Anglické veľkonočné judášky fotorecept
Foto: mopypopy
Naj buchtičky na veľkonočné raňajky so šálkou kávy či čaju. Tieto judášky, z angl. “hot cross buns”, sa podávajú na Veľký piatok, na znak Zobraziť celý popisNaj buchtičky na veľkonočné raňajky so šálkou kávy či čaju. Tieto judášky, z angl. “hot cross buns”, sa podávajú na Veľký piatok, na znak konca pôstu a začiatku veľkonočných sviatkov - kríž je symbol ukrižovania Krista, korenie indikuje balzamovanie tela. Pripravila som 2 druhy: prvé sú s príchuťou vanilky a hrozienok; druhé sú tradične okorenené. Môžete vyskúšať i zdravšiu verziu v kombinácií celozrnnej múky. Výborne chutia s maslom, marmeládou či medom. Dajme sa do pečenia!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
40 g |
|
1 hrnček |
|
2 ČL |
|
750 g (alebo 380 g hladkej múky + 380 g celozrnnej múky) |
|
štipka |
|
80 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
pár PL (na potretie) |
|
Vanilkové judášky s hrozienkami: | |
1 balíček |
|
1 ČL |
|
70 g (umyté) |
|
Korenené judášky: | |
1 ČL |
|
2 ČL |
|
Postup
-
1
Aktivujte droždie: Pripravte si 2 hrnčeky a nalejte do nich vlažné mlieko asi do polovice objemu. Rozdrobte droždie na polovicu a do každého pridajte lyžičku kryštálového cukru. Zamiešajte a nechajte bublinkovať na teplom mieste asi 15 minút.
-
2
Vanilkové judášky s hrozienkami: Vo veľkej mise zmiešajte polovicu múky so soľou, 40 g cukru, balíčkom vanilkového cukru a lyžičkou mletej škorice a klinčekov. Potom pridajte vajíčko, 50 g roztopeného masla, citrónovú kôru, droždie z prvého hrnčeka a hrozienka. Vymieste hladké cesto, ktoré sa nelepí na misu ani na ruky, podobné vianočke. Ak je potreba, pridajte mlieko z hrnčeka.
-
3
Korenené judášky: V druhej mise zmiešajte ostatné suroviny: 380 g múky, štipku soli, 40 g cukru, 2 lyžičky zmesi korení, vajíčko, 50 g roztopeného masla, citrónovú a pomarančovú kôru a droždie s mlieko. Vymieste hladké cesto a odložte obe misy na teplé miesto. Posypte troškou múky a prikrytie čistou utierkou. Nechajte vykysnúť najmenej 1 hodinu.
-
4
Následne predhrejte rúru na 180 stupňov. Z každého bochníka cesta vyšúlajte hada a nakrájajte na 12 malých buchtičiek. Preneste na vymastený plech a nechajte na teplom mieste. Medzitým v malej miske zmiešajte 3 lyžice múky s 4 - 5-timi lyžicami studenej vody a vymiešajte na hustú kašičku. Dajte do cukrárskeho vrecúška a vytvorte kríž na vrchu každej buchtičky.
-
5
Pečte okolo 30 minút dozlatova. Nechajte trošku vychladnúť a bohato potrite tekutým nahriatým medom. Uskladňujte podobne ako chlieb. Pred podávaním zohrejte v rúre alebo hriankovači. Dobrú chuť!
Ďakujem pekne, milujem korenia a ovocné kôry, to vždy krásne rozvonia kuchyňu. Odporúčam!
varecha.pravda.sk/recepty/cokoladove-velkonocne-buchticky...
tieto tvoje @babav mám v merku už dávno, len mám málo stravníkov na ne. Nevadí, snívať o nich môžem, možno raz, keď budem mať čas a vnúčatá :-)
pardon
Vyzerajú skvelo. Príjemná alternatíva pre čoko strávnikov.
Díky moc, makám a mám z toho radosť. Pekný deň!
originál patrí nasej milej @palokuchti <3
veru pravda, trochu som to v tej rýchlosti poplietla :-)
Ďakujem! Vyskúšajte