Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Pivný hovädzí guláš s karlovarskou knedľou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 10. júna 2022
Pivný hovädzí guláš s karlovarskou knedľou
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
30 minút
príprava
120-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 PL
2 ks
2 PL
100 g
500 ml
1 ČL
2 PL
Na zahustenie:
2 krajce
Karlovarské knedle:
250 g maslové, staršie
250 ml
2 ks
2 PL
1/2 ČL
 štipka




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky. Vo väčšom hrnci rozpálime masť a na miernom ohni dozlatista opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme mäso a sprudka opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

  2. 2

    Posypeme mletou paprikou a chvíľu restujeme. Potom pridáme pretlak, premiešame, zalejeme pivom a vodou tak, aby bolo mäso ponorené.

  3. 3

    Potom prisypeme rascu, majorán, osolíme, okoreníme, priklopíme pokrievkou a pomaly dusíme domäkka asi 2–3 hodiny. Ak je to potrebné, omáčku zahustíme rozdrobeným chlebom. Guláš môžeme podávať s knedľou a ozdobiť čerstvo nakrájanou cibuľou.

  4. 4

    Karlovarské knedle: Oddelíme žĺtky a bielky. Nakrájame pečivo, zalejeme ho vyšľahanými žĺtkami a mliekom. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Primiešame hrubú múku a necháme pár minút postáť.

  5. 5

    Z bielkov vyšľaháme sneh a primiešame ho do hmoty s pečivom. Z cesta tvarujeme gule, ktoré varíme v osolenej vode asi 15 minút. Pred podávaním nakrájame na plátky.

Diskusia k receptu

evanaaa
Môže byť, no ten majorán by som dala až nakoniec, aby nezhorkol, nemusí sa 3 hod. variť......a nožinu používam aj ja, dosť často.
mathias
@evanaaa (10.6.2022 20:55)

Presne tak,majoranka sa nevari.Dava sa nakoniec,pošucha sa medzi prstami a gulas sa odstavi z ohna
mathias
Podavat gulas so surovou cibulou je ceska specialita.Slovaci a Madari to takto nepodavaju,nevidim v tom ziadny zmysel aby som to jedol s cibulou