Foto: irenaw
Našla som na nete a musela som vyskúšať. Má to byť originál švédsky recept, dcéra autorky žije priamo "pri prameni" :-). Podľa nás chutia Zobraziť celý popisNašla som na nete a musela som vyskúšať. Má to byť originál švédsky recept, dcéra autorky žije priamo "pri prameni" :-). Podľa nás chutia ako tie, ktoré sa predávajú v Ikea. Na skúšku stačí tretina rozpisu, z celého množstva vyjde asi 150 kúskov. Sú výborné napríklad k varenému vínu. Pre tých, čo nepoznajú tieto keksy, sú to korenisté sušienky, nie až tak zázvorové, nie až tak hrubé a nie až tak tvrdé ako naše zázvorníky... :O)
Suroviny
675 ml |
|
1 1/2 čl |
|
1 1/2 čl |
|
1 1/2 čl |
|
1 1/2 čl |
|
110 ml |
|
110 g |
|
225 ml |
|
110 ml |
|
alebo posledné dve nahradíme: | |
225 ml |
|
110 ml |
|
Postup
-
1
Do misy preosiať múku, sódu a koreniny. V inej mise ušlahať šlahačku do tuha. V tretej mise našľahať maslo s cukrom do peny. Pomaly po častiach zašľahať do masla obilný sirup (predávajú v bio obchodoch) a šľahačku až vznikne krémovitá konzistencia. Pridať múku a vypracovať ľahké cesto. Z cesta vytvoriť okrúhlu placku a zabaliť do potravinovej fólie. Vložiť do chladničky aspoň na dve hodiny (až na dva dni).
-
2
Predhriať rúru na 190°C. Rozdeliť cesto na malé časti na pomúčenej doske vyvaľkať na tenko cca 2-3 mm. Zvyšné cesto zatiaľ držať v chladničke. Vykrajovať kvietky, srdiečka alebo kolieska s priemerom cca 5 cm a opatrne lopatkou prenášať na plech na papier na pečenie asi 1,5 cm od seba. Cesto je dosť krehké, tak s ním treba pracovať opatrne. Nakoniec som ho vaľkala priamo na papieri na pečenie, preniesla na plech celý papier, vykrojila tvary a odstránila ´okolie´.
-
3
Piecť 5-6 minút viac nie, ľahko zhoria. Nechať vychladnúť 1 minútu na plechu a potom na mriežke. Skladovať vo vzduchotesných nádobách.
Kedze som sklerotik a zabudla som kupit kukuricny sirup, musela som improvizovat (med+troska vody), nasledne mi cesto samozrejme nechcelo drzat pokope, tak som pridala vajce, a vzniklo z toho nieco na sposob nasich medovnikov. Zazvor v nich velmi necitim, ale cesto sa skvele spracovavalo, gulalo i vykrajovalo :) Vysledne losy su vyborne, ale nabuduce skusim nezabudnut kupit ten kukuricny sirup :)