Zázvorníky od babky fotorecept

tinca - fotkatinca, 5. decembra 2011
Zázvorníky od babky (fotorecept)
Foto: tinca

Podľa tohoto receptu robila ešte babka, potom ho zdedila moja mamina a po mamine ja. Mám možno aj zo 15 rcp, aj som skúsila Zobraziť celý popisPodľa tohoto receptu robila ešte babka, potom ho zdedila moja mamina a po mamine ja. Mám možno aj zo 15 rcp, aj som skúsila iný, ale bola som sklamaná. Vrele odporúčam, sú vynikajúce, výborné cesto, dobre sa s ním pracuje no a chuť však uvidíte, keď vyskúšate.

55 ks/z pol dávky
porcií
15 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
200 g
200 g /hera/
2 ks
2 PL
1 balíček
1 kl
cca 2 cm ks strúhaný
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny k pečeniu. Ja som robila z pol dávky a vyšlo mi cca 55 kusov. Ja pridávam aj čerstvý zázvor, dodá koláčikom ten správny ríz, nebojte sa nie je to veľa aj mletý aj čerstvý /zabudla som ho odfotiť/.

    Zázvorníky od babky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hladkú múku preosejeme s práškovým cukrom, kypriacim práškom s mletým a čerstvým postrúhaným zázvorom. Pridáme na kúsky pokrájaný tuk, mlieko a vajíčka. Všetko spracujeme na hladké cesto.

    Zázvorníky od babky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo alobalom a povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri stálej teplote 180 st.C cca 10 minút, ja mám elektrickú rúru.

    Zázvorníky od babky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené zázvorníky necháme úplne vychladnúť. No a tu sú tie moje.

    Zázvorníky od babky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom ich dáme do dózy, dobre uzavrieme a necháme odležať. Potrebujú asi 14 dní.

    Zázvorníky od babky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

pivonka
Tieto osvedčené rodinné recepty - to je hotový poklad. @Tinka , zázvorníky som ešte nikdy nepiekla. V našej rodine to nie je tradícia. Vraj to nie je také jednoduché, ako to vyzerá. Rada by som ich niekedy skúsila a podľa tvojho receptu, keďže je taký osvedčený, to niekedy skúsim. Zakladám.
dorisa
je treba vyskúšať,máš ich peknučné, napučané.
tinca
@pivonka všeho všudy hodina, veľmi jednoduché, vôbec sa neboj a tieto sú skvelé
alexdidi
Nezvykli sme piecť zázvorníky,ale keďže som prišla na chuť zázvoru(hlavne čerstvý),tak už aj minulý rok som ich piekla a veľmi chutili.Tvoj recept sa mi páči,tak ešte dnes idem na to.....
garanco
@tinca , vlani som piekla zázvorníky prvýkrát, mali taký striedavý úspech, ale práve včera si ich dcéra objednávala u mňa na Vianoce. V tom recepte bolo až 5 vajec, mne sa nie veľmi páčil, takže teraz budem piecť podľa Tvojho - tie recepty od našich mám sa mi vždy veľmi pozdávajú.
samanka
vydarili sa Ti, máš ich krásne. U nás je tiež tradícia zázvorníkov, robieva ich moja mama, ale tento rok ich už budem piecť asi ja. V maminom recepte sa ešte 12 hodín sušia na vzduchu, až potom sa dajú piecť.
zuzliak
Tinca, mas ich nadherne, aj mamka aj ja ich ideme robit :) Uz sa tesim- tieto budu moje prve v zivote- aj co do pecenia, aj do ochutnania :)
alexdidi
@tinka ,tak moje zázvorníky podľa tvojho receptu už tiež odpočívajú v krabici a čakajú na zmäknutie.Vyzerajú výborne,dobre sa mi pracovalo s cestom,ale dala som ho asi na 1/2 hodinu schladiť,lebo mi pripadalo trochu mäkké.Ďakujem za recept....
vavan
nádherne sa ti vydarili ja ich mám vždy tvrdé jak kameň tak som to
vzdala to so už vyskúšala nespočetné množstvo receptov odvtedy
robím len také zázvorové sušienky tie sú aspoň mäkké.
hambalko35
Aj ja ich chcem tento rok vyskušat,zazvor mam rada,ako dlho im trva kym zmäknu?Pýtam sa preto aby som vedela kedy ich mam piect,
cica2
občas si spravím zázvorový čaj a velmi sa mi páčia aj tvoje zázvorníky, ďakujem že si sa s nami podelila o tvoj vzácny recept :-)....tiež mám zo všetkých mojich receptov najviac obľúbený -babkin jablkový koláč....
tinca
@alexdidi to pokladám za samozrejmé, každé cesto sa má dať najmenej na 1/2 hod. do chladu, urobila si dobre @zuzliak teším sa, že ideš robiť práve odo mňa uvidíš rcp nemá chybu aj chutný aj výborná práca je sním. Ja ešte idem upiecť kamoške, lebo ona sa ich tiež bojí piecť, že to ešte nerobila, ale teším sa lebo mi išli fakt od ruky. Nech sa podaria, napíš potom:)
tinca
@vavan skús tento rcp, budeš nadmieru spokojná, to nepíšem preto že je odo mňa, ale preto že je vydarený:)
babav
@tinka , pomohla si mi tvojimi receptom vyriesit dilemu.Nevedela som co su" ginger bread cokies"(zazvorove zakusky)... myslim si ,ze su to tieto tvoje.Zazvorniky mam velmi rada,ale nedari sa mi upiect ich ako ich piekavala moja mama...vyskocene ako tieto:
 varecha.pravda.sk/recepty/dumbierniky/22305-recept.html...

..neviem ci je chyba v muke,alebo mi nevyskocia preto ,ze nemam salajku...Nepochybujem,ze tvoje chutia vyborne;-)
tinca
@babav veď vidíš aké ich má krásne vysoké a vždy ich mávam také, už som piekla ďalšie kamoške aj tie boli takéto. Vieš v čom môže byť chyba,nevaľkáš cesto moc na tenko, ja tak na 4-5 mm.
celia
súnaozaj výborné ja ich robím tak isto len použijem celiatickú múku mix C
vavan
@tinca mne nezáleží od koho je recept,ale aby neboli ako skala :-) prehovorila si ma ešte skúsim niekedy tento
zdenuschka
Výborný recept! ... dala som viac mletého zázvoru, asu až 3-4 KL a aj viac čerstvého a je to špeciálna chuť! Kto máte radi zázvor, vyskúšajte. Zázvorníky sú mäkučké. Už budem len podľa Tvojho receptu piecť, vďaka.
Chcem sa spýtať, vajíčkom potieraš až tesne pred pečením, alebo hneď, ako vykrojíš a dáš na plech? Prvé sa mi trošku rozliali, tie posledné už boli také, ako máš ty, krásne nafúknuté.
cistinka
....Asi si tento rok trúfnem aj na zázvorníky...moja krstná mama ich piekla kedysi pre celú rodinu. Ja som ich ešte nerobila, ale rada pečiem podľa tvojich receptov, ešte ma žiaden nesklamal :-))
tinca
@zdenuschka tesne pred pečením ich natieram @cistinka Táni vyskúšaj rcp je preverený tromi generáciami a nehovoriac, že ty si šikulka, isto sa ti vydaria:)
cistinka
Myslím Vierka, že tohtoročné vianoce budú u mňa voňať a chutiť ako u teba, lebo vyskúšam skoro všetko, čo tu máš ....a konečne prvé vianoce mám čas aj na pečenie, vyváranie a oddych.
tinca
@cistinka Táni je mi potešením, je to veľmi milé, budem na teba myslieť cez vianoce. Ja si to tiež prvý rok užívam, že som už doma, nechytám nič za chvost, pekne pri koliedkach som vypekala,super. Dnes som pridala ešte jeden krásny rcp, pre teba to bude hračka, len ešte nie je zverejnený,tak sleduj! Pá.
foska
Recept odskusany a chvalim. Nemala som sice doma cerstvy zazvor, ale dala som 4 KL suseneho a vysledok je vyborny. Cesto som po zamieseni dala na chvilku schladit na balkon, lepsie sa s nim robilo. Dakujem za recept :)
zdenuschka
Ako to tak vyzerá, asi ešte raz napečiem :) ... pomaly z nich ubúda a do vianoc ďaleko
garanco
Krásne sa mi upiekli, škoda, že sem neviem pridať foto. Sú veľmi chutné a recept som už práve posunula aj svatke - vďaka zaň!
(Cesto som dala trochu schladiť, ale potom som ho rukami akoby zohrievala - trochu som ho premiesila, lebo bolo veľmi krehké)
tinca
@garanco chladenie nesmieš prešvihnúť, nechaj len toľko koľko doporučujem, nemusíš ho potom zohrievať
