Nátierka z pečeného baklažánu
mesačník Varecha, 20. septembra 2022

Foto: Shutterstock
Tradičná libanonská baklažánová nátierka ochutená cesnakom, sezamovými semienkami a citrónovou šťavou, ktorá je po celom svete známa ako baba ghanoush.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Jeden veľký baklažán prekrojíme, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.
- 2
Upečený baklažán vydlabeme a dužinu spolu s pretlačeným strúčikom cesnaku, so sezamovými semienkami alebo pastou tahini, štipkou mletého koriandra a červenej papriky, citrónovou šťavou a olivovým olejom dohladka rozmixujeme. Dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
- 3
Nátierku vložíme na pár hodín do chladničky. Podávame dozdobenú najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkanú olivovým olejom. Výborne chutí so zeleninou, s nekvaseným chlebom aj s grilovaným mäsom.
Tiež baklažánová nátierka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu