Pečený bôčik
Pečený bôčik

Bôčik s medovou kôrkou so šošovicovým šalátom

Roman Martinkovič
šéfkuchár Hotela FIS Jasná****, 30. januára 2019
Bôčik s medovou kôrkou so šošovicovým šalátom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
180 minút
príprava

Suroviny

1 kg vykostený
500 g
100 g
3-4 ks
250 ml
500 ml
35 g
15 g
20 ml
Šošovicový šalát:
200 g
150 g
75 g
500 ml
200 g
150 g
Zemiakové pyré:
800 g
50 g
150 ml
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčový bôčik dobre umyjeme pod studenou vodou a osušíme, cez kožu spravíme nožom hlboké zárezy a votrieme do nich soľ a korenie. Fenikel rozkrájame na menšie kúsky a opražíme spolu s cesnakom na masti, pridáme koreniny, biele víno a vývar. Bôčik opečieme z každej strany a vložíme k feniklu (kožou nahor). Dáme piecť pri 150 °C na 1,5–2 hodiny. Po upečení mäso vyberieme, zaťažíme doskou a odložíme vychladiť. Výpek z mäsa precedíme do rajnice, necháme zredukovať a zahustíme maslom.

  2. 2

    Po vychladnutí mäso nakrájame na porcie a potrieme zmesou medu, zázvoru a brandy. Dáme zapiecť, kým med nezačne karamelizovať.

  3. 3

    Šošovicu prepláchneme a necháme odkvapkať, šalotku urestujeme na masti spolu s pokrájanou mrkvou a zelerom, pridáme šošovicu, koreniny, osolíme a zalejeme vývarom. Dusíme domäkka, nakoniec dochutíme tymianom, soľou a korením.

  4. 4

    Zemiaky uvaríme v slanej vode, scedíme, pridáme maslo, smotanu na varenie a vyšľaháme krémovú zemiakovú kašu. Nakoniec pridáme bryndzu a dobre premiešame.

  5. 5

    Na tanier naložíme zemiakovú kašu, teplý šošovicový šalát, pridáme bôčik a prelejeme výpekom.

Diskusia k receptu

ajrin
Ta vrstva mastnoty ma odrovnala! Asi pochúťka ale pre silne žalúdky
angelikasch
Podľa fotky som si myslela, že hore na bôčiku je okrem medovej kôrky aj mletá červená paprika. :D
zivestriebro
Ajrin@ tisíce ľudí milujú takúto mastnotu. Nie je to obyčajná mastnota, ale bôčiková. No a od bôčika neočakávaj, že to bude ako stehno alebo panenka :-)