Jablkové šišky
Jablkové šišky

Fritule - chorvátske jablkové šišky

mariamka - fotkamariamka, 12. júna 2013
Fritule - chorvátske jablkové šišky
Foto: mariamka

Fritule sú tradičné chorvátske pečivo pripomínajúce malé šišky, pripravované najmä na Vianoce alebo Veľkú Noc. Do cesta ide zvyčajne jogurt, citrónová kôra, jablká, hrozienka, Zobraziť celý popisFritule sú tradičné chorvátske pečivo pripomínajúce malé šišky, pripravované najmä na Vianoce alebo Veľkú Noc. Do cesta ide zvyčajne jogurt, citrónová kôra, jablká, hrozienka, rakija. Podobný recept už na Vareche je, ja som dnes robila kysnutú verziu. Recept je z TV paprika - Chuti monarchie. Je to chutný sladký dezert, niečo ako naše šišky.

Suroviny

500 g
1/2 kocka
300 ml
2 ks
50 g
1 bal.
2 ks
2 PL
1 bal.
1 panák
1 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto: droždie, maslo, vajíčka, vanilkový cukor, hrozienka, jabĺčka, panák rumu, citrón. Múka, cukor, mlieko samozrejme tiež.

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 1
  2. 2

    Môžete si kvások pripraviť vopred, ja to nerobím. Z múky, droždia, mlieka, žĺtkov, rozpusteného masla, citrónovej kôry, cukru, štipky soli vypracujeme cesto. To väčšie vajíčko, čo vidíte na fotke vyššie, malo 2 žĺtky (od maminky zo dvora:)), tak šup tam s nimi. Už v tomto momente je cesto krásne žltučké a voňavé.

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme hrozienka namočené v rume a postrúhané jablká. Necháme prepracovať, kým sa cesto neoddeľuje od stien. Podľa šťavnatosti jabĺk sledujte konzistenciu cesta, mala by byť taká knedľovo-langošová. Mne to vyšlo akurát. Pred kysnutím je lepšie cesto presunúť do nádoby, z ktorej sa bude ľahšie naberať.

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 3
  4. 4

    Zakryla som fóliou a šupla do off-mikrovlnky. Necháme kysnúť cca 30-40 minút. Cestíčko po vykysnutí.

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 4
  5. 5

    Vo vyššom kastróle rozpálime väčšie množstvo oleja. Z cesta pomocou dvoch naolejovaných lyžíc tvarujeme kôpky veľkosti vajca a vkladáme do rozpáleného oleja. Nevadí, že nemajú ideálny guľatý tvar, na chuti im to neuberie. Vypražíme do zlatista.

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 5
  6. 6

    Cesto nie a nie minúť. Rastie pred očami.

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 6
  7. 7

    Dávame na servítku odsať prebytočný tuk. Ešte nie sme na konci a už ich je plný hrniec.

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 7
  8. 8

    Horúce posypeme práškovým cukrom.

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 8
  9. 9

    Sú nadýchané, pórovité, šťavnaté po jabĺčkach a voňavé po rume a citrónovej kôre... nádhera, naozaj. Keď šišky, tak už len fritule :)

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 9
  10. 10

    Vyšlo ich toľkoto (dve sa záhadne vyparili).

    Fritule - chorvátske jablkové šišky - obrázok 10

Diskusia k receptu

gabriele
mas ich pekne...take akurat cervenkaste...ja robim tu rychlejsiu verziu...a do cesta davam klasicky rakiju...lepsie povedane domacu slivovicu alebo hruskovicu :)
tiginko
veľmi pekný receptík, vyskúšam niekedy hádam...
afataga
tie dve som ti ja ukradla :-) aj ja mam ten rcp, ale este som ho nerobila, len mi je divne, ze zrazu vies aj madarsky :-)
mariamka
len este chcem doplnit, ze vynikajuce su s takouto jahodovo-jogurtovou omackou, trosku dosladenou medom, vcera som nestihala fotit :) nedavam fotku k receptu, lebo zas pol dna bude trvat, kym ho podla novych pravidiel zverejnia..
dakujem za komentiky @gabriele @tiginko (synkovi budu iste chutit :)) @afataga rychlokurz :))

afataga
no moje nervy, ty sa fakt nezapries :-) tym ruzovym one si to podla mna cele pos.... :-)
havino
hod mi jednu @mariamka , keby mi aspon po tri zjedli, ostatné rozdám, tak ich zajtra urobím, nedajú mi šišku do úst a ja by si tak dala, dobre vyzerajú, s jablkom som ešte neskúšala, uložím, ked bude príležitosť viac stravníkov na sladké urobím ich
mariamka
no hura konecne niekto kto vie ocenit :)) zartujem :)) ved su to klasika sisky nase slovenske troska dochutene, ale poviem vam paradne, sme to tu zblajzli skoro sme sa bili:) aj s tym ruzovym oneee to super pasovalo.. dikes @havino @cesminaz :))
tiginko
máš dobrú pamäť moja ... Nedaj sa, to ružové oné to aspoň trošku odľahčí :-)
mariamka
dakujem vsetkym za pozitivne reakcie, ta chut ozaj stoji za to :)
angast
krásne hrčovité , ružové frcule. Na ružovo-fialkovú tu má patent @tiginko.
Miešaš sa jej do kapusty. Bez tej omáčky to vyzerá celkom jedlé.
Veď to musí byť samo o sebe dobré, prečo si to vykydla na to ?
mariamka
nemozem za to, ze vy ste tu podaktori zaostali,, my s @tiginko mame dohodu a vieme wtg .. tak si daj bez pink ked drzis post ... @angast :))
tiginko
teda ja toto nechápem, čo je s vami, čo vám to chúďa urobilo?? Veď to nie je ani z bujónu a vegety, ale z výborných jahôdok a zdravého jogurtu! Ja by som si to tiež veru dala radšej ako nejaký džem alebo nedajbože zaužívanú šiškovú prílohu - presladenú bielkovú penu, brrrr...
mariamka
@tiginko a ja som mu aj chcela poslat bukretu ale po tomto extempore moze cakat.. ale ja sa viem odosobinit a chapem,, kazdy ma nejake problemy a potrebuje ventil.. mna by mala Varecha platit .))
angast
ty si nečítala moju prvú vetu ? Veď som ti ich pochválil
mariamka
ano a vzapeti si to negoval ... mne to neva :)) ja si za siskami ci fritulami stojim a ostatne mi je fuk..
elixir
Mňam... ja som ešte šišky nikdy nerobila...sú dosť mastné, ale mám ich veľmi rada... to je práve to čoho sa bojím. Čo ak sa mi podaria a budem ich chcieť často pripravovať... :)
mariamka
@elixir :)) to su vyhovorky :)) vies aka radost je ich robit?, to uzasne cesticko a tie vone k tomu?? a ze si das dve to ta nezabije :)) teda dufam ze len dve!! :)))
elixir
Však to, že či dve.... :)) som veľmi na sladké... :)
jerica
tak to je pre mňa super inšpiratívny recept :-)

odkaz pre @elixir , netreba ľutovať rumu do cesta, určite nebudú mastné:-)
mariamka
presne @jeriica dakujem ze ste na to upozornili, sama som nevedela cim to bolo, ci tym rumom alebo jablkami ale fakt vobec nie su mastne :)) doslova dietne :)))
elixir
no ja tu svoje obavy vypisujem, ale aj tak už ich mám uložené na vyskúšanie.... :) :D
irenaw
páčia sa mi tvoje fritule s jablkami a alkoholom a veru sa mi páči aj ružové oné. pre mňa teplé fritule na tanierik a studené oné v pohári so slamkou ;-)
mariamka
@iren jak je libo :) ja som to one tiez tak pila, ved je to obycajny sejk, teda shake :)
irenaw
shake sem, shake tam a už sme zase pri tanci ;-)))
lucek82
ja len tak k receptu ze je velmi dobry. nabuduce budem robit mensie bochnicky aby sa dobre prepiekli. dik
mariamka
@lucek82 to ma naozaj potesilo, ze ste ich vyskusali :)), cesto staci naozaj nabrat na lyzicu a pomocu druhej ho do oleja zosuchnut, na tvare nezalezi,, a vyprazat pomalsie, aby sa prepiekli, dakujem za vyskusanie, aj odozvu, som naozaj rada :)
siskam
Fritule vyzerajú výborne a určite tak aj chutia. Určite príde na nich rad a rada vyskúšam. Nechápem, že som si tento recept vlani nevšimla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia