Makové drobné pečivo
Makové drobné pečivo

Makové vianočné koláčiky s džemom

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, dnes 11:36
30 (+ chladenie) minút
príprava
10-15 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
250 g (alebo Hera)
150 g mletý
1 ks
150 g
 štipka
Na zdobenie:
 (alebo podľa chuti)



Postup

  1. 1

    Všetky prísady na cesto spracujeme na hladkú masu.

  2. 2

    Cesto dáme do chladu na polhodinu. Môžeme si ho ale v pohode pripraviť aj deň vopred, zabaliť do fólie a dať do chladničky.

  3. 3

    Z cesta odoberáme malé kúsky, vytvarujeme guľky s priemerom 2-3 cm a ukladáme na plech vyložený papierom. Prstom hneď urobíme do guľôčok jamku.

  4. 4

    Pečieme na 170 °C 10-15 minút, podľa veľkosti guľôčok. Necháme vychladnúť. Takto upečené pečivo môžeme urobiť aj 2 týždne vopred a v papierovej krabici ho skladovať v chlade.

  5. 5

    Jamky guľôčok plníme džemom.

  6. 6

    Ozdobíme cukrovými ozdobami (hviezdičky, vločky...)

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerajú utešene. Pravdupovediac, radšej gúľam, ako vykrajujem formičkami (neviem nikdy úplne presne rozvaľkať cesto a potom mám dvofarebné keksy, lebo tie tenšie sa upečú tmavšeie a hrubšie zostanú bledé), takže tieto rada vyskúšam. Vďaka za milý recept.
PS: Môžem Palmarin nahradiť maslom?
theflyingbaker
@farbuska (6.11.2025 13:20)

To poznám s tým vaľkaním. Ja mám aj nastaviteľný valček, ale nepoužívam ho. 🤣 A hej, keď sušienky, tak si radšej navážim guličky rovnakej váhy a všetky sú potom rovnaké. Alebo z cesta spravím valec, zachladím a nakrájam na rovnaké kolieska.. Pri perníkoch sa to nedá a tiež tam bojujem s hrúbkou cesta 😄

Myslím, že keď použiješ maslo, nič sa nestane ❤️
haji
Vděčný receptík, s kyselkavou marmoškou by to také šlo. Ovšem - jak uchovat - to je otázka? Mně by podávaly ruky...
pivonka
@haji (6.11.2025 16:34)

Dala som do google, čo je to "marmoška". Odpovedal mi takto: Marmoška obyčajná (Callithrix jacchus) je veľmi malá opica Nového sveta, ktorá žije v Brazílii.
pivonka
Tiež som už kedysi robila takéto čajové pečivo a oceňovala som jeho nízku prácnosť. Musím pohľadať a porovnať recepty. V každom prípade ďakujem za pripomenutie. Ale prezraď, kde berieš čas a energiu na toľké pečenie?
mijaita
@pivonka (6.11.2025 20:31)

Prijemne jsem se zasmala :-) Nez bychom se zdrzovali dlouhym slovem marmelada, zkracujeme na marmošku!!! :-) Vid, @haji :-)
haji
@pivonka (6.11.2025 20:31)
Marmoška je hovorově marmeláda/džem. Žádné zvířátko. @mijaita díky za uvedení věcí na pravou míru. Příště budu přesnější v názvech, slibuju!
haji
Aha, už vím, kde se stala chybka. Recept jsem četla nepozorně a na fotu považovala džem za čokopolevu. Už jsem doma! Dokonce v názvu receptu i surovinách je džem. Uf To jsem se uvedla do rozpaků, pardon!
farbuska
@haji (6.11.2025 21:31)
"Humor je sul života a kdo se jí dobře prosolí, zustane dlouho čerstvý", povedal už kedysi dávno Karel Čapek. ˇ Úsmev k receptu veru nezaškodí.
1x haji
theflyingbaker
@pivonka (6.11.2025 20:35)

Ďakujem za komentár :-) Kde beriem čas a energiu? Niektoré recepty pridávam spätne s odstupom času, kedže ich mám všetky uložené na USB. A pečiem takmer denne. Aj práve teraz pečiem jahodový perník na zajtra do práce a na zákazku dva druhy Cupcakes, pripravujem si veci na tortu, ktorú budem skladať zajtra a včera som robila 75 sušienok troch príchutí. Všetko na jednu oslavu. Ja sama netuším, ako to stíham. Je však pravda, že spávam maximálne 6 hodín denne a od 5:30 do polnoci sa nezastavím.
Pečenie je pre mňa relax ako jedna z troch vecí. Druhé dve sú fitness a lietanie. Beriem to ako mentálnu hygienu, kedy tvorím niečo pekné pre iných :-)