Foto: tinca
Podľa tohoto receptu robila ešte babka, potom ho zdedila moja mamina a po mamine ja. Mám možno aj zo 15 rcp, aj som skúsila Zobraziť celý popisPodľa tohoto receptu robila ešte babka, potom ho zdedila moja mamina a po mamine ja. Mám možno aj zo 15 rcp, aj som skúsila iný, ale bola som sklamaná. Vrele odporúčam, sú vynikajúce, výborné cesto, dobre sa s ním pracuje no a chuť však uvidíte, keď vyskúšate.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny k pečeniu. Ja som robila z pol dávky a vyšlo mi cca 55 kusov. Ja pridávam aj čerstvý zázvor, dodá koláčikom ten správny ríz, nebojte sa nie je to veľa aj mletý aj čerstvý /zabudla som ho odfotiť/.
-
2
Hladkú múku preosejeme s práškovým cukrom, kypriacim práškom s mletým a čerstvým postrúhaným zázvorom. Pridáme na kúsky pokrájaný tuk, mlieko a vajíčka. Všetko spracujeme na hladké cesto.
-
3
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo alobalom a povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri stálej teplote 180 st.C cca 10 minút, ja mám elektrickú rúru.
-
4
Upečené zázvorníky necháme úplne vychladnúť. No a tu sú tie moje.
-
5
Potom ich dáme do dózy, dobre uzavrieme a necháme odležať. Potrebujú asi 14 dní.
vzdala to so už vyskúšala nespočetné množstvo receptov odvtedy
robím len také zázvorové sušienky tie sú aspoň mäkké.
varecha.pravda.sk/recepty/dumbierniky/22305-recept.html...
..neviem ci je chyba v muke,alebo mi nevyskocia preto ,ze nemam salajku...Nepochybujem,ze tvoje chutia vyborne;-)
Chcem sa spýtať, vajíčkom potieraš až tesne pred pečením, alebo hneď, ako vykrojíš a dáš na plech? Prvé sa mi trošku rozliali, tie posledné už boli také, ako máš ty, krásne nafúknuté.
(Cesto som dala trochu schladiť, ale potom som ho rukami akoby zohrievala - trochu som ho premiesila, lebo bolo veľmi krehké)
čo je na tom pravdy, žeby sa mali zázvorníky dať na plech a nechať aspoň 1-2 dni tak a až potom piecť? :-)