Tradičný francúzsky jablkový koláč fotorecept
Výborný koláč jemnej maslovej chuti plný šťavnatých jabĺk.
Zdroj: Svet vo mne
porcií
príprava
na 170/270 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 1 ks |
|
| štipka |
|
| 2 PL |
|
| 30 g |
|
| Jablková náplň: | |
| 600 g (Pink Lady) |
|
| 50 g roztopené |
|
| 2 PL |
|
| Na potretie: | |
| 4 PL |
|
| 3 PL |
|
Postup
-
1
Navážime obe múky do misky, pridáme k nim štipku soli, zmäknuté maslo, cukor, vajce a vodu. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré uložíme na 15 minút stuhnúť do chladničky.
- 2
Jablká ošúpeme a postrúhame na plátky.
- 3
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho v okrúhlej forme (forma na tart s vyberateľným dnom s priemerom 26-28 cm). Okraje cesta vytlačíme prstami do výšky okraja formy.
- 4
Na cesto rozložíme jablká a polejeme ich rozpusteným maslom. Potom ich posypeme cukrom a dáme do vyhriatej rúry na 170 °C piecť. Pečieme 40 minút.
- 5
V miske rozmiešame džem s alkoholom (rumom alebo amarettom).
- 6
Pripravený džem štetcom natrieme na takmer upečený koláč... a na 10 minút ho dáme do rúry dopiecť. Koláč umiestnime na najvyššiu mriežku a dopekáme pri najvyššej teplote. Ak máme v rúre gril, môžeme ho nechať zapiecť aj pod grilom. Sledujte si koláč, nakoľko mne ho "prifarbilo" trošičku viac, ako by som chcela :-)
- 7
Vychladený koláč nakrájame a podávame. Manipulujeme s ním opatrne nakoľko maslové cesto je krehké.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu