Pivný chlieb fotorecept

evusik - fotkaevusik, 27. mája 2010
Pivný chlieb (fotorecept)
Foto: evusik

Tento chlieb sa volá pivný nie preto že by od neho narástlo pivné brucho, ale preto, že sa cesto zarába s pivom.

40 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
500 g
1,5 čl
0,5 l
Kvások:
1 kocka
1 dl
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    do misky vysypeme obe múky do stredu dáme rozdrobené kvasnice, pridáme vlažnú vodu v ktorej sme rozpustili med, alebo cukor. Zamiešame len v strede a necháme 5-10 minút postáť. Prilejeme pivo a pridáme soľ. Zamiesime polotuhé, nelepivé cesto.

    Pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto na doske poprášime múkou a zakryjeme ho preklopenou misou (alebo utierkou), necháme asi pol hodiny kysnúť, premiesime a znova necháme nakysnúť, potom cesto dobre premiesime aby sme vytlačili všetok vzduch

    Pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelíme na 8 dielov, každý dobre premiesime, vyformujeme do bochníčka a vkladáme do väčšej vymastenej tortovej formy. Tá moja má priemer 27 cm. Samozrejme môže sa dať na pekáč, alebo do inej formy. Cesto necháme nakysnúť.

    Pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred pečením cesto posypeme múkou a vložíme do rozohriatej rúry. Ja som piekla na 220 C asi 30 minút, ale záleží na rúre aj na tom v akej forme budete chlieb piecť. Treba použiť osvedčený trik so špajdlou - pichnúť do chleba, ak sa nelepí je upečený.

    Pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

53 komentárov k receptu
@cajiky určite, ja dávam kmín, ale tentoraz som zabudla, tak som ho tam ani nenapísala, ale už ma napadlo že skúsim dať do každej buchty iné semienka: ľan, slnečnica, rasca, sezam ... mohlo by to byť zaujímavé, ak by si to náhodou skúšala, napíš ako to dopadlo
@tinca jednotlivé buchty sa dajú pekne oddeliť, takže každý dostane jednu buchtu, urobila som pomazánky a každý si natiera čo chce, ale dá sa aj pekne krájať
evusik - super.Dám si klobásu,"tvoj" superchlebík a ani nemusím zapíjať pivom.Príma nápad ako "nepustiť" muža na pivo...."tu máš chleba a seď doma"...ale vážne:aké pivko si použila?Netreba značku (to by bola reklama) len či 10-ku alebo 12-ku ??
:-))))) to je nádhera, určite ho upečiem, kvások s medom som tiež ešte nerobila, keď sa ide papať, tak sa odtŕha alebo krája ? :-)
keďže je to chlebocé cesto,med je iba na podporu enzymatickej činnosti,môže sa prídaťaj hociaké chlebové korenie,napr. viedenské korenie
@stefan stačí 10° ja som použila tentokrát to čo mal muž doma - svetlý výčapný ležiak a na značke nezáleží. @zdezda chlebík sa dá aj trhať aj pekne krájať. Už som ho robila aj do takého menšieho užšieho pekáčika a tiež bol pekný aj dobrý.
vyzera fakt dobre a zaujímavo, vlastne sa môžu oddeľovať jednotlivé bochníčky a jesť postupne :-)). Ukladám, vyskúšam. Myslíš, že by som mohla použiť namiesto polohrubej múky aj celozrnnú?
@valeri určite môžeš vyskúšať, sprav z polovičnej dávky, ja keď som začala piecť v pekárni tak som experimentovala a zistila som že najviac nám chutí keď miešam múku 1/3 celozrnnú + 2/3 obyčajnú, ale to je vec chuti - každému chutí iné, ak vyskúšaš napíš sem ako sa ti podaril.
...ja najradšej dávam do pekarničky 500ghladkej múky a 200g tej ochutenej "nemeckej" z Lidlu,ale do tohoto receptu by sa to nehodilo.toto "dielo" zmenu určite nepotrebuje!!!(a teraz som si všimol na prvej malej fotke aké pivo pije tvoj manžel.nezlostil sa,že si mu ho "vyliala" do chleba?)
@stefan ja si tiež myslím že tento recept je dobrý tak ako je, len z obyčajnej múky, pretože to pivo a medový kvások spravia svoje .... a čo sa týka môjho muža, tak môj muž je také "čudo judo" on má rád aj sladké aj slané aj tekuté aj mäsité skrátka všetko hlavne aby bolo a aby bolo veľa .... a domáci chlebík to on rád s pivom aj bez piva
@evusik , chlebík sa mi vydaril, je to dobrý recept...pridávala som: rascu, slnečnicové semienka, strúhanú mrkvu a nasekané vlašské orechy. Chutili nám všetky bochníčky, no mrkva vytvárala také zhluky,- nedala sa celkom oddeliť v ceste...inak, skoro som prišla o rozum z tej vône :-)))
@evusik - vždy, keď idem cez Pezinok, kupujem tam vynikajúci mrkvový chlebík...tá mrkva nemá vlastne žiadnu chuť, len ten chlebík je taký veselý, preto som ju dala do jedného bochníčka
@cajiky vôbec netuším kde by mohol byť problém z tou mrkvou, pozerala som recepty na internete a vo všetkých sa normálne pridá nastrúhaná mrkva, jedine že by bol problém v ceste, možno by to chcelo vyskúšať iné chlebové cesto.
HOTOVO! Upečené, ochutnané, výýýýborné! Vydaril sa, vyzerá ako ten tvoj na obrázku. Ďakujem za dobrý recept, pracovalo sa mi veľmi dobre a myslím, že to podľa neho zvládne aj úplný začiatočník.
no idem to dnes vyskusat , moj otec neustaje basni o krasnom napuchnutom domacom chlebiku a tento vyzera jednoducho bohemsky ,dufam ze sa potesi minimalne tak ako ja teraz pri pohlade na tvoj chlebik
@evusik , ďakujem , že si pripomenula , tak Ti píšem , buchty boli výborné , recept som posunula aj kamarátkam , tiež išla samá chvála .Robila som veľa z našej varechy , ale nenepadlo mi písať ako to dopadlo, najlepšie si vyhľadám , keď si klknem na moje obľúbené , otvorím a tak si vybavím to čo hľadám, Teraz ho pre istotu pošlem na FB.
Chcem sa podakovat za recept od kedy som ho vyskusala peciem ho takmer kazdy den... sme velka rodina:) Zijeme v Australii, su tu rozne druhy chleba.. no tento pivny si moja rodina nevie vynachvalit...super...
Včera som chlieb piekla, do každého bochníčka som dala za hrsť iných semienok. Chlieb je skvelý, určite budem piecť častejšie, keďže mi "odišla" moja dlhoročná priateľka - pekárnička.

Pridaj komentár k receptu: