Baklažánová nátierka s plnenými chlebovými plackami
šéfkuchár reštaurácie Riverbank, 31. marca 2021

Foto: Archív Jarda Žídeka
Suroviny
| Baklažánová nátierka: | |
| 2 ks |
|
| 1-2 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ks |
|
| 1 strúčik |
|
| 1 ks malá |
|
| čerstvá |
|
| 2 PL |
|
|
|
|
|
|
|
| 2-3 PL |
|
| Pasta tahini: | |
| 100 g |
|
| podľa potreby |
|
| Chlebové placky: | |
| 3 hrnčeky (1 hrnček = 200 ml) |
|
| 2 Pl hustý |
|
| 1 ks |
|
| 1/2 PL |
|
| 1 PL |
|
| 3 PL (alebo prepražené maslo) |
|
| 1 hrnček |
|
|
|
|
| Plnka: | |
| 1-2 ks |
|
|
|
|
| 1 ks |
|
| 1/2 ČL nastrúhaný čerstvý |
|
| 1/4 ČL |
|
| štipka |
|
Postup
-
1
Pasta tahini: Na panvici prehrejeme sezamové semienka, potom ich dáme do mixéra. Prilejeme olivový olej a dôkladne rozmixujeme, až kým nevznikne hladká pasta. Prelejeme do misy, necháme odstáť. Olej vystúpi hore a dolu ostane hustá pasta.
- 2
Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho nad rozpálený gril (resp. otvorený oheň). Opečieme ho z každej strany, stačí 4–5 minút. Potom ho dáme do predhriatej rúry na 230–240 °C a pečieme ho asi 30 minút. Potom šupku narežeme a jednoducho olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme ho do misy, pridáme 2–3 lyžice tahini, osolíme, pridáme rímsku rascu, kúsok posekanej čili papričky, cesnak a šalotku. Potom pridáme nasekanú petržlenovú vňať, limetovú šťavu, olivový olej, okoreníme a dôkladne premiešame.
- 3
Cesto na chlebové placky: Zo surovín vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme chvíľku odpočinúť. Cesto rozdelíme na malé bochníčky, necháme opäť trošku odpočinúť.
- 4
Plnka: Cibuľu nakrájame na kolieska a natrháme čerstvý koriander. Pristrúhame zázvor, osolíme a okoreníme. Rímsku rascu orestujeme na panvici (bez oleja) a pridáme do misky. Premiešame.
- 5
Bochníčky cesta natiahneme do tvaru štvorca a naplníme plnkou. Preložíme, cesto znovu natiahneme a plnku zavrieme do cesta. Panvicu potrieme maslom a placky pomaly opekáme z oboch strán. Zakaždým, keď placku otočíme, potrieme ju maslom.
Tiež baklažánová nátierka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu