Bao buns s hovädzím bulgogi fotorecept

nikajednadva - fotkanikajednadva, 28. apríla 2019 17:48
Ďalšie recepty »

Kórejskú kuchyňu mám veľmi rada, teda aspoň jej západnú reprezentáciu. Keď v menu vidím bao buns, a nebodaj kimchi, ďalej čítať ani nemusím. Nedávno som však narazila na recept na tieto malé parené žemle - bao buns, tak som ich aj vyskúšala.

4
porcie
180 min
príprava
30 min
tepelná úprava

Suroviny

Hovädzie bulgogi:
450 g
5 PL
2 PL lisovaný
1/4 šálky (nasekaná)
2 PL
2 PL
2 1/2 PL
1/2 ČL
1 menšia
Bao buns:
265 g
3/4 PL
1/2 ČL
25 ml
1/2 PL
1/2 PL
1/2 ČL
Príloha:
 (mrkva, daikon)
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si hovädzí steak. Mäso nakrájame na tenké prúžky - cca 2 mm. V miske zmiešame ingrediencie na marinádu - nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, prelisovaný cesnak, cukor, korenie, sójovú omáčku, sezam a sezamový olej. Tradične sa do marinády pridáva aj kus nastrúhanej ázijskej (Nashi) hrušky. Obsahuje totiž enzým, ktorý napomáha rozložiť bielkovinu v mäse a to je preto mäkšie. Ja som ju však nemala, preto som ju vynechala. Pridáme nakrájané mäso, premiešame a necháme marinovať aspoň hodinu, najlepšie však cez noc.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Parené bao buns: V malej miske zmiešame sušené droždie, štipku cukru a polievkovú lyžicu teplej vody. Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor a štipku soli.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prilejeme droždie, mlieko, ocot, olej a 100 ml vody. Miesime kým cesto drží pohromade, potom vyklopíme na pomúčenú dosku a miesime do hladka (približne 10 minút). Preložíme do vymastenej misky, prikryjeme a necháme kysnúť kým sa objem zdvojnásobí (1-2 hodiny).

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyklopíme na dosku, posypeme práškom do pečiva a chvíľu miesime.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta vytvarujeme valček s priemerom asi 3-4 cm.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozdelíme na 9 kúskov, ktoré vytvarujeme na guľky. Necháme asi 4 minúty stáť.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Valčekom vyvaľkáme do oválneho tvaru, vrch potrieme olejom a prehneme cez vymastenú čínsku paličku (tak, aby naolejovaná časť bola vo vnútri záhybu). Uložíme na ústrižok papiera na pečenie, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si parný hrniec a keď voda vrie, uložíme doň toľko bao buns koľko sa zmestí. Prikryjeme a paríme 8 minút.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým si pripravíme mäso. Na panvici zohrejeme olej a pridáme cibuľu a marinované hovädzie. Keďže ide o steak, môžme variť ako dlho nám to vyhovuje - rare/medium/well-done. Tradične však bulgogi býva well-done, teda prepečené. Hotové posypeme čerstvou cibuľkou a sezamom.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové bao buns plníme hovädzím mäsom a zeleninou nakladanou v sladko-kyslo-slanom náleve (viď poznámku nižšie). Podávame s kimchi.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakladaná zelenina: Ľubovoľnú zeleninu si nakrájame do tvaru zápaliek. Ja som použila mrkvu a bielu repu. Vhodný je aj daikon či uhorka. V 250 ml teplej vody si rozpustíme 3 PL cukru a lyžicu soli a pridáme 3 PL ryžového octu (môžme nahradiť vínnym octom). Do sklenej fľašky dáme zeleninu a zalejeme nálevom. Necháme stáť aspoň hodinu.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist