Pivná fazuľovica s Cheddarom

tiginkoTiginko, 55 ročná žena, Bratislava, 23. marca 2015 9:35
Ďalšie jej recepty »

Pivná fazuľovica s CheddaromFoto: tiginko

Dokonalá harmónia troch chutí - jemného podtónu piva, Cheddaru a tymiánu musí nadchnúť každého, kto túto polievku ochutná.

15 min
príprava
50 min
tepelná úprava

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Fazuľu namočíme deň vopred, na druhý deň uvaríme do mäkka (cca 30min) a scedíme. Na prepustenom alebo obyčajnom masle opražíme cibuľu, nadrobno posekaný cesnak, na malé kocky nakrájaný zeler a čili papričky. Plátok údenej slaniny môžeme vyškvariť na kúsku masla pod cibuľu a bude súčasťou polievky, ja som dala len kožku vyvariť.

    Pivná fazuľovica s Cheddarom - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme pivom, pridáme kožku alebo plátok údenej slaniny pre chuť (ak sme ju nedali vyškvariť), bobkový list a čerstvý tymián odrhnutý z drevnatých stoniek. Varíme odkryté cca 10 min.

    Pivná fazuľovica s Cheddarom - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme najemno nastrúhané zemiaky, 1 vrchovatú lyžičku soli a vývar alebo vodu. Necháme variť prikryté 20-30min.

  4. 4

    Vyberieme kožku a bobkový list. Odoberieme malé množstvo polievky na rozmiešanie smotany a necháme trochu vychladnúť. Do polievky pridáme uvarenú fazuľu, chvíľu povaríme, vlejeme rozmiešanú smotanu a pridáme nahrubo nastrúhaný Cheddar. Dobre premiešame do roztopenia syra a vypneme. Dochutíme čerstvo namletým korením, poprípade soľou, citrónovou šťavou a čerstvým tymiánom.

  5. 5

    Pridávam obrázok celkom dobrého Cheddaru z Lidla, ktorý som použila.

    Pivná fazuľovica s Cheddarom - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist