Baklažánový krém so špenátovou roládou
spolumajiteľ a šéfkuchár reštaurácie Fabrika v Poprade, 14. januára 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Slovenskú gastronómiu si bez polievok neviem ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú a svojou rôznorodou farbou potešia aj oči. Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu atmosféru Zobraziť celý popisSlovenskú gastronómiu si bez polievok neviem ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú a svojou rôznorodou farbou potešia aj oči. Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu atmosféru rodinného kozuba. A tak si zaslúžia povýšiť z obyčajného jedla na zážitok. Treba na to len odvahu improvizovať, hrať sa s detailmi, so vzhľadom a napokon aj so servírovaním.
porcie
príprava
Suroviny
2 ks veľké |
|
4 PL |
|
2 strúčiky |
|
1 ks |
|
800 ml |
|
|
|
|
|
Špenátová roláda: | |
125 g čerstvý |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
40 g |
|
|
|
(na vymazanie plechu) |
|
(na vysypanie plechu) |
|
Postup
-
1
Rúru rozohrejeme na 200 °C. Baklažán umyjeme, na viacerých miestach poprepichujeme vidličkou a pečieme asi 40 minút, až kým nezmäkne. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- 2
V hrnci rozohrejeme olivový olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po zmäknutí pridáme pretlačený cesnak a baklažánovú dužinu. Zalejeme vývarom a varíme 30 minút. Hotovú polievku rozmixujeme dohladka a dochutíme soľou a korením.
- 3
Špenátová roláda: Špenát preberieme, oblanšírujeme a pomelieme. Potom doň pridáme múku s mliekom, soľ, žĺtok a opatrne primiešame sneh z bielka. Zmes nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme ju. Plát potrieme vymiešaným syrom Lučina a zavinieme do rolády. Krájame na plátky, ktoré podávame k polievke.
Tiež polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu