Jablkový koláč
Jablkový koláč

Tradičný francúzsky jablkový koláč fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, dnes 09:12

Výborný koláč jemnej maslovej chuti plný šťavnatých jabĺk.
Zdroj: Svet vo mne

8-10
porcií
30 minút
príprava
40+10 minút
na 170/270 °C

Suroviny

Korpus:
100 g
100 g
100 g
1 ks
 štipka
2 PL
30 g
Jablková náplň:
600 g (Pink Lady)
50 g roztopené
2 PL
Na potretie:
4 PL
3 PL



Postup

  1. 1

    Navážime obe múky do misky, pridáme k nim štipku soli, zmäknuté maslo, cukor, vajce a vodu. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré uložíme na 15 minút stuhnúť do chladničky.

  2. 2

    Jablká ošúpeme a postrúhame na plátky.

  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho v okrúhlej forme (forma na tart s vyberateľným dnom s priemerom 26-28 cm). Okraje cesta vytlačíme prstami do výšky okraja formy.

    Tradičný francúzsky jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto rozložíme jablká a polejeme ich rozpusteným maslom. Potom ich posypeme cukrom a dáme do vyhriatej rúry na 170 °C piecť. Pečieme 40 minút.

    Tradičný francúzsky jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V miske rozmiešame džem s alkoholom (rumom alebo amarettom).

    Tradičný francúzsky jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravený džem štetcom natrieme na takmer upečený koláč... a na 10 minút ho dáme do rúry dopiecť. Koláč umiestnime na najvyššiu mriežku a dopekáme pri najvyššej teplote. Ak máme v rúre gril, môžeme ho nechať zapiecť aj pod grilom. Sledujte si koláč, nakoľko mne ho "prifarbilo" trošičku viac, ako by som chcela :-)

    Tradičný francúzsky jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladený koláč nakrájame a podávame. Manipulujeme s ním opatrne nakoľko maslové cesto je krehké.

Diskusia k receptu

farbuska
Skvelý recept pre mňa! Netreba predpekať cesto, netreba zložité a zraziteľné krémy, ani ozdobovanie ... pričom chuť musí byť výborná. Aby z toho bol trebárs sviatočný zákusok, doplním kopčekom šľahačky, zmrzliny alebo kyslej smotany. Ďakujem. :)