Jablkový závin
Jablkový závin

Voňavý jablkový závin z pivného cesta

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 20. októbra 2022
Voňavý jablkový závin z pivného cesta
Foto: Kulinární studio MAFRA
2 záviny
porcie
40 (+ odležanie) minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
125 g (100 %)
1 ks
16 PL
Na plnku:
800 g
60 g sušené
50 ml
z 1/2 citróna
50 g
1 bal.
1 bal.
4 PL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku preosejeme na dosku. Pridáme na kocky nakrájaný tuk (na cesto treba použiť stopercentný stužený tuk, z masla alebo iného tuku sa toto cesto nepodarí), vajce, pivo a spracujeme na hladké nelepivé cesto. Zabalené cesto necháme hodinu odpočívať v chlade.

  2. 2

    Na plnku umyjeme hrozienka v teplej vode a zalejeme rumom. Necháme ich asi hodinu napučať. Jablká ošúpeme a nastrúhame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame ich s nasekanými orechmi, vanilkovým a škoricovým cukrom.

  3. 3

    Odležané cesto rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme na tenké plátky. Z okraja cesta vykrojíme kvetinky, ktorými závin nakoniec ozdobíme. Pláty cesta uprostred posypeme strúhankou. Na ňu rozložíme jablkovú plnku, posypeme hrozienkami a pokvapkáme rumom z nálevu.

  4. 4

    Jeden okraj cesta preložíme cez náplň, potrieme rozšľahaným vajcom a preložíme cezeň druhý okraj cesta. Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom, prilepíme vykrojené kvietky z cesta a opäť potrieme.

  5. 5

    Záviny poprepichujeme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia