Foto: babav
Povodny recept som nasla v NY Times receptoch pod nazvom Chocolate -Stout Cake . Pretoze jednou z pouzitych surovin je Zobraziť celý popisPovodny recept som nasla v NY Times receptoch pod nazvom Chocolate -Stout Cake . Pretoze jednou z pouzitych surovin je cierne pivo ,nezvycajne v zakuskoch ,neodolala som pokuseniu a upiekla som podla receptu vyborny stavnaty zakusok .Nelutujem .
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1+1/2 šálky (375ml) |
|
1 šálka |
|
2+2/3 šálky (400g) |
|
1 šálka (200g) |
|
1+1/2 cl |
|
1 cl |
|
240 g |
|
1 šálka (150g) |
|
1/2 šálky (100g) |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
na vymastenie formy |
|
Poleva: | |
250 g |
|
200 ml |
|
50 g |
|
Postup
-
1
salka=250ml
Pivo a vykostkovane susene slivky. -
2
Susene slivky som najskor zaliala pivom ,zahriala do bodu varu a odstavila z platne sporaka .
-
3
Vychladnute slivky v pive.
-
4
Zmes som rozmixovala.
-
5
Rozmixovane slivky pripravene do cesta.
-
6
Potrebne mnozstva surovin.
-
7
Maslo som najskor vyslahala so zmesou hnedeho a krystaloveho cukru.Suche suroviny:muku, PDP,sol a kakao som spolocne preosiala do misky.
-
8
Do vyslahaneho masla som postupne pridavala najskor po jednom vajcia ,potom slivkovo-pivovu tekutinu,mlieko a nakoniec po davkach suchu zmes .
-
9
Hotove cesto som vyliala do maslom vymastenej a mukou vysypanej formy, formu som vlozila do rury predhratej na 180 stupnov C .Piekla som ho 40 minut.
-
10
Upeceny kolac som nechala vychladnut.Potom som ho prerezala po dlzke a dva vzniknute diely som spojila slivkovym lekvarom.
-
11
Z tmavej(72 percentnej ) cokolady, slahackovej smotany a masla som pripravila polevu. Slahackovu smotanu som zahriala do bodu varu ,pridala do nej polamanu cokoladu a postupne ako sa topila vymiesala do hladka.Nakoniec som do teplej tekutiny pridala maslo,ktore jej prida na lesku a ulahci stuhnutie.
-
12
Polevu som naniesla na upeceny a lekvarom naplny rez.Nechala stuhnut a naniesla este jednu vrstvu cokoladovej polevy.
-
13
Lyzickou som na nej urobila vlny a nechala stuhnut.
-
14
Zakusok v reze.
-
15
Vyborne chutil aj so zmrzlinou.
hlavne, že vieme o použití fútprocesora:)
pecie ,ma overenu a vyskusanu , preto som neuviedla davky .Neviem ako nazyvate food processor u vas , ak ti prekaza moja verzia , oprav ju ... bez zbytocnej ironie!
So zmenou cukru som ho pekavala pre nasho priatela Diabetika, ktory si takto vyhodil z kopytka :-).
Pekavala som aj s malickymi zmenami:
/melasa, pernikove korenie, salajka, hrusky,/;
= Vali, ku krajaniu kolacika ti mozem doporucit moju osvedcenu metodu:
ak mas vo svojej kuchynskej vybave speci noz na krajanie tvrdych Syrov, /ma rozdielne zubkovanie ako akykolvek pilkovy/ - VZDY len dobre vychladeny kolacik nizky ci vysoky - pokrajas bezproblemove a vyzera ako profi cut.
kukni cez Google: cheese knife types;
= Kolacik doporucujem vyskusat, hlavne v zime je vyborny k cajiku ci hotCoko, viem, ze nikoho nesklame.
/Ak ho peciete ako babovku je potrebne pouzit formu min 24-26 cm/.
Na margo Veľkosť šálky:
od vzniku tejto stranky sa tu prejednala uz niekolkokrat, vie sa, ze nech sa pouzie velkost akejkolvek salky
/dcl: 1; 2; 2,5 -co je na tomto kontinente povazovane za STANDARD/ mnozstvo je vzdy rovnake, lebo meriame vsetko tou istou salkou iba objem celkovej hmoty sa zmeni.
= Množstvá a postup na polevu, speci ak sa uvedie zaklad ako Smotana, Malso a Coko = /znama Ganache/
je takmer vsetkym uzivatelom znamy, hlavne tym, ktori su tu uz od zaciatkov stranky.
Ak nie je lahko najst tu akukolvek dobru polevu anyway.
= Robit si uskrnky z toho, ake kuchynske stroje TU pouzivame mi dnes uz pripada smiesene.
V odchodoch ich dostaneme bezne, predsa nebude hladat ETU ci nedostatkove EURO vyrbky-na ktore nezozenieme nahradne suciastky.
Prepac Vlasti,
nedalo mi, je viacej veci, k comu by som sa mohla vyjadrit ako aj mnohe "stare varechacky" ale bdenie nadalej je zrejme mudrejsie, aj tak to nic nezmeni.
pozdravujem.
pivo:-).Pripomenula si mi zaciatky na Vareche, priatelsku atmosferu, dobre recepty a este lepsie rady ,vela krat overene dlhorocnymi skusenostami .
Nuz bolo ,ako na Vareche uz zrejme nebude . Nesnazim sa podcenovat nove , vyborne aj zaujimave recepty , ktore tu pribudaju a uprimnych ludi , ktorych je na Vareche stale dost.Vsetko kazia zlomyselni jednotlivci , ktori sa vyzivaju v znehodnocovani ,s dobrym umyslom pridanych receptov a vyvolavani nechutnych rozporov.
Hanka, pozdravujem ta a prajem vsetko dobre <3.
neviem si chuť dobre predstaviť, lebo ja pivo nemusím, avšak verím, že aj chuťovo je vynikajúca, prosím, neber to ako kritiku, len ako moju neznalosť.
1 šálka kakao kvalitné, 1 šálka cukor hnedý, 1/2 šálky cukor kryštálový
a @babav , radšej si to mohla doplniť či očakávaš prosby?
varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-poleva-ganache/15490...
myslím slovo "fútprocesor", ona má doma ten najlepší kečenajd
Nerozumiem tomu, preco ste tu niektori taki ustipacni a snazite sa druhych ponizovat. Vsetko sa da napisat aj normalnou cestou bez posmeskov a ironie. @babav recept je zaujimavy. Ja tiez rada skusam nove veci. Ukladam si ho a vyskusam. Cukru dam menej. Muz ma v poslednom case tlaci aby som co najviacej obmedzovala cukor kde a ako sa len da.
@jamarlen ak je len toto, čo ťa trápi, tak ti úprimne gratulujem, nech ti tá bezstarostnosť vydrží čo najdlhšie a nemyslím to ani trochu ironicky :-)
Ale tento recept má taký lákavý obrázok, že som ho musela vidieť. Nesklamal, veľmi sa mi páči, sušené slivky v akejkoľvek podobe sú nielen chutné, ale aj zdraviu prospešné. Podľa mňa veľmi dobrá kombinácia. len ma mrzí, že sa asi tak veľa nezmenilo a aj k takémuto jednoduchému, dobre spracovanému receptu treba pridať jedovatý komentár. Naozaj sa nedá nájsť slušná forma, ak niekto potrebuje niečo doplniť, či vysvetliť? Je irónia nevyhnutná?
Len nemám jasno, kedy a kde ktory cukor použiť. Su tam dva druhy.Dakuje, za vysvetlenie a pozdravujem.
Ked teda hrncekový recept- ako treba hrncek naplniť? Štrichom alebo kopcom alebo len tak hala-bala.
oprava predchádzajúceho príspevku: ďakujem za vysvetlenie a pozdravujem
Netreba z toho robiť až takú vedu,ja používam 2,5dl (kuchyňa nie je laboratórium),lebo ani pri pridávaní vody/mlieka do múky nie je možné sa riadiť udávaným množstvom,údaje sú orientačné podľa toho,ako ktorá múka prijme tekutinu.
@viera1 , dakujem <3.
alebo ako odporucali ,poliat ju cokoladovou polevou a stred vyplnit slahackou , ktora ma predstavovat penu na ciernom pive :-).
A to že sa niekomu recept nepáči, nuž aj to je jedna vlastnosť ktorej sa hovorí "tíško závidí" a nevie sa zmieriť a zmestiť do kože, že je niekto lepší . Ja som si to obrátila jeho komentovanie na "kompliment" čiže to určite nemôže byť vážne. V podstate to nestojí za reč, čo povieš.
Vdaka za overenie receptu .Ja vzdy ked najdem novy ,pre mna zaujimavy recept ,najskor podla pouzitych surovin usudim ci sa oplati ho vyskusat .Tento ma nesklamal :-).
@zolik , doporuceny druh piva je prave dost horky a preto sa dobre
snubi so slivkami a cukrom . Mozno pre tie slivky ti recept pasuje k
jeseni , ale kedze nie je naplneny maslovou plnkou ,je vdacny aj v lete .
či uvedených 200 g kakaa nie je veľa.
Teším sa keď ho budeme chutnať. Majenka