Zázvorníky s datľami

mramar - fotkamramar, 18. decembra 2013
Zázvorníky s datľami
Foto: mramar

Aj keď je tu už pár receptov na zázvorníky - toto je alternatíva s plnkou

30
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
100 g
2 PL
1 ks
50 g
2 PL
1 ČL
100 g
1 ČL
1 PL
Plnka:
1 bal

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo všetkých uvedených surovín vypracujeme cesto. Kto chce, môže pridať viac cukru, ale keďže je tam aj med, tak netreba. Ak chcete výraznejšiu chuť zázvoru, môžete dať aj viac. Datle vykôstkujeme, zalejeme na chvíľu horúcou vodou, aby zmäkli. Potom vodu zlejeme a datle rozmixujeme alebo pomelieme. Nemusí to byť úplne na jemno, nejaké tie kúsky v plnke nevadia. Cesto vyvaľkáme na doske a rozrežeme na menšie obdlžníčky, ktoré naplníme na okraj plnkou.

    Zázvorníky s datľami - obrázok 1
  2. 2

    Obdlžníčky dvakrát prehneme a kraje zlepíme.

    Zázvorníky s datľami - obrázok 2
  3. 3

    A už len upečieme do ružova - cca 10 minút podľa toho, komu ako pečie rúra. Nepotierame už ničím. Takto vyzerajú hotové.

    Zázvorníky s datľami - obrázok 3
  4. 4

    Kto chce, môže si ich ešte pofŕkať tmavou čokoládou - ale toto je zdravšia alternatíva, aby nás nehryzlo svedomie pri pojedaní vianočných zákuskov.

Diskusia k receptu

mramar
zabudla som dodať, že hneď po upečení boli tvrdšie, ale na druhý deň zmäkli. A plnka môže byť rôzna - mleté sušené figy alebo aj marhule