Krémová baklažánová polievka
Baklažánový krém so špenátovou roládou
Autor receptu: redakcia
Slovenskú gastronómiu si bez polievok neviem
ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú a svojou
rôznorodou farbou potešia aj oči. Vôňa polievok
dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu
atmosféru rodinného kozuba. A tak si zaslúžia
povýšiť z obyčajného jedla na zážitok. Treba na
to len odvahu improvizovať, hrať sa s detailmi,
so vzhľadom a napokon aj so servírovaním.
Postup
- Rúru rozohrejeme na 200 °C. Baklažán umyjeme, na viacerých miestach poprepichujeme vidličkou a pečieme asi 40 minút, až kým nezmäkne. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- V hrnci rozohrejeme olivový olej,
na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Po zmäknutí pridáme pretlačený cesnak a baklažánovú dužinu. Zalejeme vývarom a varíme 30
minút. Hotovú polievku rozmixujeme dohladka
a dochutíme soľou a korením.
- Špenátová roláda: Špenát preberieme, oblanšírujeme a pomelieme. Potom doň pridáme múku s mliekom, soľ,
žĺtok a opatrne primiešame sneh z bielka. Zmes
nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech
a upečieme ju. Plát potrieme vymiešaným
syrom Lučina a zavinieme do rolády. Krájame na plátky, ktoré podávame k polievke.