Stanka (druhá zľava) sa minulé kolo stala Pekárkou týždňa. Podarí sa jej obhájiť tento titul?
Foto: STVR
Dnešná piata epizóda obľúbenej televíznej pekárskej šou bude venovaná kvetinovej téme. V osobnej výzve budú súťažiaci pripravovať kytice z farebných cupcakes, v technickej výzve sa potrápia s modelovaním ruže a pečením sušienkovej vázy a v tej kreatívnej upečú torty ozdobené živými kvetmi.
Kytica z cupcakes. A bude aj padať!
V osobnej výzve sa budú piecť cupcakes, z ktorých potom súťažiaci budú tvoriť kyticové aranžmány. A čo to vlastne tie cupcakes sú? Mnohí si ich zamieňajú s muffinmi, ale v cukrárskom svete sú to dva dosť rozdielne výrobky. Aby touto osobnou výzvou súťažiaci u porotkýň vôbec prešli, musia vedieť toto:
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Muffiny majú hutnejšiu textúru. Často sa pripravujú s celozrnnými múkami alebo ovsenými vločkami. Sú považované skôr za pečivo než za dezert, sú vhodné aj na dennú konzumáciu - na raňajky či desiatu. Bývajú menej sladké, aj keď sa môžu upiecť aj sladšie verzie s ovocím, čokoládou alebo orechami. Muffiny nemajú žiadnu polevu, na ich vrchu však môže byť zapečená chrumkavá posýpka. Ich chuť sa sústreďuje na samotné cesto a pridané ingrediencie. Správne upečené muffiny majú popraskaný povrch.
Na druhej strane, na rozdiel od rustikálnych muffinov, cupcakes sú sladučké umelecké diela - ozdobené krémovou alebo cukrovou polevou, maslovým krémom alebo šľahačkou, dekorujú sa marcipánom, čokoládou, ovocím, či jedlými perličkami, aby vyzerali atraktívne. Ich základom je ľahké nadýchané cesto podobné cestu na tortové korpusy. Majú hladký, lesklý povrch pripravený na zdobenie. Cupcakes sú minidezerty, ktoré sú hviezdami rôznych slávnostných príležitostí.

Foto: Shutterstock
"Dobrý cupcake by mal obsahovať vláčny nadýchaný korpus a krém v správnom pomere, ocením, keď súťažiaci použijú na zdobenie špeciálne špičky," poznamenáva jedna z porotkýň Jožka Zaukolcová.
Porotkyňa Petra Tóthová zas varuje pred najčastejšími chybami pri príprave cupcakes a to je premiešané cesto alebo prepečený korpus. "Suťažiaci si tiež musia dať pozor na výber vhodného krému, ktorý musia dochutiť a správne pripraviť."
Mimochodom, pri tejto osobnej výzve pôjde v prípade súťažiacej Stanky naozaj do tuhého. Krátko pred uplynutím časového limitu sa jej rozpadne kytica a niekoľko cupcakes skončí na zemi. Podarí sa jej výrobok odovzdať pred porotkyne a zachrániť tak svoju reputáciu Pekárky týždňa, ktorou sa stala minulé kolo?
Pri zdobení cupcakes bude porota hodnotiť aj prácu s cukrárskou špičkou.
Foto: STVR
Modelovaná ruža v pečenej váze. Len pre šikovné prstíky
Petra Tóthová si tento raz pre súťažiacich pripravila naozaj náročnú technickú výzvu. Pekári budú mať za úlohu vymodelovať realistickú ružu a k nej pripraviť aj jedlú vázu zo sušienkového cesta s príchuťou čaju matcha. Kým ruža potrápi ich trpezlivosť a jemnú motoriku, príprava vázy im spôsobí doslova fyzickú bolesť. Jednotlivé diely budú totiž musieť zlepiť isomaltom, čo je cukrová hmota zahriata na veľmi vysokú teplotu.Že pôjde naozaj o náročnú výzvu svedčia aj slová Jožky Zaukolcovej: "Ja síce nie som veštica, ale myslím si, že sa pri tejto výzve pekne zapotia...," nechala sa počuť v dokrútke pred zadaním technickej výzvy súťažiacim.
Sústredené súťažiace pri modelovaní ruží.
Foto: STVR
Samozrejme, cukrárska súťaž si vyžaduje náročné zadanie, ale oku lahodiace ružičkové dobroty sa dajú pripraviť aj jednoduchšie. Stačí vám na to len lístkové cesto, jablká a tieto recepty:
Torta so živými kvetmi. Len ich krása to nezachráni
Šancu v kvetinovom kole však dostanú aj živé kvety. Spoliehať sa len na ich krásu sa však pri kreatívnych tortách súťažiacim rozhodne neoplatí. "Tým, že práca so živými kvetmi nie je taká náročná, o to viac budem kritickejšia čo sa torty týka," prízvukuje Petra. Jožka bude pri kvetinových tortách hodnotiť výber korpusu, krém, náplň, chuť a celý kvetinový aranžmán.Ozdobiť tortu jedlými kvetmi nie je nič zložité, pozrite si naše video, ako aj z obyčajnej krémovej torty urobiť rozkvitnutú lúku:
Inšpirujte sa týmito receptami na výborné torty zdobené kvetmi:




Diskusia k článku