Pivná fazuľovica s Cheddarom

tiginko - fotkatiginko, Bratislava, 23. marca 2015
Pivná fazuľovica s Cheddarom
Foto: tiginko

Dokonalá harmónia troch chutí - jemného podtónu piva, Cheddaru a tymiánu musí nadchnúť každého, kto túto polievku ochutná.

15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g (napr. adzuki)
1 ks
3 strúčiky
50 g
1 - 2 ks
1 ks
1 PL
500 ml
3 ks
1,5 l (alebo voda)
200 ml
250 g
1-2 ČL
1 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme deň vopred, na druhý deň uvaríme do mäkka (cca 30min) a scedíme. Na prepustenom alebo obyčajnom masle opražíme cibuľu, nadrobno posekaný cesnak, na malé kocky nakrájaný zeler a čili papričky. Plátok údenej slaniny môžeme vyškvariť na kúsku masla pod cibuľu a bude súčasťou polievky, ja som dala len kožku vyvariť.

    Pivná fazuľovica s Cheddarom - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme pivom, pridáme kožku alebo plátok údenej slaniny pre chuť (ak sme ju nedali vyškvariť), bobkový list a čerstvý tymián odrhnutý z drevnatých stoniek. Varíme odkryté cca 10 min.

    Pivná fazuľovica s Cheddarom - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme najemno nastrúhané zemiaky, 1 vrchovatú lyžičku soli a vývar alebo vodu. Necháme variť prikryté 20-30min.

  4. 4

    Vyberieme kožku a bobkový list. Odoberieme malé množstvo polievky na rozmiešanie smotany a necháme trochu vychladnúť. Do polievky pridáme uvarenú fazuľu, chvíľu povaríme, vlejeme rozmiešanú smotanu a pridáme nahrubo nastrúhaný Cheddar. Dobre premiešame do roztopenia syra a vypneme. Dochutíme čerstvo namletým korením, poprípade soľou, citrónovou šťavou a čerstvým tymiánom.

  5. 5

    Pridávam obrázok celkom dobrého Cheddaru z Lidla, ktorý som použila.

    Pivná fazuľovica s Cheddarom - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Strukoviny, Polievky, Varené, Bezlepková diéta

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@tiginko , výborná fazuľovica! Uvarená a ochutnaná, je naozaj výborná. Dodržala som postup, len cesnak som nedala, nevšimla som si ho, čo nechápem, lebo ja cesnak dávam všade okrem sladkostí. Ale robila som x vecí naraz-nebola som celý víkend doma a včera po nočnej som tú spúšť neriešila. Polievka chutí jemne pikantne, dala som 1čili, trochu horkasto, ale len tam na konci, kdesi vzadu na jazyku, príjemná chuť syra a smotany.... veľmi dobré. Včera po tej nočnej som v rozpise videla tmavé pivo, tak som ho aj kúpila. Dnes ráno vyspatá som už videla, že svetlé, tak som volala mužovi, kt. bol na ceste z práce, nech kúpi jedno svetlé pivo. Neveriacky sa ma dvakrát opýtal, čo to chcem, pivo? My nie sme totiž pivári, raz za čas si dáme po jednom, ja len malé a zrazu ráno o 6:30 mu volám kvôli pivu! No ale hádam mu bude chutiť, až vstane. Aspoň tak ako mne.
@tiginko ani ja som ešte nikdy pivo nepila,mňa odrádza už ...no napíšem vôňa,aby som neurazila pivárov.A nepil ho ani môj muž,ale toto by ma fakt zaujímalo,ako chutí a vonia :) počkám na odozvu.
1x tiginko