Hovädzie bao buns
Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept)
Autor receptu: nikajednadva
Kórejskú kuchyňu mám veľmi rada, teda aspoň jej západnú reprezentáciu. Keď v menu vidím bao
buns, a nebodaj kimchi, ďalej čítať ani nemusím. Nedávno som však narazila na recept na tieto
malé parené žemle - bao buns, tak som ich aj vyskúšala.
4 porcie |
180 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si hovädzí steak. Mäso nakrájame na tenké prúžky - cca 2 mm. V miske zmiešame ingrediencie na marinádu - nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, prelisovaný cesnak, cukor, korenie, sójovú omáčku, sezam a sezamový olej. Tradične sa do marinády pridáva aj kus nastrúhanej ázijskej (Nashi) hrušky. Obsahuje totiž enzým, ktorý napomáha rozložiť bielkovinu v mäse a to je preto mäkšie. Ja som ju však nemala, preto som ju vynechala. Pridáme nakrájané mäso, premiešame a necháme marinovať aspoň hodinu, najlepšie však cez noc.
- Parené bao buns: V malej miske zmiešame sušené droždie, štipku cukru a polievkovú lyžicu teplej vody. Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor a štipku soli.
- Prilejeme droždie, mlieko, ocot, olej a 100 ml vody. Miesime kým cesto drží pohromade, potom vyklopíme na pomúčenú dosku a miesime do hladka (približne 10 minút). Preložíme do vymastenej misky, prikryjeme a necháme kysnúť kým sa objem zdvojnásobí (1-2 hodiny).
- Vyklopíme na dosku, posypeme práškom do pečiva a chvíľu miesime.
- Z cesta vytvarujeme valček s priemerom asi 3-4 cm.
- Rozdelíme na 9 kúskov, ktoré vytvarujeme na guľky. Necháme asi 4 minúty stáť.
- Valčekom vyvaľkáme do oválneho tvaru, vrch potrieme olejom a prehneme cez vymastenú čínsku paličku (tak, aby naolejovaná časť bola vo vnútri záhybu). Uložíme na ústrižok papiera na pečenie, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
- Pripravíme si parný hrniec a keď voda vrie, uložíme doň toľko bao buns koľko sa zmestí. Prikryjeme a paríme 8 minút.
- Medzitým si pripravíme mäso. Na panvici zohrejeme olej a pridáme cibuľu a marinované hovädzie. Keďže ide o steak, môžme variť ako dlho nám to vyhovuje - rare/medium/well-done. Tradične však bulgogi býva well-done, teda prepečené. Hotové posypeme čerstvou cibuľkou a sezamom.
- Hotové bao buns plníme hovädzím mäsom a zeleninou nakladanou v sladko-kyslo-slanom náleve (viď poznámku nižšie). Podávame s kimchi.
- Nakladaná zelenina: Ľubovoľnú zeleninu si nakrájame do tvaru zápaliek. Ja som použila mrkvu a bielu repu. Vhodný je aj daikon či uhorka. V 250 ml teplej vody si rozpustíme 3 PL cukru a lyžicu soli a pridáme 3 PL ryžového octu (môžme nahradiť vínnym octom). Do sklenej fľašky dáme zeleninu a zalejeme nálevom. Necháme stáť aspoň hodinu.