 stupňov C, od tejto chvíle vstúpi do činnosti rúra, mäsko som piekla na tejto teplote 5 minút v dolnej tretine rúry, po piatich minútach som ho vybrala, opäť posypala 1 PL múky, dobre pretriasla s múkou a vložila prikryté pokrievkou znovu piecť dalších 5 minút pri tej istej teplote, na povrchu mäska sa vytvorí chrumkavá kôrčička, vo vnútri zostane krásne šťavnaté, bude mať výbornú chuť a opadaná múka dobre zahustí výslednú šťavu,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...vybrala som hrniec s opečeným mäskom z rúry, k surovinám som pridala prelisovaný cesnak, jemne som všetko osolila, výrazne okorenila čerstvo mletým čiernym korením, pridala som tymián, bobkové listy, domáci paradajkový pretlak, ktorý som krátko orestovala, priliala som červené víno a vytečenú šťavu z mäska, ktorá zostala na tanieri,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...zaliala som horúcim domácim hovädzím vývarom zo špikových kostí len do výšky mäsa, priviedla som do varu, premiešala, prikryla pokrievkou a hrniec s budúcou pochúťkou som vložila dusiť do rúry, kým mäsko nezmäklo, občas som premiešala, aby sa opadaná múka neprichytila, nepodlievala som počas celého dusenia už žiadnou tekutinou, dusila som pri zníženej teplote rúry na 150 stupňoch C,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...ked bolo mäsko takmer mäkké, na panvici som rozpustila polovicu masla, opražila som na rozohriatom masle perlovú cibuľku, len asi 2 - 3 minúty, aby zostala vcelku, ...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ... vybrala som ju na tanier s papierovou kuchynskou utierkou, zľahka poutierala od prebytočného masla, dakujem jednému môjmu dobrému priateľovi, ktorý mi tento kuchársky grif poradil, perlovka naberie delikátnu chuť masla a nerozpadne sa,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...do panvice som pridala druhú polovicu masla, ked sa maslo rozpustilo, zohrialo, priliala som citrónovú šťavu, ked sa spenila zmes zahriatím, pridala som čerstvé šampiňóny, pokrájané na štvrtinky, ideálne sú malé šampiňóny, ktoré sa dávajú v celku, zvýšila som plameň a šampiňóny som opiekla sprudka do hneda,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vypla som plameň, osolila som ich jemne a okorenila výrazne okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...po 3 hodinách som vybrala mäsko z rúry, bolo mäkké, šťava krásne zahustená, ...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridala som opečené šampiňóny,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..pripravenú opečenú perlovú cibuľku,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...premiešala všetko spolu, krátko prehriala,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...podávala som horúce, posypané posekanou petržlenovou vňaťou, tradične sa podáva s francúzskou bagetou, moji chlapi si želali nové zemiaky, je práve ich sezóna, rada som im vyhovela,...

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...veľmi dlho som sa na tento recept naberala odvahu, lebo je pracný a náročný na prípravu, vynaložená námaha sa bohate oplatila, je to klasika francúzskej kuchyne, madame Julie Child vedela dokonale spojiť symfóniu chutí tohto voňavého a úžasne chutného jedla, povýšila ho na skutočnú delikatessu, patrí jej obdiv a uznanie, ak dodržíte od nej podrobný postup, dopracujete sa k želanému výsledku, budete veľmi spokojní,toto jedlo si zaslúži vyskúšanie, zaradila som ho do nášho sviatočného jedálnička.

    Boeuf Bourguignon podľa Julie Child (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Pusta , krásny recept a pekná úvodná prezentačná fotka. Ukladám si a vyskúšam niekedy a páči sa mi použitie druhu hovädieho, ktoré si použila.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Pusta , ešte k tej cibuľke, ja som videla recept, ktorý bol presne ten istý postup ako tento tvoj, len tam použili namiesto cibuliek perloviek, šalotku, ktorá je lepšia, nemám vyskúšanú ani jednu.
marika21
Nejedla som takto pripravené jedlo. Perfektne ofotené, popísané ako vždy. KK5*
waocipa
excelentne spracovaný recept ako vždy 5* a prajem krásny letný deň
bembo
neviem kedy,ale toto jedlo raz musím vyskúšať.vyzerá excelentne,a určite aj tak chutí.
babidka
Pekneee !Je to chutne a syte jedlo , vo Francuzsku nam ho vzdy donesu s horucou cesnakovo-maslovou bagetou. Ale kedze ho sama dost casto robievam , zda sa mi prehnane tvrdenie : "pracný a veľmi náročný klasický recept francúzskej kuchyne".Ved jedine ktore je tu narocnejsie - je kvalitnejsie vino ktore k nemu treba:-) Priprava podla mna nie je dlha ani narocna a problem mozu mat azda iba uplni zaciatocnici:-) Ale ked dodrzuju klasicky recept , urcite ho kazdy zvladne ...
Na Vareche je uz davnejsie tiez velmi pekny recept :
 varecha.pravda.sk/recepty/boeuf-bourguignon-ako-ho-robila...
jozka2
Vyborny recept,chutne jedlo.Videla som aj ten co pridala sjuz,tak isto nema chybu,iba ak hladny zaludok.
Tych cibuliek by som nedavala az Tolko na tanier.
jozka2
Zaiste je to vyborny recept.Paci sa mi,ze pridavas taketo hodnonte recepty.Citala som aj ten od @sjuz ,tiez nema chybu.
kecemis
Vyzera to vynikajuco a chutne. Urcite raz vyskusam, ked bude viac casu. Verim, ze cas straveny pri priprave sa vrati v podobe chutneho jedla.
2010
@babidka aj ja s tebou suhlasim.Je to povodne dedinske jedlo kde sa maso nachystalo dalo na sporhel a islo sa na pole a potom sa dokoncilo ked sa vratili z role. Robim ale v zjednodusenej povodnej verzii pred tym ako sa toho chytili velky kuchari a spravili to komplikovanejsie- honosnejsie.Pekny recept 5*
nasa jednoduchsia vyzera takto
 varecha.pravda.sk/recepty/povodnove-hovadzie-bourguignon-...

A tu je Julia ako to vari nic az tak zlozite skor to dlho trva, dakde robia tento recept 2 dni ( maso jeden den dokoncenie zelenina druhy )



1x giussa
buchtabuchta
Tradičný boeuf bourguignon sa marinuje aspoň deň v marináde z červeného vína, koňaku, korenín......a potom sa to poopeká a strčí do rúry. Jednoduché, výborné. Toto sa pani Julii veľmi nepodarilo, čo? Z jednoduchého francúzskeho jedla urobila náročnú naháňačku po kuchyni.
1x radox1
redenc
300 minút príprava !
Ďakujem, neprosím, viem čas tráviť aj účelnejšie.
1x radox1
babidka
@buchtabuchta ,s tym marinovanim by som to neprehanala. Mnohi slavni kuchari tvrdia , ze pridlhe marinovanie v agresivnom prostredi akym je aj vino doslova znici chut aj strukturu masa a ja s nimi suhlasim . Marinovat 1-2 hodiny uplne staci , ved chut vina ci inej marinady predsa nesmie prebit chut masa a uplne "zabit" vsetky ostatne chute .No a konkretne pri tomto recepte som sa stretla aj na francuzskych strankach doslovne sarvatky a zvady o tom ci vobec marinovat maso pred opekanim . Vsetky sa vsak zhodli v jednom - maso treba pred opekanim dokladne osusit .Verim , ze tak to robi aj @pusta , iba to pri pisani receptu zabudla spomenut .
1x giussa
radox1
zrejme co krajinna oblast,ina obmena.skor marinuju hydinu ako Coq au vin,tiez nemacam hov.maso dopredu vo vine,ani to nepovazujem za vhodne,je tam dost surovin na to,aby sa natiahlo.
1x radox1
katarina64
varievam 2-3 krát do roka priamo podľa Julinky,nakoniec aj sterilizujem do pohárov,na koľko to robím vždy tak z 4-5 kg hovädziny...u nás veľmi obľúbené...
trencanka
Skláňam sa pred tvojimi rukami! Milujem takého recepty, je to dokonalosť sama. Určite spravím podľa tohto receptu, dokonca aj liatinový kastrol na to mam Staub už kupený. Len uvariť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia