Baklažánová nátierka
Baklažánová nátierka

Baklažánová nátierka s plnenými chlebovými plackami

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank, 31. marca 2021
Baklažánová nátierka s plnenými chlebovými plackami
Foto: Archív Jarda Žídeka

Suroviny

Baklažánová nátierka:
2 ks
1-2 PL
1 ČL
1 ks
1 strúčik
1 ks malá
 čerstvá
2 PL
2-3 PL
Pasta tahini:
100 g
podľa potreby
Chlebové placky:
3 hrnčeky (1 hrnček = 200 ml)
2 Pl hustý
1 ks
1/2 PL
1 PL
3 PL (alebo prepražené maslo)
1 hrnček
Plnka:
1-2 ks
1 ks
1/2 ČL nastrúhaný čerstvý
1/4 ČL
štipka




Postup

  1. 1

    Pasta tahini: Na panvici prehrejeme sezamové semienka, potom ich dáme do mixéra. Prilejeme olivový olej a dôkladne rozmixujeme, až kým nevznikne hladká pasta. Prelejeme do misy, necháme odstáť. Olej vystúpi hore a dolu ostane hustá pasta.

  2. 2

    Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho nad rozpálený gril (resp. otvorený oheň). Opečieme ho z každej strany, stačí 4–5 minút. Potom ho dáme do predhriatej rúry na 230–240 °C a pečieme ho asi 30 minút. Potom šupku narežeme a jednoducho olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme ho do misy, pridáme 2–3 lyžice tahini, osolíme, pridáme rímsku rascu, kúsok posekanej čili papričky, cesnak a šalotku. Potom pridáme nasekanú petržlenovú vňať, limetovú šťavu, olivový olej, okoreníme a dôkladne premiešame.

  3. 3

    Cesto na chlebové placky: Zo surovín vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme chvíľku odpočinúť. Cesto rozdelíme na malé bochníčky, necháme opäť trošku odpočinúť.

  4. 4

    Plnka: Cibuľu nakrájame na kolieska a natrháme čerstvý koriander. Pristrúhame zázvor, osolíme a okoreníme. Rímsku rascu orestujeme na panvici (bez oleja) a pridáme do misky. Premiešame.

  5. 5

    Bochníčky cesta natiahneme do tvaru štvorca a naplníme plnkou. Preložíme, cesto znovu natiahneme a plnku zavrieme do cesta. Panvicu potrieme maslom a placky pomaly opekáme z oboch strán. Zakaždým, keď placku otočíme, potrieme ju maslom.

Diskusia k receptu