Tajná zbraň:
8 dôvodov, prečo použiť pivo pri varení a pečení. Toto dokáže s mäsom aj koláčmi

Veronika Lucáková, dnes 06:00     9 minút čítania

Skúsení kuchári na účinky piva v jedlách, ale aj dezertoch nedajú dopustiť. Či už varíte guláš, pečiete chlieb alebo koláč, správne zvolené pivo vám pomôže dosiahnuť výnimočný výsledok.



Foto: Shutterstock

1. Dochutí guláš aj dusené mäso

Pivo v guláši nie je žiadny módny výstrelok, mnohé aj tradičné recepty ho poznajú desaťročia. Svojimi horkastými tónmi dokáže zvýrazniť chuť mäsa, gulášu dodá príjemnú plnosť a úžasne zemité, skoro dymové akcenty. A aké pivo zvoliť? Na guláš je ideálny polotmavý alebo tmavý ležiak. Počas varu sa alkohol odparuje, no chuť zostáva. A to platí v podstate pri akomkoľvek dusenom mäse.





2. Zahustí omáčku

Slad v pive pri varení karamelizuje a jemne zahustí guláš či mäsovú omáčku. Takže žiadna múka ani škrob, využite tento prirodzený spôsob zahustenia.





3. Zjemní mäso

Pridajte pivo do marinády, kyseliny a enzýmy v pive pomáhajú uvoľniť svalové vlákna, takže mäso bude jemnejšie. Skvele funguje na bravčovú krkovičku, rebrá, kuracie stehná, hovädzie mäso, ale aj na králika či divinu. Tmavé pivá dodajú karamelovú chuť, svetlé osviežia.





4. Vychutí polievky

Pivo je skvelé ako podpora chuti, najmä do hutných polievok ako je kapustnica, fazuľovica, šošovicová polievka či cibuľačka. Pol šálky stačí, zvyšok môže ísť kuchárovi.





5. Vylepší cesto na štrúdľu

Pivové cesto je stará pekárska vychytávka. Pivo funguje podobne ako minerálka, vďaka bublinkám je cesto jemnejšie, tenšie a zároveň pružnejšie. Do cesta na štrúdľu sa hodí najmä ľahký svetlý ležiak alebo pšeničné pivo, ktoré má prirodzene banánové a korenisté tóny. Pri pečení sa horkosť vytratí, ostane len lákavá aróma a krehkosť, ktorá pri krájaní príjemne praská.





6. Cestu aj cestíčku dodá nadýchanosť

Pivo pracuje aj ako prirodzený kypriaci element a hodí sa do cesta na palacinky, pizzu, langoše či pagáče. Pivové cestíčko, v ktorom obalíte mäso, zeleninu alebo huby bude vďaka pivu aj oveľa nadýchanejšie. Navyše pivové cestíčko pri vyprážaní absorbuje oveľa menej tuku.





7. Zlepšovák pre domáci chlieb

Chlieb či pečivo upečené z cesta s pivom získa zaujímavú štruktúru a chuť. Vďaka kvasinkám, ktoré obsahuje, cesto lepšie a rýchlejšie vykysne, chlieb po upečení bude nadýchaný a bude mať chrumkavú kôrku. Pri pečení chleba a pečiva sa často používajú silnejšie pivá, ako sú tmavé ležiaky, ktoré im dodajú mierne horkastú až zemitú chuť. V bielom chlebe môžete použiť svetlé pivá.





8. Dezertom dodá plnšiu chuť

Pivo do sladkého dezertu? Áno, ide to. Najmä tmavé pivá ako stouty a portery majú tóny kakaa, kávy a karamelu. A tie sú perfektné napríklad do čokoládových brownies a mafinov.







V čom je tajomstvo úspechu?

V rovnováhe. S pivom sa to nesmie prehnať. Vo väčšine receptov stačí nahradiť jednu tretinu tekutín pivom. Ak varíte s pivom, zabudnite na najlacnejšie značky. To, čo by ste neboli ochotní piť, nedávajte ani do hrnca. Keďže pivo má výraznú chuť, je dobré začať s menším množstvom - pivo pridávať postupne a pokrm priebežne ochutnávať. Príliš veľa piva môže jedlo svojou horkou chuťou aj pokaziť.





ANKETA: Používate na obaľovanie mäsa či zeleniny pivné cestíčko?

36,8%



63,2%







Diskusia k článku










TOPlist