siskam
@tinca , práve som dopiekla prvú várku Tvojich zázvorníkov, sú výborné. Nikdy som zázvorníky nepiekla, ani som netušila ako chutia. Sú fakt skvelé. Ďakujem za recept.
dilema28
akurat mam cesto zarobené, už sa neviem dočkať, oslovil ma práve tento recept, nikdy sme ich nerobievali :)
foska
Rok sa s rokom zisiel a ja som robila tieto zazvorniky zas. Tentokrat som vsak robila cesto vcera, dala ho na balkon a piekla az dnes (kvoli casovej tiesni), a su uzasne! S cestom sa vyborne robilo, so susenym i cerstvym zazvorom som nesetrila... Takze opat dakujem za vyborny rodinny recept :)
tinca
@siskam ďakujem ja mám tiež milion rcp, ale tento sa mi páči najviac,sú lepšie keď postoja /ak vydržia?/
palo1973
ahojte..
čo je na tom pravdy, žeby sa mali zázvorníky dať na plech a nechať aspoň 1-2 dni tak a až potom piecť? :-)
luss44
tak moje prvé zázvorníky v živote... vyskúšané, upečené, cesto je výborné, hodinku v chladničke, dobre sa s ním pracovalo, zázvor som dala mletý aj čerstvý a chuťovo je akurát, sú mäkkučké, musím ich schovať do dózy, lebo budem piecť ešte raz... milá @tinca ďakujem za recept :)
marijanna
mnami ;) piekla som minulu sobotu,uz ich niet. . .boli hned makke. . .len som nepotierala s vajickom. dnes peciem z dvoch davok a skryvam ;) vdaka za recept a zelam krasnu striebornu nedelu ;)
zornicka5
Prosím, nie je mi celkom jasné, či Tvoj recept predstavuje tú polovičnú dávku, alebo je potrebné všetko dať v polovici. Ďakujem.
tinca
@zornicka5 v recepise je množ.surovín na celú dávku, čiže ak chceš z 1/2 dávky,všetko :2
kasandra
Aj ja som vyskúšala a môžem potvrdiť, že zázvorové "keksíky" sú naozaj chutné, cesto dobre tvarovateľné a ten čerstvý zázvor tomu dodá šmrnc :-) Ďakujem, už ich mám uložené v receptáriku, lebo iné už robiť ani nebudem :-)
1x tinca
tinca
@kasandra ja mám tiež nespočet rcp na zázvorníky, ale pečiem len podľa tohoto,čerstvý zázvor dávam vždy,sušený nie je ono,ďakujem za pochvalu, za chvíľu budeme piecť:)
akanita
Recept zaujal a tak som ho hneď očekovala. Dávala som len čerstvý zázvor a na polovičnú dávku som tam omylom šupla aj tak celý sáčok prášku do pečiva. Neuškodilo. No a pri mojej rúre som zvýšila čas pečenia o tri minúty aby chytili zlatistý nádych. Úžasný recept takže jasné že bude aj nejaké nabudúce ;)
frezia
Peciem ich podla tvojho receptu uz treti rok a su vynikajuce!


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia