Hovädzie bao buns

Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept)

Autor receptu: nikajednadva

Kórejskú kuchyňu mám veľmi rada, teda aspoň jej západnú reprezentáciu. Keď v menu vidím bao buns, a nebodaj kimchi, ďalej čítať ani nemusím. Nedávno som však narazila na recept na tieto malé parené žemle - bao buns, tak som ich aj vyskúšala.

4
porcie
180 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si hovädzí steak. Mäso nakrájame na tenké prúžky - cca 2 mm. V miske zmiešame ingrediencie na marinádu - nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, prelisovaný cesnak, cukor, korenie, sójovú omáčku, sezam a sezamový olej. Tradične sa do marinády pridáva aj kus nastrúhanej ázijskej (Nashi) hrušky. Obsahuje totiž enzým, ktorý napomáha rozložiť bielkovinu v mäse a to je preto mäkšie. Ja som ju však nemala, preto som ju vynechala. Pridáme nakrájané mäso, premiešame a necháme marinovať aspoň hodinu, najlepšie však cez noc.
  2. Parené bao buns: V malej miske zmiešame sušené droždie, štipku cukru a polievkovú lyžicu teplej vody. Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor a štipku soli.
  3. Prilejeme droždie, mlieko, ocot, olej a 100 ml vody. Miesime kým cesto drží pohromade, potom vyklopíme na pomúčenú dosku a miesime do hladka (približne 10 minút). Preložíme do vymastenej misky, prikryjeme a necháme kysnúť kým sa objem zdvojnásobí (1-2 hodiny).
  4. Vyklopíme na dosku, posypeme práškom do pečiva a chvíľu miesime.
  5. Z cesta vytvarujeme valček s priemerom asi 3-4 cm.
  6. Rozdelíme na 9 kúskov, ktoré vytvarujeme na guľky. Necháme asi 4 minúty stáť.
  7. Valčekom vyvaľkáme do oválneho tvaru, vrch potrieme olejom a prehneme cez vymastenú čínsku paličku (tak, aby naolejovaná časť bola vo vnútri záhybu). Uložíme na ústrižok papiera na pečenie, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
  8. Pripravíme si parný hrniec a keď voda vrie, uložíme doň toľko bao buns koľko sa zmestí. Prikryjeme a paríme 8 minút.
  9. Medzitým si pripravíme mäso. Na panvici zohrejeme olej a pridáme cibuľu a marinované hovädzie. Keďže ide o steak, môžme variť ako dlho nám to vyhovuje - rare/medium/well-done. Tradične však bulgogi býva well-done, teda prepečené. Hotové posypeme čerstvou cibuľkou a sezamom.
  10. Hotové bao buns plníme hovädzím mäsom a zeleninou nakladanou v sladko-kyslo-slanom náleve (viď poznámku nižšie). Podávame s kimchi.
  11. Nakladaná zelenina: Ľubovoľnú zeleninu si nakrájame do tvaru zápaliek. Ja som použila mrkvu a bielu repu. Vhodný je aj daikon či uhorka. V 250 ml teplej vody si rozpustíme 3 PL cukru a lyžicu soli a pridáme 3 PL ryžového octu (môžme nahradiť vínnym octom). Do sklenej fľašky dáme zeleninu a zalejeme nálevom. Necháme stáť aspoň hodinu.