Voňavý jablkový závin z pivného cesta
mesačník Varecha, 20. októbra 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
125 g (100 %) |
|
1 ks |
|
16 PL |
|
Na plnku: | |
800 g |
|
60 g sušené |
|
50 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
50 g |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
4 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku preosejeme na dosku. Pridáme na kocky nakrájaný tuk (na cesto treba použiť stopercentný stužený tuk, z masla alebo iného tuku sa toto cesto nepodarí), vajce, pivo a spracujeme na hladké nelepivé cesto. Zabalené cesto necháme hodinu odpočívať v chlade.
- 2
Na plnku umyjeme hrozienka v teplej vode a zalejeme rumom. Necháme ich asi hodinu napučať. Jablká ošúpeme a nastrúhame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame ich s nasekanými orechmi, vanilkovým a škoricovým cukrom.
- 3
Odležané cesto rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme na tenké plátky. Z okraja cesta vykrojíme kvetinky, ktorými závin nakoniec ozdobíme. Pláty cesta uprostred posypeme strúhankou. Na ňu rozložíme jablkovú plnku, posypeme hrozienkami a pokvapkáme rumom z nálevu.
- 4
Jeden okraj cesta preložíme cez náplň, potrieme rozšľahaným vajcom a preložíme cezeň druhý okraj cesta. Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom, prilepíme vykrojené kvietky z cesta a opäť potrieme.
- 5
Záviny poprepichujeme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút.
Tiež jablkový závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu