Orechovo-čokoládový pletenec
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 250 g |
|
| 250 g |
|
| 20 g čerstvé |
|
| 60 g (izbovej teploty) |
|
| 300 ml vlažné |
|
| 1/2 KL |
|
| 1/2 PL |
|
| Náplň: | |
| 200 g |
|
| 200 g mleté |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| 2 PL |
|
Postup
-
1
Cesto: Vo veľkej mise zmiešame múky, soľ a cukor. Pridáme maslo izbovej teploty, droždie, vlažné mlieko a vypracujeme mäkké, hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote približne hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- 2
Náplň: Horkú čokoládu dáme do malej misky a postavíme nad mierne vriacu vodu. Hneď, ako sa čokoláda rozpustí, vymiešame ju do hladka a pridáme mleté orechy.
- 3
Cesto podsypané trochou múky rozvaľkáme na obdĺžnik (približne 40 x 25 cm), potrieme čokoládovo–orechovou zmesou a zrolujeme z dlhšej strany. Roládu pozdĺžne rozrežeme na polovicu, prepletieme ju tak, aby rezné strany boli navrchu, a vložíme do pripravenej obdĺžnikovej formy. V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom a touto zmesou pletenec potrieme.
- 4
Pečieme približne 35 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov dozlatista, potom vyberieme a necháme mierne vychladnúť vo forme. Potom koláč vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Ďakujem eruska! Presne tak ho zošrotovali v práci. Iba namiesto mlieka mali kávu :-)
Vidim, ze si nedala do cesta vajce, bola si spokojna?
Áno, presne! Čakať, kým to vychladne je hotové peklo :-D
Na moje prekvapenie sa to cesto podarilo veľmi pekne. Tiež som bola skeptická najprv skrz to vajce, ale podarilo sa pekne. Inak na vlastné vymyslené recepty používam ten istý recept na kysnuté cesto a tam vajce ide (resp žĺtok).
Na vrch som extra orechy už nedávala. Plnka nevypadávala, lebo tie orechy v nej stuhnú v čokoláde a držia v nej. Áno, čokoládu som len roztopila v miske nad parou.