Orechovo-kávová chuť korpusu s marhuľovým džemom, pudingovo-maslovým krémom s jemnou chuťou rumu a čokoládovou polevou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus (plech 30x40 cm): | |
| 5 ks | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| 180 g | 
                                                             | 
                                                    
| 10 PL (uvarená, vychladnutá) | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g mleté | 
                                                             | 
                                                    
| Na potretie: | |
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| Krém: | |
| 450 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g (izbovej teploty) | 
                                                             | 
                                                    
| 180 g | 
                                                             | 
                                                    
| trocha (nemusí byť) | 
                                                             | 
                                                    
| Poleva: | |
| 180 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Cesto: Vajíčka oddelíme. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach zapracujeme kryštálový cukor. Postupne zapracujeme po jednom žĺtky.
- 2
 Do penovej zmesi postupne prilejeme vychladnutú kávu.
                                                    - 3
 Keď kávu zapracujeme, pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva. Zľahka premiešame. Na záver už len ručne vmiešame mleté orechy.
                                                    - 4
 Plech 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme cesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 15-20 minút - sledujeme. Upečené cesto necháme úplne vychladnúť. Vychladnuté cesto otočíme a opatrne stiahneme papier na pečenie.
                                                    - 5
 Cesto potrieme marhuľovým džemom (najlepšie vybrať kyslejší džem - nie moc sladký).
                                                    - 6
 Krém: V mlieku rozmiešame Zlatý klas a uvaríme puding. Uvarený puding zakryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- 7
 Do misky dáme maslo izbovej teploty, práškový cukor a vyšľaháme do peny. Dávame pozor, až maslo neprešľaháme.
- 8
 Do masla najprv zapracujeme 1 lyžicu pudingu, premiešame, aby sme dosiahli rovnakú teplotu surovín. Následne pridáme zvyšný puding. Pre lepšiu chuť môžeme krém ochutiť troškou rumu.
- 9
 Maslový krém opatrne rozotrieme na orechové cesto. Uhladíme.
                                                    - 10
 Poleva: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a pridáme Ceru. Polevu necháme trochu vychladnúť, aby sme ju nedávali na krém úplne horúcu. Opatrne ju vylejeme. Trošku polevy si odložíme. Koláč dáme do chladničky.
                                                    - 11
 Zhruba po 20-tich minútach, keď poleva trochu zatuhne, zvyšnou čokoládou urobíme pomocou lyžičky vzor. Vložíme opäť do chladničky a necháme dobre stuhnúť, ideálne cez noc, alebo aspoň na 3 hodiny pred krájaním.
                                                    - 12
 Rezy krájame horúcim nožom.
                                                    Tiež rezy:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Ďakujem krásne! ❤️