Makové vianočné koláčiky s džemom
30 (+ chladenie) minút
príprava
príprava
10-15 minút
na 170 °C
na 170 °C
Postup
-
1
Všetky prísady na cesto spracujeme na hladkú masu.
- 2
Cesto dáme do chladu na polhodinu. Môžeme si ho ale v pohode pripraviť aj deň vopred, zabaliť do fólie a dať do chladničky.
- 3
Z cesta odoberáme malé kúsky, vytvarujeme guľky s priemerom 2-3 cm a ukladáme na plech vyložený papierom. Prstom hneď urobíme do guľôčok jamku.
- 4
Pečieme na 170 °C 10-15 minút, podľa veľkosti guľôčok. Necháme vychladnúť. Takto upečené pečivo môžeme urobiť aj 2 týždne vopred a v papierovej krabici ho skladovať v chlade.
- 5
Jamky guľôčok plníme džemom.
- 6
Ozdobíme cukrovými ozdobami (hviezdičky, vločky...)
Tiež drobné pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









PS: Môžem Palmarin nahradiť maslom?
To poznám s tým vaľkaním. Ja mám aj nastaviteľný valček, ale nepoužívam ho. 🤣 A hej, keď sušienky, tak si radšej navážim guličky rovnakej váhy a všetky sú potom rovnaké. Alebo z cesta spravím valec, zachladím a nakrájam na rovnaké kolieska.. Pri perníkoch sa to nedá a tiež tam bojujem s hrúbkou cesta 😄
Myslím, že keď použiješ maslo, nič sa nestane ❤️
Dala som do google, čo je to "marmoška". Odpovedal mi takto: Marmoška obyčajná (Callithrix jacchus) je veľmi malá opica Nového sveta, ktorá žije v Brazílii.
Prijemne jsem se zasmala :-) Nez bychom se zdrzovali dlouhym slovem marmelada, zkracujeme na marmošku!!! :-) Vid, @haji :-)
Marmoška je hovorově marmeláda/džem. Žádné zvířátko. @mijaita díky za uvedení věcí na pravou míru. Příště budu přesnější v názvech, slibuju!
"Humor je sul života a kdo se jí dobře prosolí, zustane dlouho čerstvý", povedal už kedysi dávno Karel Čapek. ˇ Úsmev k receptu veru nezaškodí.
Ďakujem za komentár :-) Kde beriem čas a energiu? Niektoré recepty pridávam spätne s odstupom času, kedže ich mám všetky uložené na USB. A pečiem takmer denne. Aj práve teraz pečiem jahodový perník na zajtra do práce a na zákazku dva druhy Cupcakes, pripravujem si veci na tortu, ktorú budem skladať zajtra a včera som robila 75 sušienok troch príchutí. Všetko na jednu oslavu. Ja sama netuším, ako to stíham. Je však pravda, že spávam maximálne 6 hodín denne a od 5:30 do polnoci sa nezastavím.
Pečenie je pre mňa relax ako jedna z troch vecí. Druhé dve sú fitness a lietanie. Beriem to ako mentálnu hygienu, kedy tvorím niečo pekné pre iných :-)