Ak by ste sa rozhodli stráviť Vianoce na Slovensku, čo by ste si z krajiny, v ktorej žijete, priniesli? Aký zvyk, jedlo, či atmosféra, ktoré sú typické pre krajinu, v ktorej žijete, by vám na Slovensku chýbali?
Niektorí sa tak rozpísali o svojich vianočných zvykoch, že na odpoveď na túto otázku vo svojom príspevku tak trochu pozabudli. Vôbec to však nevadí, lebo každý písal od srdca a zaujímavo. Všetkým patrí moja VEĽKÁ vďaka, lebo v čase predvianočných naháňačiek si našli čas a podelili sa s nami všetkými o tie svoje Vianoce.

Palokuchki z Austrálie

Austrálčania tento zvyk nemajú. Vianoce slávia 25.12. slávnostným obedom. Obyčajne mávajú pečenú morku, bravčové pečené mäso, ryby a morské plody (krevety, mušle sv. Jakuba, kraby), rôzne druhy zeleninových a ovocných šalátov. Ako dezert sa vždy podáva fruit cake (ovocný koláč) s brandy omáčkou, cheesecake, Pavlova a trifle.
Keď sme bývali v Sydney, tak sme vianočné sviatky strávili väčšinou pri mori. Podobne tak robí väčšina Austrálčanov, čo býva na pobreží. Teraz, keď bývame na farme, je to úplne inak. V decembri a v januári máme najviac roboty. Vianočné pečenie začínam začiatkom decembra. Snažím sa využiť každú voľnú chvíľu čo mám a postupne si koláčiky a zákusky odkladám do mrazničky. My z toho ani nejako veľa nezjeme, ale austrálski priatelia sa týmto koláčikom vždy veľmi potešia.

Foto: Shutterstock
Torta Pavlova.

Jarbra z Holandska

Tak čo vlastne na slávnostnom stole máme: Obľúbený konijn metaardappeltjes (zajac s malými varenými zemiačikmi v šupke), pečený zajac s brusnicami, trochu mäsa srnčieho a morčacieho, oliebollen (olejové guľky – šišky ), koláč s marcipánom a hrozienkami posypaný práškovým cukrom, jablkový koláč s hrozienkami, speculaas (zázvorové keksíky), zázvorový čaj, advocaat (vaječný likér) a indische huzarensalade (zemiakový šalát podobný tomu slovenskému, v ktorom sú však rôzne zmesi korenín).
Na Slovensku by mi na vianočnom stole z môjho zahraničného domova chýbali tieto jedlá a zase naopak v Holandsku by mi veľmi chýbali opekance (bobáľky) s makom, kapustnica s domácou údenou klobáskou a sušenými hubami, výborný zemiakový šalát s rybou, vianočné oblátky, atď. No nakoniec to ako vždy dopadne tak, že či na Slovensku alebo v Holandsku – máme vianočné menu "mixované“. Na stole sa vedľa seba ocitnú jedlá slovenské, holandské a indonézske a všetci sme spokojní, lebo najviac si ceníme, že sme spolu, že sme v pohode a že nám chutí.

Foto: Shutterstock
Zázvorové keksíky speculaas

Andrea2005 z Chorvátska

A čo by som si z Dalmácie priniesla na Slovensko? Na Štedrý večer určite fritule a Dalmatíncom by som poslala poriadnu slovenskú zimu, pretože o bielych Vianociach snívame aj tu.

Foto: Shutterstock
Fritule - malé okrúhle na oleji smažené šištičky.

Archaa z Nemecka

Sláviť sa začína až v prvý sviatok vianočný. Vtedy sa v mnohých domácnostiach tradične pečie hus. A to nie hocijako. Jej príprava je ozaj náročná a pred pečením sa plní všakovakými plnkami ako napr. gaštanovou, jablkovou či cibuľovou a okorení sa majoránom. Ako príloha sa podáva červená kapusta a žemľové či zemiakové knedle. Niektoré rodiny však uprednostňujú vegetariánske menu alebo vyprážajú kapra, ku ktorému neodmysliteľne patrí zemiakový šalát, ale aj zemiaky, uhorky či uhorkový šalát. Kosti z kapra sa na druhý sviatok vianočný vysypú k stromom a zahrabú ku koreňom, aby celý rok rodili krásne ovocie.
Každá rodina ma pochopiteľne svoje vlastné vianočné menu, no čo určite nesmie chýbať v žiadnej z nich sú Plätzchen (suché vianočné pečivo), Lebkuchen (perníky) a Christstolle (vianočná štóla), ktorá symbolizuje Jezuliatko zabalené v plienkach. Drážďanská štóla patrí medzi najvychýrenejšie. Jej chuť sa nevyrovná žiadnej inej a má svoju tajnú receptúru. Naozaj nikto dodnes netuší čo všetko sa do nej pridáva a akým spôsobom sa pečie...
Takže, ak by som si mala niečo odtiaľ na Slovensko doniesť, bola by to práve Dresdner (Drážďanská) Christstolle. Inak pripravujem sama naše klasické Vianočné menu: oblátky s medom, bobáľky s makom, krúpkovú kapustnicu mojej mamy, údenú klobásu, vyprážanú rybu a zemiakový šalát.

Foto: Shutterstock
Christstolle - vianočná štóla.

Pozrite si aj:
Vianoce spoza hraníc - India, USA, Fínsko, Švédsko
Vianoce spoza hraníc - Česká republika, Bulharsko, Slovinsko
Vianoce v zahraničí musia byť kompromisom, ako inak, platí: aký kroj, tak sa stroj. Nakoniec aj rodinné Vianoce na Slovensku sa prispôsobia, keď sa dvaja mladí zoberú, každý z domu prinesie niečo, bez čoho by sa mu sviatky nerátali.