Baklažánová nátierka
Baklažánová nátierka

Nátierka z pečeného baklažánu

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 20. septembra 2022
Nátierka z pečeného baklažánu
Foto: Shutterstock

Tradičná libanonská baklažánová nátierka ochutená cesnakom, sezamovými semienkami a citrónovou šťavou, ktorá je po celom svete známa ako baba ghanoush.

4
porcie
10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks (veľký)
2 PL (alebo pasta tahini)
1 strúčik
 štipka
 štipka
2 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Jeden veľký baklažán prekrojíme, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.

  2. 2

    Upečený baklažán vydlabeme a dužinu spolu s pretlačeným strúčikom cesnaku, so sezamovými semienkami alebo pastou tahini, štipkou mletého koriandra a červenej papriky, citrónovou šťavou a olivovým olejom dohladka rozmixujeme. Dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.

  3. 3

    Nátierku vložíme na pár hodín do chladničky. Podávame dozdobenú najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkanú olivovým olejom. Výborne chutí so zeleninou, s nekvaseným chlebom aj s grilovaným mäsom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia