Foto: marianne
Recept je od pána šéfkuchára Žídeka z knihy Nebíčko v papuľke.Nevedela som sa rozhodnúť,ktorú upiecť a jeho recept mi prišiel práve vhod.Vianočná štola vydrží Zobraziť celý popisRecept je od pána šéfkuchára Žídeka z knihy Nebíčko v papuľke.Nevedela som sa rozhodnúť,ktorú upiecť a jeho recept mi prišiel práve vhod.Vianočná štola vydrží minimálne 14 dní,tak neváhajte a upečte si naraz dve,radí pán Žídek.A poviem Vám,je to kus krásnej,voňavej a vynikajúcej štoly:-)
príprava
Suroviny
500 g |
|
1 balíček |
|
160 g |
|
2 PL |
|
150 g mäkké |
|
50 g jemné plátky |
|
50 g jemne nasekané |
|
1 ks citrona postrúhaná |
|
štipka |
|
2 ks |
|
250 g |
|
30 g |
|
30 g sušené marhule a |
|
40 g |
|
20 g |
|
na namočenie hrozienok |
|
2 PL na potrenie štoly |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Cesto na štolu vypracujeme ručne,nie v kuchynskom robote,pretože hnietacie metly rozbijú ovocie a plátky štoly potom nebudú mať typickú mozaiku z ovocia.Na dosku preosejeme tri štvrtiny múky,pridáme prašok do pečiva,práškový a vanilkový cukor,nakrájané maslo izbovej teploty,mandle,orechy,citronovú kôru,soľ,vajcia a tvaroh.Všetko spolu dôkladne spracujeme.Cesto bude ešte lepkavé a riedké.Zapracujeme kandizované ovocie a sušené ovocie,hrozienka vopred namočené v rume.Opäť dobre premiešame,prisypeme zvyšnú múku a hotové nelepivé cesto necháme 20 minút odpočívať.
-
2
Odpočinuté cesto rozváľkame na pravidelný obdlžnik hrubý asi 2 cm.Okraje cesta k sebe prehneme a zľahka prejdeme valčekom.Potom opäť prehneme a zľahka prejdeme valčekom.(Ja som len preložila,nevaľkala,zabudla som:-) Cesto preložíme na plech vyložený pečiacim papierom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.Pečieme asi 15 minút,potom teplotu znížime na 160 stupňov a dopekáme ďalších 40 minút.
-
3
Upečenú ešte teplú natrieme maslom...
-
4
.... a posypeme práškovým cukrom..
-
5
..no a okoštovať sme ju museli,ako sa podarila...
Nemôžem toto cesto na stolu rozdelit na polovicu a spravit 2 mensie? Napis a dakujem este raz, pekne Vianoce Ti prajem a celej Tvojej rodinke. :-)
Marienka,dakujem Ti za pekne zelanie a aj ja tebe zelam este krasne prezitie Adventu a spokojne,krasne sviatky prezite v zdravi, v kruhu Tvojich najblizsich:-)
Tak obdlznik cesta -dlhsie strany sa preklopia k sebe do stredu /hrany budu teda gulate/ a potom este na polovicu. Ja som spravila ako Ty asi bez dvojiteho prekladania.
Inac, niekde som citala, ze stola predstavuje Ježiškovu plienku zloženú. Vacsinou sa pecie v Nemecku a v rakusku. Kedy ju treba podavat? NMa byt na stedrovecernom stole? Budeme ju mat prvykrat na Vianoce, je to moj prvy pokus. :-)
www.oetker.sk/oetker_sk/html/default/debi-89xdhc.sk.h...
práve som ju vytiahla z trúby.... voní celý byt.... perfektne sa mi podarila, nadvihla sa, nepraskla .. no na parádu ... s cestom sa robilo dobre .... ja som tam tiež nastrúhala marcipán ako píše tiginko ... tak bude určte dobrá, ale koštovať ju budeme až v útorok... dám ju odležať do chladu aby zjemnila....
ďakujem za recept a pekné Vianoce...
urobila som tri normalne stoly a z poslednej stvrtinky sest malickych do balickov :-)
sice trosku popraskali, ale krasne narastli a velmi sa na ne tesime :-)