Baklažánová nátierka s plnenými chlebovými plackami
šéfkuchár reštaurácie Riverbank, 31. marca 2021

Foto: Archív Jarda Žídeka
Suroviny
| Baklažánová nátierka: | |
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1-2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 strúčik | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks malá | 
                                                             | 
                                                    
| čerstvá | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 2-3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| Pasta tahini: | |
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| Chlebové placky: | |
| 3 hrnčeky (1 hrnček = 200 ml) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 Pl hustý | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 3 PL (alebo prepražené maslo) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 hrnček | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| Plnka: | |
| 1-2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL nastrúhaný čerstvý | 
                                                             | 
                                                    
| 1/4 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Pasta tahini: Na panvici prehrejeme sezamové semienka, potom ich dáme do mixéra. Prilejeme olivový olej a dôkladne rozmixujeme, až kým nevznikne hladká pasta. Prelejeme do misy, necháme odstáť. Olej vystúpi hore a dolu ostane hustá pasta.
- 2
 Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho nad rozpálený gril (resp. otvorený oheň). Opečieme ho z každej strany, stačí 4–5 minút. Potom ho dáme do predhriatej rúry na 230–240 °C a pečieme ho asi 30 minút. Potom šupku narežeme a jednoducho olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme ho do misy, pridáme 2–3 lyžice tahini, osolíme, pridáme rímsku rascu, kúsok posekanej čili papričky, cesnak a šalotku. Potom pridáme nasekanú petržlenovú vňať, limetovú šťavu, olivový olej, okoreníme a dôkladne premiešame.
- 3
 Cesto na chlebové placky: Zo surovín vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme chvíľku odpočinúť. Cesto rozdelíme na malé bochníčky, necháme opäť trošku odpočinúť.
- 4
 Plnka: Cibuľu nakrájame na kolieska a natrháme čerstvý koriander. Pristrúhame zázvor, osolíme a okoreníme. Rímsku rascu orestujeme na panvici (bez oleja) a pridáme do misky. Premiešame.
- 5
 Bochníčky cesta natiahneme do tvaru štvorca a naplníme plnkou. Preložíme, cesto znovu natiahneme a plnku zavrieme do cesta. Panvicu potrieme maslom a placky pomaly opekáme z oboch strán. Zakaždým, keď placku otočíme, potrieme ju maslom.
Tiež baklažánová nátierka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu