Drážďanská vianočná štóla fotorecept

jatanika - fotkajatanika, 6. decembra 2010
Drážďanská vianočná štóla (fotorecept)
Foto: jatanika

Tradičná vianočná. Tentokrát deckám na Mikuláša.

Suroviny

1 kocka
600 g
250 ml
1 lyžica
 štipka
1
4 lyžice
4 kvapky
200 g
140 g
200 g
150 g, lúpané
50 g
 na potretie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a 120 ml vlažného mlieka pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Zvyšnú múku preosejeme, zmiešame so soľou, postrúhanou kôrou, perníkovým korením (kardamón, muškátový oriešok, škorica). Prilejeme 130 ml mlieka, v ktorom sme rozmiešali vajce, rum a mandľovú arómu. Pridáme rozpustené vlažné maslo. Vypracujeme hladké cesto.

    Drážďanská vianočná štóla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zaprášime múkou. Zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.

    Drážďanská vianočná štóla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým opláchneme hrozienka, nasekáme mandle a pistácie. Potom spolu s kandizovaným ovocím zapracujeme do cesta a necháme kysnúť ešte 30 minút. Pôvodný recept obsahuje kandizovanú citrónovú a pomarančovú kôru, ale ja som v obchode nevidela. Dala som ananás a papaju.

    Drážďanská vianočná štóla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme. Jednu stranu preložíme do stredu a sformujeme do tvaru štóly. Tento bod mi samej nie je úplne jasný, u nás doma sa štóla nepiekla :-)

    Drážďanská vianočná štóla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prenesieme ju na vymastený plech a dáme odpočinúť na 10 minút na chladné miesto. Potom štólu vložíme do rúry rozohriatej na 190 stupňov a pečieme 15 minút. Teplotu zmiernime na 150 stupňov a pečieme ešte 40 minút. Po upečení ju ešte zahorúca potrieme roztopeným maslom (potierame dovtedy, kým maslo vsakuje).

    Drážďanská vianočná štóla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A ihneď bohato posypeme práškovým cukrom. Necháme vsiaknuť a posypeme ešte raz, aby povrch bol ako keby zasnežený. Necháme vychladnúť, zabalíme do pergamenového papiera (potravinárskej fólie) a dáme do uzavretej nádoby. Necháme uležať aspoň týždeň v chladnej miestnosti. Nedočkaví môžu krájať hneď.

    Drážďanská vianočná štóla (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odležanú štólu vyberieme, môžeme ešte pocukrovť a krájame na plátky. Ja som robila štólu len z polovičnej dávky.

    Drážďanská vianočná štóla (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dorisa
Tak, toto je podla mojho gusta, veľa presladeného ovcia, oriešky roznehodruhu,mňam. Ozaj,a kde zmizlo z obchodu kandizované ovocie, nevie niekto????
porzellanka
@Jatanika viem si predstavit, ako chuti... Robila si ju presne ako sa ma, nesetrila maslom... mnam, urcite sa za nou len zaprasi. Nasa Stollen je este zabalena, este ju nechavam "dojst". Stollen je po slovensky vlastne stolna. Je to vianocne pecivo s najstarsou tradiciou v nemecku, zname uz v stredoveku. Samozrejme to nebola taka stolna ako dnes, iba z vody, oleja a muky. Tvar ma znazornovat latku na zavinutie Jeziska a cukor - biela farba nevinnosti. Postupom casu sa z postneho jedla vyvinulo jedlo slavnostne.
valeri
zbiehajú sa mi slinky, ukladám si ju, kysnuté ja môžem vždy a ešte s takými dobrotami ako tam idú .... .-))
mkbosorka
Vyzerá výborne, recept odložím a niekedy to musím vyskúšať...mňam
maartina
..vyzerá výborne, mňam :) ...a tiež blahoželám ku výhre.
silvia68
Robila som ju ma troch kráľov a bola výborná, len korenie nedám perníkové nabudúce, vadilo mi v tom, radšej namiešam koreniny , aby to voňalo
lilimi
robila som uz dva krat je super,dala som len skoricu a ovocie vsetko co som nasla,a vsetko som namocila do rumu,hlavne hrozienka.
jatanika
vďaka dievčatá.... som rada, že vám štóla chutila... dík aj za dobré tipy na jej vylepšenie...
pacik
Včera som piekla, jedna je zabalená a odložená na Vianoce, druhú sme zjedli len sa tak zaprášilo, je ozaj vynikajúca :-)
arasidka
biskupský chlebíček, štóla, to sú pre mňa najlepšie koláče. Mám rada sýte cestá, plné orechov , kondenzovaného ovocia, keď sa zakusneš, máš v ústach "všehochuť" ,a preto som si povedala, že tentorok tú štólu vyskúšam, ale prisamvačku, už musím prestať prezerať recepty, lebo týždeň by mi na moje predsavzatia nestačil, budem musieť zvažovať, ktoré áno a ktoré inokedy.
frezia68
@jatanika :ďakujem za recept,teraz som vybrala z rúry nádhernú štólu a sa priznám,ešte nikdy som nerobila.Len menej pocukrujem a ochutnáme až za pár dní,po vychladnutí ide do fólie oddýchnuť,len kde vezmem takú veľkú uzavretú nádobu?Lebo je z celej dávky...ponúknem susedku :-)
magdala
porzellanka, ďakujem ti obzvlášť za výklad - duchovno - historický :) oslovilo ma to a určite na tieto Vianoce nebude u nás chýbať.
magdala
jatanike samozrejme ďakujem za krásny recept :)
pulsatilka
Týždeň pred Vianocami som upiekla prvú štólu, avšak sme ju o 2 dni zjedli, následne druhú-detto, až tretia sa uchovala do sviatkov.
Báječný recept, ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia