Foto: radox1
Na nový rok to chcelo niečo slávnostnejšie,tak som sa tentoraz rozhodol pre Beef Bourguignon.
porcie
príprava
na 150 °C
Suroviny
1 kg (alebo močing, plece lúpane) |
|
100 g údená |
|
2 PL hustý |
|
2 ks |
|
|
|
1 ks veľká |
|
2 ks |
|
2 lístky |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
200 g malé |
|
50 g |
|
150 g malé |
|
0,5 l (alebo voda) |
|
0,5 l |
|
|
|
5 ks |
|
Postup
-
1
Mäso nakrájame na asi 4 cm kocky,cibuľu a slaninu na pásiky.V širokom hrnci opražime slaninu a vyberieme ju.Do výpeku pridáme olej, vložíme mäso a z kazdej strany ho dobre postupne poopekáme a opäť vyberieme.Vložíme cibuľu,cesnak,nakrájanú mrkvu na koliečka a opečieme do hneda.Do zeleniny zarestujeme pretlak,a ked sa tuk opäť vyčíri vlejeme víno(tentoraz som použil z čiernych ríbezlí-plnohodnotné víno z devína,žiadne čučo,naozaj odporúčam)a necháme z polovice odvariť.Vložíme naspät mäso,slaninu,všetky koreniny,zaprášime múkou a podliate vývarom vložime prikryté do vyhriatej rúry 150° na 3 h.Po udusení štavu precedíme(nepasírujeme),zoberieme tuk z hladiny a ak je riedka tak ju odvaríme do požadovanej konzistencie.tento krok nie potrebný pokial je štava dostatočne hustá a nie je potrebná jej jemnosť.
-
2
Vo väčšej panvici na masle opečieme šampinóny-najlepšie sú tie hnedé, maličké a v celku,pridáme malé šalotky alebo cibulky z plechovice-ja som nemal a nahradil lupenmi menších cibúľ a všetko opečieme do hneda-nikdy nepodlievame a môžeme expedovať.Ja to robím tak, že šampinóny a cibuľky dávam až navrh na mäso kôli estetike,poprípade servírujem zvlášť a každý si naberie sám. Podávam s opečenou bagetou alebo kašou.
varecha.pravda.sk/recepty/boeuf-bourguignon-ako-ho-robila...
takže chuť si viem úplne presne predstaviť. Načase znova pripraviť:-) úspešne si začal nový rok, @radox1 !
masť je tiež v tradičnom recepte, žiadny olej :-)
ak to však nie je Bourgignon, potom je všetko v poriadku :-)
Na obranu Dity P. musim podotknut , ze to nie je ziadna "celebrita" ale velmi sikovna kucharka :-) Jeden cas posobila aj ako sefredaktorka casopisu Apetit , vydala par naozaj dobrych kucharskych knih a to iba v TV vyzera ako nemehlo :-)Trosku kopiruje imidz J.Child , ktora tiez vo svojich programoch nevyzerala bohvieako svetovo :-))) To asi prave preto , ze nie je herecka ale kucharka :-)
Zjedene, fantasticke!
Namiesto sampinonov boli cerstve hriby z lesa. Tie krpate salotky sme nepridali (u nas ich nik nema rad).
Uzasny recept. Dakujem
Veľmi precízne máš pripravené jedlo a tiež pekne odprezentovane,rada sa pri Tvojich receptoch zastavím a pokocham :-) samozrejme,občas aj odkukam a pripravím:-) prajem Ti veľa trpezlivosti, zdravia a dobrých nápadov.